Νέα σεζόν στο NHL – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Reading time20 λ

Συναρπαστικές αναμετρήσεις με σασπένς και πλούσιο θέαμα στο χόκεϊ επί πάγου των ΗΠΑ με σούπερ επιλογές για στοίχημα.

Η ημερομηνία έναρξης της νέας σεζόν του NHL είναι η 22η Οκτωβρίου 2024 και όλοι οι φίλοι του χόκεϊ περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή της μεγαλύτερης διοργάνωσης του κόσμου. 

Οι Φλόριντα Πάνθερς, που την προηγούμενη σεζόν κατέκτησαν το Στάνλεϊ Καπ για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τώρα έχουν το δύσκολο καθήκον της υπεράσπισης του τίτλου. Όμως αυτή η ομάδα της Ανατολικής Περιφέρειας θα αντιμετωπίσει σοβαρό ανταγωνισμό στη σεζόν 2024/25 του NHL. Οι Έντμοντον Όιλερς, που πέρυσι τερμάτισαν δεύτεροι, θα προσπαθήσουν μανιασμένα να προχωρήσουν ένα ακόμη βήμα και να κερδίσουν τον πρώτο τους τίτλο από το 1990.

Η επερχόμενη σεζόν προμηνύεται πραγματικά συναρπαστική. Είναι σίγουρο ότι θα δούμε άγριο ανταγωνισμό, νέους σταρ, αλλά θα ζήσουμε και αρκετές δραματικές στιγμές. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις τις κομβικές ημερομηνίες στο πρόγραμμα του NHL, τους καλύτερους παίκτες που αξίζει να παρακολουθείς, αλλά και οδηγίες για το πώς θα παρακολουθήσεις τα παιχνίδια μέσω ζωντανής και διαδικτυακής μετάδοσης.

Επισκόπηση της σεζόν 2024/25 του NHL

Προτού ακόμη αρχίσει η σεζόν του NHL, θα υπάρχει άφθονη δράση για να παρακολουθήσουμε. Από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, οι ομάδες θα συμμετέχουν σε αγώνες επίδειξης για τη σεζόν προετοιμασίας. Αυτοί οι φιλικοί αγώνες συνήθως δεν έχουν την ένταση των αγώνων της κανονικής σεζόν, όμως σε ορισμένες συγκρούσεις κορυφής θα υπάρξει, παρόλα αυτά, αρκετό θέαμα. Για παράδειγμα, η αναμέτρηση μεταξύ Κολοράντο Άβαλαντς και Ντάλας Σταρς, καθώς και η τοπική μονομαχία της Νέας Υόρκης ανάμεσα στους Ρέιντζερς και τους Άιλαντερς, φαίνεται πως θα είναι από τους σημαντικότερους αγώνες.

Επιπλέον, η μόνη νέα ομάδα που έρχεται φέτος στο NHL, η Γιούτα Χόκεϊ Κλαμπ, ετοιμάζεται για την παρθενική της σεζόν στο πρωτάθλημα. Η Γιούτα αντικατέστησε τους Αριζόνα Κογιότς που ανέστειλαν τη δράση τους με το τέλος της περυσινής σεζόν του NHL, και στις 9 Οκτωβρίου η νέα ομάδα ξεκινά μια νέα εποχή στην ιστορία της εναντίον των Μπλάκχοκς, στον παρθενικό της αγώνα στο NHL.

Μετά τη σεζόν προετοιμασίας θα ξεκινήσει και η κανονική σεζόν του NHL με τη σειρά αγώνων Γκλόμπαλ Σίρις στην Πράγα της Τσεχίας. Εδώ, οι Μπάφαλο Σέιμπερς και οι Νιου Τζέρσεϊ Ντέβιλς θα ανοίξουν την αυλαία της σεζόν 2024/25 του NHL, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Το τουρνουά Γκλόμπαλ Σίρις θα συνεχιστεί και τον Νοέμβρη, όταν οι Ντάλας Σταρς και οι Φλόριντα Πάνθερς θα παίξουν στο Τάμπερε της Φινλανδίας την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου.

Οι αγώνες της Βόρειας Αμερικής θα ξεκινήσουν την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, όταν οι Σιάτλ Κράκεν θα αντιμετωπίσουν τους Σεντ Λούις Μπλουζ. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου, θα δούμε εν δράσει και τις 32 ομάδες του NHL, σε 16 μεγάλους αγώνες. 

Ανάμεσα στις βασικές ημερομηνίες που θα πρέπει να προσέξουμε μετά την έναρξη της κανονικής σεζόν του NHL είναι η 16η Δεκεμβρίου, με την αναμέτρηση μεταξύ Όιλερς και Πάνθερς. Πρόκειται για μια επανάληψη των τελικών του Στάνλεϊ Καπ του 2024, που θα διεξαχθεί στο Ρότζερς Πλέις, την έδρα των Όιλερς, ενώ οι δύο ομάδες θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες στο Άμεραντ Μπανκ Αρίνα, έδρα των Πάνθερς, στις 27 Φεβρουαρίου 2025.

Μια ακόμη αναμέτρηση υψηλού γοήτρου είναι το υπαίθριο Κλασικό Ντέρμπι Χειμώνα του NHL ανάμεσα στους Σεντ Λούις Μπλουζ και τους Σικάγο Μπλάκχοκς. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2025, οι δύο ομάδες θα παίξουν στο εμβληματικό στάδιο του Σικάγου, το Ρίγκλεϊ Φιλντ.

Τον Απρίλιο ξεκινούν τα πλέι οφ της Ανατολικής και Δυτικής Περιφέρειας και το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με την τελική φάση του Στάνλεϊ Καπ τον Ιούνιο.

Κύριες αλλαγές και ενημερώσεις κανόνων

Στις 26 Ιουνίου, το NHL ανακοίνωσε νέες αλλαγές κανόνων για την επερχόμενη σεζόν. Κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές για τη σεζόν 2024/25 του NHL είναι οι παρακάτω.

  • Αμφισβήτηση του προπονητή σε ποινές για καθυστέρηση παιχνιδιού: Οι προπονητές μπορούν να αμφισβητήσουν μια ποινή για δίσκο εκτός παιχνιδιού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό ισχύει μόνο για ποινές καθυστέρησης παιχνιδιού όπου ο δίσκος έχει εξοστρακιστεί επάνω σε παίκτη, μπαστούνι, γυάλινο παραπέτασμα ή τοίχωμα του γηπέδου. Ωστόσο, δεν θα ισχύει σε περιπτώσεις όπου δεν είναι ξεκάθαρη η εξοστράκιση, όπως όταν ο δίσκος έχει χτυπηθεί από μπαστούνι. Αν η αμφισβήτηση αποτύχει, η ομάδα θα λάβει μια επιπρόσθετη δευτερεύουσα ποινή δύο λεπτών, επιπλέον της αρχικής ποινής για καθυστέρηση παιχνιδιού.
  • Περιορισμοί αλλαγής παίκτη μετά την αποκόλληση του τέρματος από τερματοφύλακα: Αυτός ο νέος κανονισμός εμποδίζει την ομάδα που αμύνεται από το να κάνει αλλαγή παίκτη σε περίπτωση που ο τερματοφύλακάς της αποκολλήσει κατά λάθος το τέρμα από τη θέση του. Προηγουμένως, αυτός ο κανόνας ίσχυε μόνο για αποκόλληση τέρματος από τους παγοδρόμους παίκτες.
  • Προειδοποίηση παράβασης σύγκρουσης μετά από icing : Μετά από ένα icing, ο σέντερ της επιτιθέμενης ομάδας λαμβάνει προειδοποίηση για παράβαση σύγκρουσης.
  • Αντιαθλητική συμπεριφορά παικτών που κάθονται επάνω στα τοιχώματα του γηπέδου: Οι διαιτητές δίνουν προειδοποίηση στην επιτιθέμενη ομάδα αν μέλη της διαπιστωθεί ότι κάθονται επάνω στα τοιχώματα του γηπέδου. Αυτή η προειδοποίηση ισχύει για παίκτες αλλά και για προπονητές. Αν η ομάδα επαναλάβει την παράβαση μετά την προειδοποίηση, επιβάλλεται δευτερεύουσα ποινή δίλεπτης αποβολής παίκτη.

Ομάδες που αξίζει να παρακολουθήσουμε

Η σεζόν 2024/25 στο NHL υπόσχεται πολλές συγκινήσεις, καθώς οι Έντμοντον Όιλερς και οι νυν κάτοχοι του Στάνλεϊ Καπ και του τίτλου του πρωταθλήματος Φλόριντα Πάνθερς θα οδηγήσουν την φετινή κούρσα για τον τίτλο.

Οι Φλόριντα Πάνθερς, που ακόμη γιορτάζουν την περυσινή, πρώτη στην ιστορία τους κατάκτηση του Στάνλεϊ Καπ, έχουν κάνει το ρόστερ τους ακόμη πιο συμπαγές με κομβικές μεταγραφές το καλοκαίρι, όπως ο φόργουορντ Αλέξ Ντεμπρινκά και ο αμυντικός Ματ Ντούμπα. Κλειδί για την περυσινή τους επιτυχία ήταν η ισορροπημένη επίθεση και η εξαιρετική υπεράσπιση του τέρματος, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές των πλέι οφ.

Παρόλο που ο πυρήνας της ομάδας παραμένει πανίσχυρος, η πρόκληση της διατήρησης του τίτλου θα είναι σημαντική. Το βάθος του ρόστερ και οι νέες μεταγραφές που το ενίσχυσαν αυξάνουν τις πιθανότητες της ομάδας. Ωστόσο, η ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση των γραμμών των αντιπάλων, αλλά και ορισμένες απώλειες βασικών παικτών το καλοκαίρι, θα κάνουν την πρόκληση αυτή ακόμη πιο δύσκολη για τους Πάνθερς φέτος. Για να συνοψίσουμε, οι Πάνθερς έχουν τα ταλέντα που απαιτούνται για να διεκδικήσουν ξανά τον τίτλο, αλλά για να τον διατηρήσουν θα χρειαστεί να υπερνικήσουν τον ακραίο ανταγωνισμό από τους αντιπάλους τους και να διατηρήσουν την απόδοσή τους στα ύψη.

Άλλα φαβορί για τη σεζόν 2024/25 του NHL

Παρόλο που πέρυσι έχασαν τελικά την ευκαιρία να κατακτήσουν τον πρώτο τους τίτλο από το 1990, οι Έντμοντον Όιλερς θα είναι πιθανότατα οι βασικοί διεκδικητές στη σεζόν 2024/25 και θα επιδιώξουν να εκθρονίσουν τους Πάνθερς. Στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού απέκτησαν 13 νέους παίκτες, ανάμεσα στους οποίους οι Ματίας Γιάνμαρκ και Άνταμ Ενρίκ. Αυτοί οι νεοαφιχθέντες παίκτες μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με τους ήδη καταξιωμένους σταρ της ομάδας Κόνορ ΜακΝτέιβιντ και Λέον Ντράιζαϊτλ για να δημιουργήσουν μια αδυσώπητη επιθετική ομάδα.

Οι Κολοράντο Άβαλαντς και οι Ντάλας Σταρς είναι δύο ακόμη ομάδες που για τη σεζόν 2024/25 αποτελούν φαβορί και διεκδικητές του τίτλου. Στην ομάδα των Άβαλανς υπήρξαν λίγες αλλαγές από τότε που κατέκτησαν το Στάνλεϊ Καπ, το 2022, και οι Νάθαν ΜακΚίνον, Βαλερί Νικούσκιν, Νικολάι Κοβαλένκο και ο αρχηγός Γκάμπριελ Λάντεσκογκ θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος ενός καλά ισορροπημένου ρόστερ αυτήν τη σεζόν.

Την ίδια στιγμή, βασικό ρόλο στους Σταρς μπορεί να παίξουν τα ανερχόμενα ταλέντα των Λόγκαν Στάνκοβεν, Γουάιατ Τζόνστον και Τζέισον Ρόμπερτσον. Επιπλέον, η ομάδα από το Ντάλας έχει δείξει εκπληκτική σταθερότητα στο πρωτάθλημα του NHL τα τελευταία χρόνια. Φτάνει πλέον κάθε χρόνο στα πλέι οφ, έχοντας συμμετάσχει σε αυτό το στάδιο του πρωταθλήματος τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Στην πλατφόρμα της Betsson, υπάρχουν εντυπωσιακές επιλογές για online αθλητικά στοιχήματα σε μεγάλη γκάμα αγορών με άκρως ελκυστικές αποδόσεις, που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς παίκτες. Το νέο πρωτάθλημα του NHL αναμένεται φουλ ανταγωνιστικό με ολοένα και περισσότερες ομάδες να πιστεύουν πως μπορούν να πάρουν το τρόπαιο.

Ομάδες που αναδομούν τη σύνθεσή τους

Αυτήν την περίοδο, στο ρόστερ των Σαν Χοσέ Σαρκς θα δούμε μια ομάδα από ανερχόμενους σταρ που υπόσχονται πολλά. Η ομάδα έχει διαφημίσει πολύ τα ανερχόμενα ταλέντα των Γουίλ Σμιθ, Μάκλιν Τσελεμπρίνι και Γιάροσλαβ Ασκάροφ. Ιδιαίτερα ο Σμιθ έχει σημαντική επίδραση στην απόδοση μιας ομάδας, χάρη στην ικανότητά του για δημιουργία παιχνιδιού αλλά και έχοντας καταγράψει εντυπωσιακά στατιστικά όπως 34 πόντους σε 40 αγώνες. Ο Τσελεμπρίνι, από την άλλη, έχει αποδείξει τη δεινότητά του στο σκοράρισμα, καθώς πέρυσι πέτυχε 27 γκολ και 20 ασίστ, δείχνοντας έτσι ότι έχει όλες τις απαραίτητες επιθετικές ικανότητες. Ο Ασκάροφ, ένας από τους πιο ξεχωριστούς τερματοφύλακες, έχει και αυτός δείξει τις δυνατότητές του με ποσοστό αποκρούσεων 0,917, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στο μέλλον των Σαρκς.

Ωστόσο, η άμυνα των Σαρκς χρειάζεται ακόμη σημαντική βελτίωση. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023/24, η ομάδα δέχθηκε 280 γκολ. Αυτή η αδυναμία στην άμυνα έχει εξελιχθεί σε κρίσιμο μειονέκτημα. Έτσι, οι Σαρκς χρειάζονται ισχυρότερους αμυντικούς, ώστε να υποστηρίξουν τα νεαρά ταλέντα που ακόμη αναπτύσσονται στην επίθεσή της.

Κατά την προετοιμασία τους για τη σεζόν 2024/25, οι Μόντρεαλ Καναντιένς εστιάζουν στην αναδόμηση του ρόστερ τους με σημαντικούς νεαρούς παίκτες όπως οι Τζέικομπ Φόουλερ και Ιβάν Ντεμίντοφ. Ο Φόουλερ, ταλαντούχος τερματοφύλακας, έχει εντυπωσιάσει με το ποσοστό αποκρούσεων 0,920 που πέτυχε στην πρώτη του κιόλας σεζόν στην ομάδα ενώ, στο άλλο άκρο του γηπέδου, ο Ντεμίντοφ αποτελεί έναν πολύ δυναμικό φόργουορντ, που είχε πέρυσι 25 γκολ και 30 ασίστ στο MHL, το Πρωτάθλημα Νέων Ρωσίας.

Παρά τις υποσχέσεις και προοπτικές που δίνει στην ομάδα αυτή η σύνθεση, τα τελευταία χρόνια οι Καναντιένς έχουν σημαντικές δυσκολίες στο πρωτάθλημα. Στις τελευταίες σεζόν βρέθηκαν συχνά κοντά στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, τερματίζοντας 28οι στη σεζόν 2002/23 και 26οι στη σεζόν 2023/24. Το κατά πόσον οι συναρπαστικές μεταγραφές νεαρών ταλέντων που έκανε η ομάδα από το Μόντρεαλ θα είναι αρκετές για να την ανεβάσουν πιο ψηλά, μένει να το δούμε στη σεζόν 2024/25 του NHL.

Παρουσιάσεις παικτών

Καθώς η σεζόν 2024/25 του NHL πλησιάζει, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Κόνορ ΜακΝτέιβιντ των Έντμοντον Όιλερς είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες που πρέπει να παρακολουθούμε. Μετά από τη θεαματική σεζόν του 2023/24 όπου πέτυχε 64 γκολ και 83 ασίστ,ο ΜακΝτέιβιντ αναμένεται ότι θα συνεχίσει να δείχνει πως ανήκει στην ελίτ των επιθετικών. Ο αρχηγός των Όιλερς θα προσπαθήσει με πάθος να φέρει την ομάδα του ακόμη πιο ψηλά, μετά την περυσινή απογοήτευση της απώλειας του τίτλου στο τελευταίο παιχνίδι της. Έτσι, ο ΜακΝτέιβιντ μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο του παιχνιδιού του αυτήν τη σεζόν, με αποτέλεσμα να είναι για άλλη μια φορά και ένας από τους κύριους διεκδικητές του Χαρτ Τρόφι, δηλαδή του βραβείου πολυτιμότερου παίκτη του NHL.

Ένας άλλος ξεχωριστός παίκτης που αξίζει να προσέξουμε είναι ο Άουστον Μάθιους των Τορόντο Μέιπλ Λιφς. Στις τελευταίες δύο σεζόν, ο Μάθιους πέτυχε κατά μέσο όρο πάνω από 40 γκολ ανά χρόνο, κάτι που δείχνει σταθερότητα στο παιχνίδι του. Επιπλέον, χάρη στη δεινότητά του στο πάουερ πλέι, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να δημιουργεί ευκαιρίες, αποτελεί κομβικό παίκτη των Μέιπλ Λιφς.

Κορυφαίο ταλέντο είναι και ο Κέιλ Μακάρ των Κολοράντο Άβαλανς. Χάρη στην εντυπωσιακή του επίδοση των 60 πόντων στην προηγούμενη σεζόν, ο Μακάρ έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος και είναι γνωστός για τις ολοκληρωμένες του ικανότητες που δεν ενισχύουν μόνο την άμυνα αλλά συνεισφέρουν και στην επίθεση. Η ικανότητά του να επηρεάζει το παιχνίδι από την μπλε γραμμή μπορεί να του δώσει καλές πιθανότητες να κερδίσει και το Νόρις Τρόφι, δηλαδή το βραβείο του πιο ολοκληρωμένου αμυντικού, για το 2025.

Ο Κίριλ Καπρίζοφ των Μινεσότα Γουάιλντ έχει παρουσιάσει ταχύτατη βελτίωση στις δύο τελευταίες σεζόν. Μεταξύ 2022 και 2024, ο Καπρίζοφ έχει κερδίσει 70 πόντους στο NHL. Χάρη στο ηλεκτρισμένο του παιχνίδι και την ικανότητα για σκοράρισμα γκολ, η συνεισφορά του θα είναι απαραίτητη για την επιτυχία των Γουάιλντ και πιθανότατα και για τις φιλοδοξίες της ομάδας της Μινεσότα να προκριθεί στα πλέι οφ.

Για το τέλος, έχουμε έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες της σεζόν 2024/25 του NHL, τον Ίγκορ Σεστέρκιν των Νιου Γιορκ Ρέιντζερς. Στις πρόσφατες σεζόν, ο Σεστέρκιν έχει ηγετική θέση ανάμεσα στους τερματοφύλακες του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας ποσοστό αποκρούσεων 0,920 και κερδίζοντας πέρυσι μια υποψηφιότητα για το Βέζανα Τρόφι, το βραβείο για τον καλύτερο τερματοφύλακα του NHL.

Αλλαγές προπονητών

Πολλές ομάδες επέλεξαν να αλλάξουν τον προπονητή τους ενόψει της νέας σεζόν του NHL. 11 από τους συλλόγους του πρωταθλήματος προσέλαβαν νέους προπονητές για τη σεζόν 2024/25, και ορισμένες από τις πιο σημαντικές προσλήψεις που ανακοινώθηκαν είναι οι παρακάτω.

  • Μπάφαλο Σέιμπερς – Λίντι Ραφ: Ο Ραφ επιστρέφει για μια δεύτερη θητεία στην ομάδα, φέρνοντας στους Σέιμπερς την εμπειρία του που περιλαμβάνει πάνω από 700 νίκες και εκτεταμένη παρουσία των ομάδων του στα πλέι οφ. Καθώς οι Σέιμπερς ολοκλήρωσαν την περυσινή σεζόν με αρνητική διαφορά 25 γκολ, οι αμυντικές στρατηγικές του Ραφ και η σημασία που δίνει στη δομή της ομάδας θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη στεγανοποίηση της χαλαρής άμυνας των Σέιμπερς και στην ενίσχυση της συνολικότερης ανταγωνιστικότητάς τους.
  • Λος Άντζελες Κινγκς – Τζιμ Χίλερ: Μετά από μια σεζόν στην οποία οι Κινγκς τερμάτισαν στην 21η θέση όσον αφορά τα γκολ ανά παιχνίδι, ο Τζιμ Χίλερ σίγουρα θα θελήσει να βελτιώσει την επίθεση. Ο Χίλερ έχει αποδεδειγμένη ικανότητα ανάπτυξης νεαρών ταλέντων και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στο πάουερ πλέι, κάτι που μπορεί να ταιριάξει γάντι στους νεαρούς φόργουορντ Κίντον Μπάιφιλντ και Άλεξ Λαφεριέρ. Η πρόσφατη επιτυχία που γνώρισε ο Χίλερ στη θέση του βοηθού προπονητή των Σικάγο Μπλάκχοκς, ειδικά όσον αφορά την αύξηση της αποτελεσματικότητας στο πάουερ πλέι, είναι το στέρεο θεμέλιο όπου μπορεί να βασιστεί για να βελτιώσει και τις τύχες των Κινγκς.
  • Νιου Τζέρσεϊ Ντέβιλς – Σέλντον Κιφ: Γνωστός για την έμφαση που δίνει στην επίθεση, ο Κιφ έρχεται σε μια ομάδα η οποία στην περυσινή σεζόν κατατάχθηκε 19η όσον αφορά τα γκολ ανά παιχνίδι. Ο Κιφ, που έχει πλούσιο ιστορικό επιτυχιών στο AHL, το Πρωτάθλημα Βόρειας Αμερικής, όπου και οδήγησε τους Τορόντο Μάρλις στον τίτλο του πρωταθλήματος, θα προσπαθήσει να ενισχύσει την απόδοση της επίθεσης, βασιζόμενος στο ταλέντο παικτών όπως ο Τζακ Χιουζ και ο Νίκο Χίσκιερ.
  • Οτάβα Σένατορς – Τράβις Γκριν: Αναλαμβάνοντας τους Σένατορς, ο Γκριν θα προσπαθήσει να επαναλάβει την επιτυχημένη πορεία που είχε και με τους Βανκούβερ Κάνακς στα πλέι οφ του 2019/20. Στόχος του θα είναι να βελτιώσει το πάουερ πλέι της ομάδας, που κατατάχθηκε 25ο την περυσινή σεζόν, αναπτύσσοντας το επιθετικό ταλέντο νεαρών σταρ όπως ο Τιμ Στίτσλε και ο Μπρέιντι Τκάτσουκ.
  • Σαν Χοσέ Σαρκς – Ράιαν Βαρσόφσκι: Ως ο νέος προπονητής των Σαρκς, ο Βαρσόφσκι θα αντιμετωπίσει την πρόκληση του να καθοδηγήσει την ομάδα στη φάση αναδόμησης που διανύει μετά τον τερματισμό της στην τελευταία θέση της Περιφέρειας Ειρηνικού. Έχοντας θητεύσει επιτυχημένα στο AHL, όπου εφάρμοσε αποτελεσματικές στρατηγικές που αυξάνουν τη συγκομιδή γκολ της επίθεσης, ο Βαρσόφσκι θα εστιάσει στην ανάπτυξη των νεαρών παικτών της ομάδας για τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού ρόστερ, διαδικασία η οποία πιθανότατα θα ωφελήσει τους Τσελεμπρίνι, Σμιθ και Ασκάροφ.
  • Σιάτλ Κράκεν – Νταν Μπίλσμα: Ο Μπίλσμα, που φέτος «προβιβάζεται» από τη θέση του βοηθού προπονητή, θα προσπαθήσει να γυρίσει τις τύχες των Κράκεν, που είχαν μια οπισθοδρόμηση στη σεζόν 2023/24 του NHL όπου και τερμάτισαν έκτοι στην Περιφέρεια Ανατολικού Ειρηνικού. Ο Μπίλσμα πιθανότατα θα εστιάσει στη βελτίωση του αμυντικού παιχνιδιού των Κράκεν και θα θελήσει να καταστρώσει ένα πιο δομημένο σύστημα παιχνιδιού, ώστε να μειώσει τις ευκαιρίες των αντιπάλων για γκολ.
  • Σεντ Λούις Μπλουζ – Ντριού Μπάνιστερ: Ο Μπάνιστερ, που έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη παικτών, έρχεται στην ομάδα μετά από μια απογοητευτική σεζόν στην οποία οι Μπλουζ έμειναν εκτός πλέι οφ. Στα πλαίσια της προσπάθειας βελτίωσης, ο Μπάνιστερ θα έχει στη διάθεσή του επτά νέους παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι, και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αναπτύξει τις ικανότητες παικτών όπως οι Ντίλαν Χόλογουεϊ και Αλεξάντρ Τεξιέ. Επιπλέον, πιθανότατα θα σταθεροποιήσει και το αμυντικό παιχνίδι, στο οποίο δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ οι Μπλουζ στην προηγούμενη σεζόν.
  • Γουίνιπεγκ Τζετς – Σκοτ Έρνιελ: Μετά την απόσυρση του Ρικ Μπάουνες από την ενεργό δράση πέρυσι, τους Τζετς αναλαμβάνει ο Έρνιελ. Ένας από τους βασικούς του στόχους θα είναι να βελτιώσει την τελική βαθμολογική κατάταξη των Τζετς, που απογοήτευσαν πέρυσι τερματίζοντας στις τελευταίες θέσεις, αλλά και να φέρει την ομάδα στα πλέι οφ. Η εμπειρία του Έρνιελ στη θέση του βοηθού προπονητή αλλά και οι προηγούμενες επιτυχίες με βάση την επικέντρωση στην αποτελεσματικότητα της επίθεσης, μπορούν να παίξουν ζωτικό ρόλο στην αξιοποίηση ικανών σκόρερ όπως οι Κάιλ Κόνορ και Μαρκ Σάιφελε.

Προβλέψεις και προσδοκίες

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2024/25 του NHL, οι Φλόριντα Πάνθερς δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στην Ανατολική Περιφέρεια και να διεκδικήσουν ένα δεύτερο διαδοχικό Στάνλεϊ Καπ. Η ομάδα έχει διατηρήσει τον βασικό πυρήνα των παικτών της, που περιλαμβάνει βετεράνους σταρ όπως οι Αλεξάντερ Μπαρκόφ, Μάθιου Τκάτσουκ και Άαρον Έκμπλαντ και οι ηγετικές τους ικανότητες θα είναι το κλειδί για την επιτυχία της ομάδας σε αυτήν τη σεζόν. Ωστόσο, η απώλεια άλλων βασικών παικτών προκαλεί ερωτηματικά για το ποιοι θα καλύψουν κεντρικές θέσεις στο παιχνίδι των Πάνθερς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερες επιτυχίες σε αυτήν τη σεζόν. Ιδιαίτερα οι αποχωρήσεις των Βλαντιμίρ Ταρασένκο, Άντονι Στόλαρτς, Ράιαν Λόμπερκ, Κέβιν Στένλουντ και Κάσεϊ Φιτζέραλντ μπορεί να επηρεάσουν πολύ την ομάδα.

Οι Έντμοντον Όιλερς είναι ισχυροί διεκδικητές της πρώτης θέσης της Δυτικής Μητροπολιτικής Περιφέρειας και, φυσικά, του Στάνλεϊ Καπ. Στο πρόσωπο του ΜακΝτέιβιντ, οι Όιλερς έχουν βρει έναν παίκτη που πραγματικά ανατρέπει τα δεδομένα, αλλά και έναν ηγέτη με φυσικό αρχηγικό ταλέντο που μπορεί να ανεβάσει την ομάδα σε άλλο επίπεδο. Άλλοι βασικοί παίκτες είναι ο επίσης επιθετικός Λέον Ντράιζαϊτλ και ο τερματοφύλακας Στιούαρτ Σκίνερ, που μπορούν να προσφέρουν την ισορροπία και ποιότητα που πάντα απαιτείται για μια πορεία ως την κορυφή των πλέι οφ.

Οι Ντάλας Σταρς, που φέτος διαθέτουν στις γραμμές τους ισορροπημένη σύνθεση αλλά και τον ανερχόμενο σούπερ σταρ Τζέισον Ρόμπερτσον, έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν στη Δυτική Μητροπολιτική Περιφέρεια. Χάρη στο μείγμα βετεράνων αλλά και νεαρών ταλαντούχων παικτών που απαρτίζουν το ρόστερ της, η ομάδα αυτή θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στα πλέι οφ.

Στην Ανατολική Μητροπολιτική Περιοχή, οι Νιου Γιορκ Ρέιντζερς μπορούν να κατακτήσουν την κορυφή για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Βασική κινητήρια δύναμη για την επιτυχία της ομάδας αναμένεται να είναι το ποιοτικό παιχνίδι του τερματοφύλακα Ίγκορ Σεστέρκιν αλλά και του επιθετικού Αρτέμι Παναρίν. Πέρυσι, ο Παναρίν ήταν από τους «εκτελεστές» που ξεχώρισαν, κερδίζοντας 120 πόντους και σκοράροντας 49 γκολ. Σε τελική ανάλυση, ο πυρήνας έμπειρων παικτών των Ρέιντζερς και το βάθος του παιχνιδιού τους στα δύο άκρα του γηπέδου κάνει την ομάδα σοβαρό διεκδικητή του τίτλου για τη σεζόν 2024/25 του NHL.

Το στοίχημα στο NHL ξεσηκώνει και η νέα αγωνιστική περίοδος υπόσχεται εντυπωσιακές αναμετρήσεις, δυνατές μάχες στον πάγο και πλούσιο θέαμα από τους μεγαλύτερους αστέρες χόκεϊ επί πάγου στον κόσμο.

Βραβεία παικτών

Πολλοί είναι οι παίκτες που θεωρούνται κορυφαίοι διεκδικητές για τα μεγάλα βραβεία του NHL στη σεζόν 2024/25. Χάρη στα παλαιότερα επιτεύγματα αλλά και στην τρέχουσα φόρμα τους, αποτελούν φαβορί για τα Βραβεία Χαρτ, Βέζανα και Κάλντερ.

Ας αναφέρουμε πρώτα τον Κόνορ ΜακΝτέιβιντ, που έχει τιμηθεί πολλές φορές με το Χαρτ Τρόφι, το βραβείο πολυτιμότερου παίκτη, και είναι και πάλι από τους μεγάλους διεκδικητές του. Ο αρχηγός των Έντμοντον Όιλερς θα θελήσει να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την εκπληκτική συγκομιδή τροπαίων που συγκέντρωσε το 2023, όταν κέρδισε τα Βραβεία Αρτ Ρος, Χαρτ, Μορίς Ρισάρ αλλά και το Βραβείο ESPY Καλύτερου Παίκτη του NHL. Ο ΜακΝτέιβις έχει κάθε πιθανότητα να κερδίσει πάλι το Βραβείο Χαρτ, καθώς έχει σκοράρει πάνω από 120 πόντους στις τελευταίες τρεις σεζόν του NHL.

Ο Ίγκορ Σεστέρκιν είναι ένας από τους σοβαρούς διεκδικητές του Βέζανα Τρόφι, του βραβείου πιο ολοκληρωμένου τερματοφύλακα, για τη σεζόν 2024/25 του NHL. Ο παίκτης έχει κερδίσει το βραβείο αυτό και το 2022, όταν βοήθησε τους Ρέιντζερς να φθάσουν στα πλέι οφ της Ανατολικής Μητροπολιτικής Περιφέρειας. Παρόλο που οι Ρέιντζερς έχασαν τότε τον τίτλο, ο Σεστέρκιν ήταν ένας από τους παίκτες που ξεχώρισαν, ολοκληρώνοντας τα πλέι οφ με ποσοστό αποκρούσεων 0,929. Για να τονίσουμε ακόμη περισσότερο την εκπληκτική σταθερότητα που χαρακτηρίζει την απόδοσή του, να πούμε ότι ο Σεστέρκιν συγκαταλέχθηκε και στην Ομάδα All-Star του NHL για το 2023 και 2024, και είναι έτσι ο βασικός διεκδικητής του βραβείου τερματοφυλάκων Βέζανα για φέτος.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία και για τον 19χρονο Ματβέι Μίτσκοφ. Ο νεαρός Ρώσος θα παίξει φέτος με τους Φιλαντέλφια Φλάιερς για πρώτη φορά στο NHL. Ωστόσο, ο Μίτσκοφ έχει ήδη εκτεταμένη εμπειρία σε μεγάλες διοργανώσεις, καθώς έχει αγωνιστεί στις επαγγελματικές κατηγορίες της Ρωσίας. Στην περυσινή σεζόν, ο νεότατος αυτός παίκτης σκοράρισε 19 γκολ και έδωσε 22 ασίστ. Αν διατηρήσει φόρμα ίδιου επιπέδου και στο NHL, ο Μίτσκοφ θα μπορέσει σίγουρα να είναι ένας από τους διεκδικητές του Κάλντερ Τρόφι, του βραβείου καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παίκτη του NHL.

Η εμπειρία των θεατών

Ενόψει της σεζόν 2024/25 του NHL, πολλές από τις ομάδες ενημέρωσαν τις πολιτικές τους όσον αφορά τους θεατές των αγώνων. Οι ενημερώσεις αυτές στόχο έχουν να αγκαλιάσουν τις νέες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και να κάνουν την εμπειρία των θεατών ακόμη πιο ασφαλή.

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή αφορά την επίδειξη του εισιτηρίου μέσω κινητής συσκευής, που πλέον έχει γίνει η καθιερωμένη πρακτική. Ομάδες όπως οι Νιου Γιορκ Ρέιντζερς, οι Σικάγο Μπλάκχοκς και οι Βανκούβερ Κάνακς έχουν περάσει πλήρως στη χρήση ψηφιακών εισιτηρίων.

Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει σε βελτίωση της εμπειρίας των αγώνων για τους οπαδούς πολλών από τις ομάδες του NHL, καθώς διευκολύνει και απλοποιεί την είσοδο των θεατών. Επιπλέον, προσφέρει και μεγαλύτερη ευελιξία στους οπαδούς που θέλουν να μεταφέρουν ή να μεταπωλήσουν σε άλλους τα εισιτήριά τους, όπου αυτό επιτρέπεται.

Εκτός από το ψηφιακό εισιτήριο, ορισμένες ομάδες έχουν εφαρμόσει και μοντέλα δυναμικής τιμολόγησης. Οι αλλαγές αυτού του είδους στοχεύουν στο να κάνουν πιο οικονομική και προσιτή την αγορά των εισιτηρίων αγώνων χόκεϊ, αλλά και να αυξήσουν την αξία που αυτά προσφέρουν στους θεατές. Η προσαρμογή της τιμής του εισιτηρίου μπορεί να γίνει με βάση παράγοντες όπως ο αντίπαλος, η ημέρα της εβδομάδας και η ζήτηση, και αυτές είναι μερικές μόνο από τις πτυχές της τιμολόγησης που θέλουν να βελτιώσουν οι ομάδες.

Για παράδειγμα, οι Τορόντο Μέιπλ Λιφς και οι Βέγκας Γκόλντεν Νάιτς έχουν υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση, με στόχο να κάνουν τους αγώνες τους πιο προσβάσιμους και, παράλληλα, να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους για τους αγώνες υψηλής ζήτησης.

Συνολικά, θα λέγαμε ότι το συμπέρασμα είναι ένα. Αυτές οι ενημερώσεις πολιτικών αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση του NHL να προσφέρει ακόμη πιο σύγχρονη εμπειρία στους θεατές, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα και στην ασφάλεια για την ερχόμενη, νέα σεζόν.

Πληροφορίες τηλεοπτικών και διαδικτυακών μεταδόσεων

Για τη σεζόν 2024/25 του NHL, οι φίλαθλοι που βρίσκονται στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα όσοι ζουν στις Σκανδιναβικές χώρες, έχουν στη διάθεσή τους μια ποικιλία από επιλογές για να παρακολουθήσουν επαγγελματικούς αγώνες χόκεϊ.

Στη Σκανδιναβία, η Viaplay παραμένει ο βασικός φορέας μετάδοσης αγώνων του NHL, συνεχίζοντας όπως πάντα να παρέχει εκτεταμένη κάλυψη στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία. Το κανάλι αυτό προσφέρει ζωντανές μεταδόσεις αγώνων αλλά και εκπομπές στιγμιοτύπων και ανάλυσης. Έτσι, παρέχει στους φιλάθλους πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα αγώνων σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η Viaplay υποστηρίζει επίσης και τη διαδικτυακή μετάδοση σε ροή μέσω της αποκλειστικής εφαρμογής της, η οποία δίνει στους φιλάθλους που βρίσκονται σε Σκανδιναβικές χώρες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μεταδόσεις και επαναλήψεις αγώνων σε διάφορες συσκευές, από smartphone μέχρι smart TV.

Οι φίλαθλοι που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία μπορούν να παρακολουθήσουν τη συνεχή κάλυψη του πρωταθλήματος από το Sky Sports, που έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την μετάδοση επιλεγμένων σημαντικών αγώνων του NHL. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τόσο αναμετρήσεις της κανονικής σεζόν όσο και τα πολυαναμενόμενα πλέι οφ για το Στάνλεϊ Καπ τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.

Ωστόσο, μια από τις βασικές επιλογές για τους Ευρωπαίους θεατές θα είναι πάντα το NHL.tv. Είναι το επίσημο κανάλι διαδικτυακών μεταδόσεων του πρωταθλήματος, που παρέχει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία μετάδοσης σε ροή και επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια που δεν καλύπτουν άλλοι πάροχοι.

Μια άλλη πλατφόρμα διαδικτυακών μεταδόσεων είναι και το Eurosport Player, ειδικά σε χώρες όπου το κανάλι Eurosport διαθέτει δικαιώματα μετάδοσης, που παρέχει στους φιλάθλους τη δυνατότητα να παρακολουθούν αγώνες την ώρα που τους βολεύει. Αυτές οι υπηρεσίες διαδικτυακής μετάδοσης εξασφαλίζουν ότι οι φίλοι του NHL σε όλη την Ευρώπη θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ομάδες όπου και αν βρίσκονται.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ