Μπορεί κανείς να διεκδικήσει την υποψηφιότητα από την Καμάλα Χάρις;

Reading time4 λ

Από την στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσημα ότι αποσύρεται από την υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου, το Δημοκρατικό Κόμμα αναζητά πυρετωδώς νέο υποψήφιο.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι υποστηρίζει ως υποψήφια την Αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις, ωστόσο τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμη. Για παράδειγμα, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει την άποψη ότι το κόμμα θα πρέπει να βρει έναν «πραγματικά ξεχωριστό υποψήφιο» μέσα από μια ανοικτή διαδικασία. Όμως ποιοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών και ποιες οι αποδόσεις τους για το χρίσμα; Στην πλατφόρμα της Betsson βρίσκονται όλες οι απαντήσεις.

Καμάλα Χάρις, Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (1,12**)

Στην επίσημη ανακοίνωση με την οποία απέσυρε την υποψηφιότητά του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επαίνεσε τις αρετές της Αντιπροέδρου του, Καμάλα Χάρις, και έτσι μπορούμε να πούμε ότι η υποψηφιότητά της έχει την πλήρη υποστήριξή του. Η ηλικίας 59 ετών Χάρις έχει ήδη καταρρίψει αρκετά στεγανά, ως η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στη θέση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Η ψήφος της υπήρξε καθοριστική για πολλά μακρόπνοα εγχειρήματα που προώθησε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του.

Η Χάρις γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, από γονείς μετανάστες Τζαμαϊκανής και Ινδικής καταγωγής. Το πάθος της για κοινωνική αλλαγή, που κληρονόμησε από την ακτιβίστρια μητέρα της, την έφερε στη θέση της Γενικής Εισαγγελέως της Καλιφόρνια, στη συνέχεια στη Γερουσία και τελικά στη θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Αυτήν την στιγμή θεωρείται η πιο πιθανή επιλογή για το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς κατέχει την πρώτη θέση στην αναγνωρισιμότητα και στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών, όμως είναι άγνωστο ακόμη το κατά πόσον αυτά αρκούν για να νικήσει τον Τραμπ.

Μισέλ Ομπάμα, πρώην Πρώτη Κυρία (10,00**)

Η Μισέλ Ομπάμα παραμένει πάντα αγαπημένη ανάμεσα στα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, πολλά από τα οποία ελπίζουν να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση της Προέδρου. Μια δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει ότι θα νικούσε σίγουρα τον Τραμπ σε μια μεταξύ τους αναμέτρηση, αν βέβαια αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα. Ωστόσο, το γραφείο τύπου της πρώην Πρώτης Κυρίας επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η Μισέλ δεν σχεδιάζει να είναι υποψήφια το 2024, καθώς νιώθει ότι η πολιτική δεν είναι κάτι που έχει μέσα στην ψυχή της. Δεδομένου ότι αυτά τα συναισθήματά της τα έχει εκφράσει συχνά και σε συνεντεύξεις της, δεν είναι και πολύ πιθανό να δούμε κάποτε τη Μισέλ Ομπάμα υποψήφια σε εκλογές.

Χίλαρι Κλίντον, πρώην Υπουργός Εξωτερικών (12,00**)

Ακόμη και πολύ μετά την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές του 2016, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον παραμένει σημαντική μορφή για το Δημοκρατικό Κόμμα. Η Κλίντον δεν διαθέτει μόνο την εμπειρία μιας Πρώτης Κυρίας, μιας πρώην Υπουργού Εξωτερικών που έχει εκτεταμένης προϋπηρεσίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, αλλά έχει και ένα τεράστιο φανατικό κοινό και ισχυρή αναγνωρισιμότητα. Παρά την ήττα που γνώρισε το 2016, εξακολουθεί να επηρεάζει το κόμμα. Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό ότι θα διεκδικήσει την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν την Καμάλα Χάρις.

«Με ιδιαίτερη τιμή δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε, μαζί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την υποψηφιότητα της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε», έγραψαν οι Κλίντον σε ανάρτησή τους στο Χ.

Γκάβιν Νιούσομ, Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας (21,00**)

Ένας ακόμη πιθανός διάδοχος του Μπάιντεν για το χρίσμα είναι ο Γκάβιν Νιούσομ, σήμερα Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, τράβηξε την προσοχή ολόκληρου του έθνους εκδίδοντας άδειες για γάμους ομοφύλων σε παράβαση του νόμου της Πολιτείας, και θεωρείται δημοφιλές όνομα στους κύκλους των Δημοκρατικών. Ωστόσο, έχει δεχτεί και κριτική για ζητήματα όπως η έλλειψη στέγης και η διάδοση των ναρκωτικών ουσιών στην Καλιφόρνια. Ο Νιούσομ, όπως και οι υποψήφιοι που αναφέραμε προηγουμένως, δήλωσε και εκείνος ότι υποστηρίζει ως υποψήφια την Καμάλα Χάρις, περιγράφοντάς την ως «σκληροτράχηλη», «ατρόμητη» και «ανυποχώρητη». Όμως δεν θεωρείται ακόμη εκτός της κούρσας για το χρίσμα, και εντός του κόμματός του παραμένει πάντα μια ισχυρή φωνή και ένας ικανότατος ρήτορας.

Γκρέτσεν Γουίτμερ, Κυβερνήτις του Μίσιγκαν (26,00**)

Ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Δημοκρατικού Κόμματος, η Κυβερνήτης του Μίτσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ (52 ετών), είναι μια ακόμη πιθανή υποψηφιότητα των Δημοκρατικών. Οι πιθανότητες να λάβει το χρίσμα ενισχύθηκαν μετά την αποφασιστική της νίκη και επανεκλογή στις Πολιτειακές εκλογές του 2022, όπου το κόμμα της διατήρησε και τον έλεγχο του νομοθετικού σώματος της Πολιτείας του Μίσιγκαν. Ωστόσο, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις φετινές προεδρικές εκλογές, όταν της τέθηκε το σχετικό ερώτημα στην περίοδο αβεβαιότητας που ακολούθησε την κακή εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ. Κι αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει τώρα που ο Πρόεδρος απέσυρε και επίσημα την υποψηφιότητά του.

Τζος Σαπίρο, Κυβερνήτης της Πενσιλβάνια (51,00**)

Ο Κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο, γνωστός για το σύνθημά του «Κάνουμε δουλίτσα», είναι επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις ως ο πιθανός υποψήφιος Αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών με απόδοση 2,75, αν και αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό. Ο ηλικίας 50 ετών πολιτικός είχε βάλει πλώρη για μια υποψηφιότητα στις εκλογές του 2028, όμως προς το παρόν έχει δηλώσει ότι δεσμεύεται να βοηθήσει την Καμάλα Χάρις να γίνει η 47η Πρόεδρος. Στις φετινές εκλογές είναι πολύ πιο πιθανό να τον δούμε ως υποψήφιο Αντιπρόεδρο παρά ως υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις αποδόσεις του.

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ