Στοίχημα Eurovision 2025: Πώς ψηφίζουν οι επιτροπές των χωρών
Ο στοιχηματισμός στη Εurovision είναι μια δραστηριότητα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής χρόνο με τον χρόνο.
Προφανώς, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που στοιχηματίζει αποτελείται από φίλους του αθλητικού στοιχήματος. Δεν λείπουν όμως και οι φίλοι του διαγωνισμού που ποντάρουν σε τραγούδια Γιουροβίζιον, καθώς ξεχωρίζουν κάποιο τραγούδι και πιστεύουν ότι αυτό θα καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση.
Πρόκειται για ένα διεθνές στοιχηματικό κοινό, αφού πέρα από την ανομοιογένεια σε γλώσσα, εθνότητες, ηλικίες, φύλα κ.τλ, παρουσιάζει και την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στον κόσμο που ψηφίζει για να υποστηρίξει το ποντάρισμα του και το παραδοσιακό κοινό του διαγωνισμού που τα τελευταία χρόνια ποντάρει στο στοίχημα Eurovision για να δικαιώσει την ψήφο του!
Στη Γιουροβίζιον η ψηφοφορία του κοινού είναι το 50% της βαθμολόγησης της συμμετοχής και η ψηφοφορία των επιτροπών των χωρών που συμμετέχουν το άλλο 50%, ώστε να βγει η τελική βαθμολογία κάθε τραγουδιού.
Πώς προκύπτουν τα προγνωστικά στη Eurovision;
Όσο προσωπικά και συναισθηματικά κι αν είναι τα κριτήρια για να ψηφίσει κάποιος ένα τραγούδι, τα δεδομένα επιλογής για τα προγνωστικά της Eurovision 2025 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «αντικειμενικά». Η πρόβλεψη αφορά αποτέλεσμα ψηφοφορίας (και όχι αγώνα), άρα βασίζεται περισσότερο στην απόδοση και την πιθανότητα επιτυχίας και λιγότερο στην προσδοκώμενη επίδοση του διαγωνιζόμενου υποκειμένου.
Όμως, η απόδοση και η πιθανότητα επιτυχίας δεν εξαρτώνται 100% από τις προτιμήσεις των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψηφίζουν, αφού το 50% της βαθμολογίας προκύπτει από τις προτιμήσεις των εθνικών επιτροπών. Πολύ δε περισσότερο, καθώς τα έθνη δεν μπορούν να ψηφίσουν το δικό τους τραγούδι, τα φαβορί Eurovision δεν προκύπτουν από την επεξεργασία ποσοτικών στοιχείων (όπως π.χ. ο πληθυσμός ή ο τόπος του διαγωνισμού) αλλά από την απήχηση που έχει το εκάστοτε τραγούδι στα πάρτι, τις συνεντεύξεις Τύπου, τις προβολές στο κανάλι των διοργανωτών και, φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ποιοι είναι οι κανόνες για τη συμμετοχή στη Eurovision;
Ήξερες ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τη συμμετοχή στη Eurovision; Κάθε χώρα που θέλει να στείλει το τραγούδι της στη Eurovision πρέπει να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες.
- Όλα τα τραγούδια στον διαγωνισμό της Eurovision δεν πρέπει να διαρκούν πάνω από τρία λεπτά
- Όλα τα φωνητικά πρέπει να εκτελούνται ζωντανά
- Το τραγούδι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορήσει δημόσια πριν την 1η Σεπτεμβρίου
- Το τραγούδι δεν επιτρέπεται να είναι διασκευή ή να περιλαμβάνει στοιχεία από οποιοδήποτε προϋπάρχον έργο
- Το τραγούδι πρέπει να έχει πρωτότυπους στίχους και μουσική
- Όλοι οι ερμηνευτές πρέπει να είναι άνω των 16 ετών
- Οι στιχουργοί και συνθέτες μπορούν να υποβάλουν μόνο μία συμμετοχή ο καθένας
Ποια είναι τα κριτήρια των επιτροπών στην ψηφοφορία της Eurovision 2025;
Οι επιτροπές των εθνών μελών αποτελούνται κυρίως από επαγγελματίες μουσικούς ή άλλους σχετικούς με τη βιομηχανία του θεάματος, καθώς και ντόπιους συντελεστές. Οι κριτές καλούνται να βαθμολογήσουν τα τραγούδια με γνώμονα το τρίπτυχο: Στίχος, Μελωδία και Σκηνική Παρουσία
1.ΣΤΙΧΟΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ
Η στιχουργική παίζει τεράστιο ρόλο γιατί η Εurovision είναι διαγωνισμός τραγουδιού και όχι ορχηστρικών κομματιών. Χρειάζονται λόγια και τα λόγια πρέπει να εκφέρονται σε κάποια γλώσσα.
Εδώ και πολλά χρόνια (από το 1999) η επιλογή της γλώσσας είναι ελεύθερη. Έτσι, εκτός από τη μείζονα επιλογή της Αγγλικής από μη Αγγλόφωνες χώρες έχουμε και τραγούδια που εκφέρονται σε «μικτή» γλώσσα όπως το «Haba Haba» των Νορβηγών το 2011 που είχε γραφτεί σε Αγγλικά και Σουαχίλι!
Ακόμα και «τεχνητές γλώσσες» έχουν χρησιμοποιηθεί όπως έγινε πρώτη φορά το 2003 με το Βελγικό «Sanomi» που -σημειωτέο- κατέλαβε τη δεύτερη θέση! Πάλι οι Βέλγοι το 2008 παρουσίασαν το «Julissi» σε μια κατασκευασμένη γλώσσα που θύμιζε έντονα τα Ουκρανικά ενώ είχε προηγηθεί (2006) το Ολλανδικό «Amambanda» που ήταν μισό Αγγλικά και μισό σε μια άλλη «τεχνητή» γλώσσα.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια χώρα επέλεξε να τραγουδήσει στη γλώσσα μιας άλλης διαγωνιζόμενης χώρας όπως η Αυστρία στα Γαλλικά το 2016, η Εσθονία στα Ιταλικά το 2018 και φέτος για 2η φορά κ.α.
Στατιστικά και ιστορικά, παρόλο που οι κανονισμοί για τη γλώσσα εκφοράς έχουν αλλάξει πολλές φορές τα τελευταία 50 χρόνια, τη μεγαλύτερη επιτυχία έχουν τα τραγούδια στα Αγγλικά αλλά είναι και πάρα πολλές οι νικήτριες χώρες που τραγούδησαν στην εθνική τους γλώσσα με επιτυχία.
Σε κάθε περίπτωση, η βαθμολογία των επιτροπών βασίζεται κατά πολύ στην επιλεγμένη γλώσσα και αυτό είναι ένα θεσμικό και διαφανές κριτήριο.
2. ΜΕΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΣ
Αν και τα ποπ τραγούδια είναι αυτά με τις περισσότερες συμμετοχές, δεν υπάρχει κάποιο μουσικό είδος που να προτιμάται από τις εθνικές επιτροπές. Τραγούδια, έθνικ, ροκ, χαρντ ροκ, μπαλάντες, ραπ, ντίσκο κ.α. κατά καιρούς υπερψηφίζονται ή αποτυγχάνουν με βάση την ψηφοφορία των επιτροπών. Φυσικά επηρεάζονται από τον mainstream ήχο, τη μουσική παράδοση της χώρας που βαθμολογεί αλλά και τη «συγγένεια» με το τραγούδι που βαθμολογείται. Για παράδειγμα, αν η Γαλλία εκπροσωπείται από μια μπαλάντα είναι πιθανότερο να δώσει το 12άρι της σε ένα πιο ρυθμικό – χορευτικό κομμάτι παρά σε μια μπαλάντα άλλης χώρας.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως τα χορευτικά κομμάτια γενικότερα καταγράφουν περισσότερες επιτυχίες. Ίσως, αυτό να οφείλεται στις μεγαλύτερες ευκαιρίες εντυπωσιακής σκηνικής παρουσίας δηλαδή το απόλυτο ζητούμενο ενός λαμπερού τηλεοπτικού διαγωνισμού όπως θα είναι και η Eurovision 2025!
3. ΣΚΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Για τη συνολική αξιολόγηση της σκηνικής παρουσίας κάθε συμμετοχής τα κριτήρια που συνυπολογίζονται είναι η φωνή η προσωπικότητα, η χορογραφία και τα σκηνικά με τα κοστούμια.
Φωνή: Οι φωνητικές δυνατότητες του «ερμηνεύοντος υποκειμένου» είναι, βέβαια, πρώτιστης σημασίας για τις εθνικές επιτροπές αλλά δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Μπορεί μια φωνή να φαίνεται ότι έχει μεγάλο εύρος, ευχάριστη χροιά και καλή τεχνική, αλλά, την ώρα εκείνη κάτι να πάει στραβά! Ας μην ξεχνάμε ότι οι κριτές έχουν ακούσει πολλές φορές κάθε τραγούδι αλλά είναι αυτή η μία και μοναδική live εμφάνιση που βαθμολογούν. Το τραγούδι πρέπει να υποστηρίζεται επαρκώς από τη φωνή ζωντανά και η φωνή πρέπει να συνδέει τον ήχο με την εικόνα που βλέπει ο θεατής. Δεν πρόκειται για μια μαραθώνια ηχογράφηση στο studio που επιδέχεται επεξεργασία και διορθώσεις. Είναι κάτι σαν τελικός 100μ. στον στίβο. Ένα μπαμ και μια μόνο ευκαιρία να «τρέξει» η φωνή χωρίς το παραμικρό λάθος. Ρυθμικά ή τονικά λαθάκια δεν συγχωρούνται από τους μουσικούς κριτές των επιτροπών.
Προσωπικότητα: Το «ερμηνεύον υποκείμενο», όπως πρέπει εφεξής να αποκαλείται αντί για τραγουδιστής ή τραγουδίστρια, είναι το κεντρικό πρόσωπο του διαγωνιζόμενου τραγουδιού. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον συνθέτη, τον στιχουργό ή τον ενορχηστρωτή. Η Eurovision είναι πάνω απ’ όλα ένα λαμπερό τηλεοπτικό πρόγραμμα που γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστικό όταν συνδυάζεται με στοίχημα. Διαγωνιζόμενος είναι ο ερμηνευτής που από σκηνής προσφέρει εικόνα μέσω οθόνης, Το συνολικό πακέτο της προσωπικότητας του καλλιτέχνη – ερμηνευτή εκθέτει πολλά συστατικά του στη σκηνή. Η χάρη, η κίνηση, το σεξαπίλ, η σεμνότητα, ο ενθουσιασμός και τόσα άλλα στοιχεία εντοπίζονται πανεύκολα μέσα σε 3 λεπτά από τα μέλη της επιτροπής. Από ‘κει και πέρα, παίζει ρόλο και ποιο είναι το αισθητικό πρότυπο του κάθε κριτή για τις προσωπικότητες των διαγωνιζομένων. Ιστορικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα βραβεία έχουν κερδηθεί από γυναίκες τραγουδίστριες με μουσική παιδεία, καλή εμφάνιση, σέξι αλλά όχι πρόστυχη παρουσίαση, δυναμική κίνηση και μια «σκηνική ωριμότητα».
Χορογραφία: Στις χορογραφίες της Eurovision, συνήθως, επιβραβεύεται από τις επιτροπές η πρωτοτυπία. Ανεξάρτητα με το αν πρόκειται για σόλο, ντουέτο ή πολυμελές χορευτικό συγκρότημα, η χορογραφία κρίνεται εκ του αποτελέσματος και συνολικά ως εικόνα. Δηλαδή, όχι με βάση τα τεχνικά στοιχεία αλλά με γνώμονα την συνολική εντύπωση, καθώς τα εφέ και τα ευρηματικά βοηθητικά είναι έτοιμα πάντα να μας εκπλήξουν.
Σκηνικά και κοστούμια: Τα σκηνικά και τα κοστούμια στη Eurovision πρέπει να μεταφέρουν το μήνυμα του τραγουδιού μ’ έναν σαφή και εύπεπτο τρόπο. Δεν είναι σύνηθες να ντύνει κανείς τους ερμηνευτές ενός ερωτικού τραγουδιού με στρατιωτικού τύπου στολές αν και το έχουμε δει κι αυτό, στην ελληνική συμμετοχή του 2002 με το S.A.G.A.P.O. του Μιχάλη Ρακιντζή. Γενικά η Ελλάδα έχει πολλές επιτυχημένες παρουσίες στον διαγωνισμό, αλλά, κατά γενική ομολογία, αυτές ήταν οι 5 ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision που έμειναν στην ιστορία.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια των νικητών ήταν πολλές φορές προκλητικά, ρηξικέλευθα, λιτά ή πομπώδη αλλά σπάνια ήταν «παράταιρα» με τη μορφή και το περιεχόμενο του τραγουδιού. Δύσκολα θα κερδίσει ένα τραγούδι μόνο και μόνο επειδή είχε καλύτερα σκηνικά από ένα άλλο αλλά μια μινιμαλιστική ή αδιάφορη προσέγγιση στον διάκοσμο της σκηνής δεν θα έχει και πολλές ελπίδες βράβευσης στη Eurovision του 2025!
Πότε είναι η Eurovision 2025;
Ο 69ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2025 θα διεξαχθεί στις 13, 15 (ημιτελικά) και 17 Μαΐου (τελικός) στη Βασιλεία της Ελβετίας‚ τη χώρα που νίκησε στον διαγωνισμό του 2024 με το τραγούδι «The Code» που ερμήνευσε το Nemo.
Ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2025;
Στον ελληνικό εθνικό τελικό για τη Eurovision 2025 νικήτρια ήταν η Klavdia με το τραγούδι Αστερομάτα. Έτσι, η 22χρονη καλλιτέχνης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision 2025. Η Klavdia κατέκτησε την πρώτη θέση μετά από ψηφοφορία όπου: το 50% των ψήφων ανήκε στο κοινό και το υπόλοιπο 50% στις δύο κριτικές επιτροπές, μια ελληνική (25%) και μια διεθνής (25%).
Eurovision 2025 – Πώς να ψηφίσεις
Η ψηφοφορία του κοινού είναι πάντα πολύ σημαντική και στη Eurovision η ερώτηση πώς ψηφίζω έχει τρεις απαντήσεις. Μπορείς να ψηφίσεις χρησιμοποιώντας μία από τις εξής τρεις μεθόδους.
Ψηφίζεις στη Eurovision μέσω εφαρμογής – Μπορείς να κατεβάσεις την επίσημη εφαρμογή της Eurovision και να υποβάλεις έως και 20 ψήφους για τις ερμηνείες που σου άρεσαν.
Ψηφίζεις στη Eurovision μέσω τηλεφώνου – Μπορείς να καλέσεις τον επίσημο αριθμό τηλεφώνου της Eurovision για να υποβάλεις τους ψήφους σου με τον παραδοσιακό τρόπο.
Ψηφίζεις στη Eurovision μέσω SMS – Εναλλακτικά, μπορείς να ψηφίσεις στη Eurovision χρησιμοποιώντας μηνύματα κειμένου.
Ελλάδα
**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ