Ασημένια τώρα, λαμπρή στο μέλλον
Η κορυφή του κόσμου είναι το επόμενο στοίχημα του ελληνικού πόλο, μετά την λαμπρή πορεία στο Τόκιο.
Η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου από την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδωσε το «παρών» για 11η διαδοχική φορά σε Ολυμπιάδα και είναι, δικαίως, ο πιο σταθερός πυλώνας των ομαδικών αθλημάτων της χώρας. Στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, έδωσε σάρκα και οστά στο όνειρο τόσων και τόσων γενιών του αθλήματος, που πλησίασαν στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό. Και παρότι ο τελικός απέναντι στη μεγάλη Σερβία δεν είχε την επιθυμητή εξέλιξη, αποδείχθηκε ότι η ελληνική ομάδα είναι αυτή που… έρχεται στην παγκόσμια πίστα του πόλο.
Πράγματα και θαύματα στο Τόκιο
Η Ελλάδα πήρε με μπόλικο άγχος την πρόκριση από το προολυμπιακό τουρνουά του Ρότερνταμ, έκανε πράγματα και θαύματα στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» και τα κατορθώματά της σίγουρα θα αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον. Κατάφερε και κέρδισε για πρώτη φορά την υπερδύναμη Ουγγαρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και όχι μία φορά, αλλά δύο! Στην πρεμιέρα και στον ημιτελικό.
Τα έβαλε με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, με την οποία ήρθε ισόπαλη, αλλά άξιζε τη νίκη. Επικράτησε και μάλιστα με εμφατικό τρόπο του Μαυροβουνίου στο παιχνίδι της οκτάδας και άφησε τους παίκτες του Βλάντιμιρ Γκοΐκοβιτς, που τον προηγούμενο μήνα είχαν κατακτήσει το World League, για πρώτη φορά εκτός τετράδας σε ολυμπιακό τουρνουά.
«Θα έρθουν κι άλλες επιτυχίες»
Όλα αυτά είναι δεδομένο ότι τονώνουν την αυτοπεποίθηση της γαλανόλευκης, που έχει χαράξει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή. Αυτό το ξεκαθάρισε κι ο προπονητής της, Θοδωρής Βλάχος, αμέσως μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού. «Η ομάδα αυτή έχει πολύ μέλλον, είναι η πιο ανανεωμένη ομάδα εδώ στο Τόκιο. Αυτή η ομάδα δημιούργησε προσδοκίες για το μέλλον. Πιστεύω θα έρθουν κι άλλες επιτυχίες».
Φυσικά, ο τεχνικός ηγέτης της Εθνικής ξέρει κάτι παραπάνω. Από την ομάδα που το 2015 πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν, υπάρχουν επτά νέα πρόσωπα. Επιπλέον, στη 13άδα που ταξίδεψε στο Τόκιο υπάρχουν μόλις τέσσερις παίκτες που να έχουν ξεπεράσει τα 30 τους χρόνια.
Ο εκπληκτικός αρχηγός Γιάννης Φουντούλης, οι εξαιρετικοί φουνταριστοί Κώστας Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος και ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Κωνσταντίνος Γαλανίδης. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι ψημένοι σε μεγάλες διοργανώσεις, Ντίνος Γενηδουνιάς, Μάριος Καπότσης, Γιώργος Δερβίσης και ο σπουδαίος Άγγελος Βλαχόπουλος, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από τα 26 έως τα 29 έτη, ενώ οι Μάνος Ζερδεβάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Στέλιος Αργυρόπουλος, Κώστας Γιουβέτσης είναι μεταξύ των 22 και των 24 ετών.
Την ίδια στιγμή, η Σερβία μπορεί να μετρά δύο διαδοχικά χρυσά μετάλλια, αλλά η χρυσή φουρνιά βρίσκεται στη δύση της. Ο τεράστιος Πρλαΐνοβιτς, ο καθοριστικός Πιέτοβιτς και ο «κάπτεν» Φιλίποβιτς δε βρίσκονται στην πρώτη νιότη, ενώ συνολικά επτά από τους 13 παίκτες του ρόστερ του Ντέγιαν Σάβιτς έχουν ξεπεράσει τα 34 χρόνια. Εξίσου μεγάλης ηλικίας είναι και το δυναμικό των Μαγυάρων, με επτά πολίστες να έχουν μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.
Τέσσερα μετάλλια, έξι ημιτελικοί σε επτά χρόνια
Μαζί με το νεανικό συγκρότημα, πρέπει να καταγράψουμε και τη μονιμοποίηση της ομάδας στα υψηλά αξιώματα. Από το 2014 που ανέλαβε τα ηνία ο Θοδωρής Βλάχος, έχει κατακτήσει τέσσερα μετάλλια. Χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015, δύο χάλκινα στα World League του 2016 και του 2021 και φυσικά το ασημένιο στην Ολυμπιάδα.
Σε αυτά τα επτά χρόνια, συνολικά, έχει βρεθεί έξι φορές στην τετράδα μεγάλων διοργανώσεων. Γι’ αυτό και μόνο απορία προκαλεί η αβελτηρία της ΚΟΕ γύρω από το θέμα της ανανέωσης της συνεργασίας της με τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία της Εθνικής ομάδας. Αν λοιπόν δεν διαταραχθεί αυτό το οικοδόμημα που χτίστηκε πέτρα-πέτρα αυτή την επταετία, για το γαλανόλευκο… θωρηκτό είναι πλέον θέμα χρόνου το πότε θα βρεθεί στα ουράνια της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.