Τα πρώτα ολυμπιακά μετάλλια

Reading time1 λ

Έξι αγωνίσματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα αποκτήσουν κυρίαρχο σήμερα

Είναι η πρώτη μέρα (επίσημης) διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και συνάμα η πρώτη όπου θα γίνουν απονομές μεταλλίων. Έξι για να είμαστε ακριβείς. Το μικτό του δίαθλου, το skiathlon γυναικών (cross-country), το moguls ανδρών (freestyle), το άλμα γυναικών (σε κανονικό λόφο) και στο πατινάζ ταχύτητας στη μικτή σκυτάλη σε short track και στα 3.000 μέτρα γυναικών.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πατινάζ ταχύτητας και δη στη μικτή σκυτάλη σε short track μιας και πρόκειται για νέο αγώνισμα στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις αθλητές, δύο γυναίκες και δύο άνδρες, που εναλλάσσονται στη διάρκεια 18 γύρων. Εξαιτίας της φύσης του, είναι συναρπαστικό. Η ομάδα της Κίνας «έσπασε» το παγκόσμιο ρεκόρ τον περασμένο Οκτώβριο και είναι το φαβορί για το χρυσό.

Κι όσο για τα 3.000 μέτρα γυναικών, η Ολλανδία έχει την πιο δυνατή σύνθεση, οπότε δεν αποκλείεται να κυριαρχήσει. Η Ιρένε Σάουτεν, που είναι και η τελευταία σταρ που έχει αναδείξει το πατινάζ ταχύτητας φέρεται να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά για να δούμε τί μπορούν να κάνουν η Κάρλαϊν Αχτερέικτε (χρυσή ολυμπιονίκης το 2018) και η Αντουανέτε ντε Γιόνγκ (παγκόσμια πρωταθλήτρια πέρυσι)

Στο moguls, ο μεγάλος σταρ είναι ο Μίκαελ Κίνγκσμπερι, μια σπάνια περίπτωση αθλητή. Ο 29χρονος από τον Καναδά μετράει 100 νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του αθλήματος και στο Πεκίνο υπερασπίζεται τον τίτλο που κατέκτησε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018. Βέβαια, ο Ικούμα Χορισίμα από την Ιαπωνία θα επιδιώξει να τον σταματήσει.

Όσον αφορά στο skiathlon, έχουμε και την πρώτη μεγάλη «μονομαχία» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Τερέζε Γιόχαουγκ από τη Νορβηγία και η Φρίντα Κάρλσον από τη Σουηδία είναι οι καλύτερες αθλήτριες του αγωνίσματος. Σε πολύ καλή φόρμα και η Τζέσι Ντίγκινς από τις ΗΠΑ.