Στοίχημα στον στίβο: Τα σημαντικότερα αγωνίσματα και οι αθλητές που πρέπει να παρακολουθείς το 2024

Reading time13 λ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι ξεκινούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου και οι καλύτεροι αθλητές και αθλήτριες του κόσμου θα βρεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα διεκδικώντας ένα χρυσό μετάλλιο. 

Για άλλη μια φορά, στα αγωνίσματα του στίβου αναμένεται να δούμε παλιές έχθρες να αναβιώνουν, αλλά και φρέσκα πρόσωπα που ελπίζουν να κλέψουν λίγη από τη λάμψη της Πόλης του Φωτός. 

Έτσι, έχει ήδη στηθεί η σκηνή όπου θα διαδραματιστούν μερικές από τις σπουδαιότερες αθλητικές στιγμές όλων των εποχών. Μια επική τριπλή κόντρα μεταξύ θρυλικών αθλητριών του σπριντ, καθώς και μια υπό εξέλιξη διαμάχη στο άλμα εις ύψος ανδρών ανάμεσα σε δύο σπουδαίους αθλητές που μοιράστηκαν το Χρυσό Μετάλλιο και τις αποδόσεις τους στο στοίχημα στο Τόκιο το 2020, είναι ορισμένες από τις επιδόσεις αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες που αξίζει να παρακολουθήσεις.

Δες τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για τις αποδόσεις και τα φαβορί του στίβου για τους πολυαναμενόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Σπριντ των 100 μέτρων ανδρών

Ο τελικός του σπριντ των 100 μέτρων είναι μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές κάθε Ολυμπιάδας. Η κούρσα των 100 μέτρων είναι τόσο έντονη, που είναι γνωστή και ως εκείνη που αναδεικνύει τον «γρηγορότερο άνθρωπο του κόσμου».

Μετά την «αστραπή» που λεγόταν Μπολτ και σάρωσε όλες τις διοργανώσεις μεταξύ 2008 και 2016, στο Τόκιο είδαμε νέα ταλέντα, που ελπίζουν να αφήσουν το δικό τους σημάδι στον συναρπαστικό αγώνα δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Ο Ιταλός Μαρσέλ Τζέικομπς άρπαξε την ευκαιρία στο Τόκιο και κέρδισε τις αποδόσεις και το Χρυσό Μετάλλιο με επίδοση 9,8 δευτερολέπτων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 που θα γίνουν στο Παρίσι φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο, δεν συγκαταλέγουν στα μεγάλα φαβορί τον 29χρονο σπρίντερ. Το 2023 ο Τζέικομπς δεν κατάφερε να κατέβει τα 10 δευτερόλεπτα σε καμία από τις κούρσες του, λόγω μιας ελαφριάς κάμψης στη φυσική του κατάσταση. Όμως, κανείς δεν μπορεί να τον ξεγράψει εντελώς στις αποδόσεις για το Χρυσό Μετάλλιο, ειδικά μετά την καυτή σεζόν προετοιμασίας που είχε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Τον φετινό Ιούνιο, ο Ιταλός έτρεξε τα 100 μέτρα σε 9,92 δευτερόλεπτα στο Μίτινγκ Πάαβο Νούρμι.

Ο Νόα Λάιλς, που θα αντιπροσωπεύσει τις ΗΠΑ, είναι το κορυφαίο φαβορί στις αποδόσεις για το Χρυσό Μετάλλιο στην κούρσα των 100 μέτρων. Τον περασμένο Ιούνιο ο Λάιλς ισοφάρισε το προσωπικό του ρεκόρ με 9,83 δεύτερα στα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, τα οποία διεξήχθησαν στο Όρεγκον. Ο Αμερικανός σπρίντερ απέδειξε, επίσης, ότι είναι ικανός να αποδίδει ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 στη Βουδαπέστη. Ο Λάιλς έτρεξε και εδώ τα 100 μέτρα σε 9,83 δευτερόλεπτα, κερδίζοντας τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο του.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν όμως και άλλους αθλητές στα 100μ. ικανούς να κάνουν την έκπληξη στις αποδόσεις παίρνοντας το Χρυσό Μετάλλιο από τους Λάιλς και Τζέικομπς. Ένας από αυτούς είναι ο Λετσίλε Τεμπόγκο από την Μποτσουάνα. Το 2021, ο Τεμπόγκο έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην παγκόσμια σκηνή των 100 μέτρων κερδίζοντας το Χρυσό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Κάτω των 20 Ετών. Ο Αφρικανός αθλητής υπερασπίστηκε τον τίτλο του και το 2022, με μια δυνατή επίδοση των 9,91 δευτερολέπτων.

Πρόσφατα, ο Τεμπόγκο συνέχισε τις επιτυχίες του στην κατηγορία των ενηλίκων και πιο συγκεκριμένα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 στη Βουδαπέστη, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον τελικό, όπου νίκησε ο Λάιλς. Ο 21χρονος αθλητής της Μποτσουάνα τερμάτισε μόλις 0,05 δευτερόλεπτα πίσω από τον Λάιλς και αυτό είναι ένα σημάδι για το πόσο οριακά μπορεί να κριθεί ο τελικός των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. 

100 μέτρα γυναικών

Το Σάββατο 3 Αυγούστου το πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024  προσφέρει έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς στα σπριντ. Αναφερόμαστε στα 100 μέτρα γυναικών, όπου θα βρεθούν αντιμέτωπες δύο από τις μεγαλύτερες σπρίντερ όλων των εποχών.

Η γεμάτη διακρίσεις Τζαμαϊκανή δρομέας Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στον τελικό των 100 μέτρων γυναικών. Η Φρέιζερ-Πράις έχει δημιουργήσει τον δικό της θρύλο στις προηγούμενες Ολυμπιάδες, καθώς έχει κερδίσει το Χρυσό Μετάλλιο ήδη τρεις φορές. Οι Ολυμπιακοί του Παρισιού θα είναι μάλλον και οι τελευταίοι για την 37χρονη, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια συμμετοχών σε Ολυμπιάδες.

Ναι, είναι γεγονός ότι οι αποδόσεις για Χρυσό Μετάλλιο από τη Φρέιζερ-Πράις στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 προτού αποσυρθεί παραμένουν χαμηλές. Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά όσον αφορά τη φόρμα στην οποία βρίσκεται η Τζαμαϊκανή, καθώς φέτος έχει τρέξει μόνο στο Προολυμπιακό Τουρνουά Προετοιμασίας της Γαλλίας, όπου σημείωσε επίδοση 11,15 δευτερολέπτων.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Σα Κάρι Ρίτσαρντσον, που το 2024 έκανε προσωπικό ρεκόρ με 10,71 δευτερόλεπτα στους προολυμπιακούς προκριματικούς των ΗΠΑ αποτελεί ένα από τα βασικά φαβορί στις αποδόσεις για το Χρυσό Μετάλλιο στα 100 μέτρα. Η 24χρονη έχει και ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς είχε χάσει τους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο όταν βρέθηκε θετική για χρήση κάνναβης. Μετά από εκείνη την περιπέτεια, η Ρίτσαρντσον έχει βρεθεί σε κορυφαία φόρμα, κερδίζοντας τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 και την πρώτη θέση σε τέσσερις διοργανώσεις Ντάιαμοντ Λιγκ.

Οι πιθανότητες να κερδίσει η Ρίτσαρντσον το πρώτο της μετάλλιο στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα γίνουν στο Παρίσι ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν έγινε γνωστό πρόσφατα ότι η Ιλέιν Τόμσον-Χέρα αποσυρόταν από τους Αγώνες. Η Τόμσον-Χέρα ήταν ένα από τα φαβορί για τη νίκη στο Παρίσι. Όμως, η αθλήτρια που έχει κατακτήσει πέντε φορές το Χρυσό Μετάλλιο και μία το ασημένιο στις προηγούμενες Ολυμπιάδες, αποσύρθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, μετά από τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα. Έτσι, δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισε στο Τόκιο το 2021.

200 μέτρα ανδρών

Ο Καναδός Αντρέ Ντε Γκρας κατέπληξε τους πάντες στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, μετά από μια ξέφρενη κούρσα που τον έφερε πρώτο στη γραμμή του τερματισμού σε 19,62 δευτερόλεπτα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 ο Ντε Γκρας θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το Χρυσό Μετάλλιό του, παρόλο που η φόρμα του δεν έπεισε ιδιαίτερα σε πρόσφατες κούρσες των 200 μέτρων. Ο Καναδός δεν έχει κατέβει τα 20 δευτερόλεπτα στα 200 μέτρα μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως δεν έχει ξεπεράσει και το προσωπικό ρεκόρ που σημείωσε στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια. Λόγω αυτών των διακυμάνσεων στην απόδοσή του, ο Ντε Γκρας βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με άλλα πιθανά φαβορί.

Από την άλλη ο Λάιλς, εκτός από τις ελπίδες που τρέφει για μετάλλιο στα 100 μέτρα, θεωρείται και το βασικό φαβορί στις αποδόσεις για το Χρυσό Μετάλλιο στα 200 του Παρισιού. Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, ο Λάιλς είχε τερματίσει τρίτος στον τελικό των 200 μέτρων, αλλά από εκείνη την απογοητευτική εμφάνιση και έπειτα έχει κερδίσει πέντε τίτλους, ανάμεσα στους οποίους τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2022 και 2023 αλλά και το Ντάιαμοντ Λιγκ του 2022. Οι μονομαχίες των κορυφαίων σπρίντερ στα 200μ. κάνουν το στοίχημα συναρπαστικό, με αποδόσεις για όλα τα γούστα.

200 μέτρα γυναικών

Η πιθανή διεκδικήτρια του τίτλου για τα 100 μέτρα, η Αμερικανίδα Ρίτσαρντσον, μπορεί να εμφανιστεί και στον τελικό των 200 μέτρων γυναικών του Παρισιού, όπου μάλιστα θα είναι και ένα από τα φαβορί για το Χρυσό Μετάλλιο όπως δείχνουν οι αποδόσεις. Η σημερινή χρυσή Ολυμπιονίκης Τόμσον-Χέρα επρόκειτο και αυτή να διεκδικήσει τον τίτλο, αλλά λόγω ενός πρόσφατου τραυματισμού δεν θα μπορέσει να τρέξει στο Παρίσι.

Η Ρίτσαρντσον έχει δείξει ότι έχει αρκετές δυνατότητες στα 200 μέτρα, και στα πλαίσια της Ντάιαμοντ Λιγκ τον περασμένο Απρίλιο σημείωσε επίδοση 22,99 δευτερολέπτων. Ωστόσο, μόλις λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, η 24χρονη έδειξε στους προκριματικούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ότι έχει σημειώσει τεράστια βελτίωση. Σε αυτούς τους αγώνες η Αμερικανίδα βελτίωσε κατά ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο την παραπάνω επίδοσή της, που αποτελούσε και προσωπικό ρεκόρ, τρέχοντας τα 200 μέτρα σε 21,99 δευτερόλεπτα.

Μια ακόμη δυνατή συμμετοχή, και βασικό φαβορί στις αποδόσεις για το Χρυσό Μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, είναι η Σερίκα Τζάκσον. Η Τζαμαϊκανή πέρασε σαρωτικά από τα δύο τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα, όπου κέρδισε δύο διαδοχικά χρυσά μετάλλια και σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις με 21,45 (2022) και 21,41 (2023).

Έχοντας ήδη κερδίσει το Χρυσό Μετάλλιο για τα 200 μέτρα σε δύο διοργανώσεις το 2024, η Τζάκσον φαίνεται πως είναι η κορυφαία επιλογή για ανάλογη επιτυχία στα 200 μέτρα γυναικών του Παρισιού, που θα είναι και το πρώτο της Ολυμπιακό χρυσό.

Σκυταλοδρομία 4×100 ανδρών

Εκτός από μεγάλες συγκινήσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσφέρουν και ευκαιρίες στις αποδόσεις του στοιχήματος. Μια δημοφιλής επιλογή για τον στοιχηματισμό στα αγωνίσματα στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι είναι η σκυταλοδρομία 4×100. Σε αυτό το ομαδικό αγώνισμα συχνά λαμβάνουν μέρος οι καλύτεροι σπρίντερ από τις συμμετέχουσες χώρες, προσφέροντας ένα θέαμα γεμάτο από την αγωνιστικότητα και το πάθος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, η Ιταλία άφησε άφωνους τους πάντες στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4×100 και πήρε το Χρυσό Μετάλλιο πληρώνοντας μεγάλες αποδόσεις, καθώς νίκησε, έστω και οριακά, τα τεράστια ταλέντα της Καναδικής ομάδας. Ωστόσο, οι ελπίδες των Ιταλών για μια δεύτερη διαδοχική νίκη μοιάζουν λίγες. Στην ομάδα που θα τρέξει για την Ιταλία το 2024, ο μοναδικός φιναλίστ στην ατομική κούρσα των 100 μέτρων μάλλον θα είναι ο Τζέικομπς, και όλες οι ελπίδες της Ιταλίας πιθανότατα θα εξαρτώνται από τη δική του φόρμα και επίδοση.

Οι επιδόσεις των αθλητών των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες όσον αφορά τη σκυταλοδρομία προδιαθέτουν για μία ακόμη μεγάλη εμφάνιση. Η ομάδα των ΗΠΑ στα 4×100 είναι γεμάτη ταλέντα και πρωταθλητές των 100 μέτρων, και συνεπώς αποτελεί και το βασικό φαβορί στις αποδόσεις για το Χρυσό Μετάλλιο. Στην ομάδα θα βρίσκεται πιθανότατα και το μεγάλο φαβορί για τα 100 και τα 200 μέτρα, ο Λάιλς, ο οποίος έχει κερδίσει και δύο χρυσά στη σκυταλοδρομία στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2022 και 2019. Επιπλέον, μαζί με τον Λάιλς, πιθανότατα θα τρέξουν και οι Κένι Μπεντνάρεκ και Φρεντ Κέρλεϊ, οι οποίοι στους προκριματικούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 σημείωσαν πρόσφατα επίδοση 9,87 και 9,88 δευτερολέπτων αντίστοιχα.

Με μια ομάδα γεμάτη με τέτοια ολοκληρωμένα, επίλεκτα ταλέντα, οι ΗΠΑ μοιάζουν ισχυρή επιλογή για τον τελικό της σκυταλοδρομίας 4×100.

Σκυταλοδρομία 4×100 γυναικών

Σε αυτό το αγώνισμα, δύο ομάδες πολύ πλούσιες σε ταλέντα, η Τζαμάικα και οι ΗΠΑ, μοιάζουν πανέτοιμες για ένα ακόμη μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4×100 μέτρων γυναικών. Και οι δύο έχουν κερδίσει είτε το Χρυσό Μετάλλιο είτε το αργυρό στις προηγούμενες τρεις Ολυμπιάδες των 4×100 γυναικών, όπου οι ΗΠΑ απέσπασαν το χρυσό δύο φορές.

Παρόλο που η Τζαμάικα διαθέτει δρομείς εξαιρετικής ποιότητας, όπως οι Τόμσον-Χέρα, Φρέιζερ-Πράις και Τζάκσον, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 έχασε το χρυσό από τις ΗΠΑ. Έτσι, οι ΗΠΑ, με ονόματα όπως εκείνα των Ρίτσαρντσον, Αλέια Χομπς και Γκάμπι Τόμας, μπορούν, οριακά ίσως, να στερήσουν και στο Παρίσι το χρυσό από την Τζαμάικα.

110 μέτρα μετ’ εμποδίων ανδρών

Από τους βασικότερους διεκδικητές ενός χρυσού μεταλλίου για τη Γαλλία στα αγωνίσματα στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 είναι ο Σάσα Ζόια. Ο 22χρονος πρόκειται να λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά σε Ολυμπιακή κούρσα 110 μέτρων μετ’ εμποδίων, έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στις κατηγορίες νέων – όπου απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Κάτω των 20 Ετών και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Κάτω των 23 Ετών. Ο Ζόια, δύο φορές Πρωταθλητής Γαλλίας, θα έχει επίσης και ισχυρή βοήθεια από τους συμπατριώτες του στην κερκίδα, κάτι που ενισχύει τις πιθανότητές του να κερδίσει το Χρυσό Μετάλλιο προσφέροντας ικανοποιητικές αποδόσεις στο στοίχημα.

Παρόλο που είναι ένα από τα πιθανά φαβορί για τη Γαλλία, ο Ζόια θα αντιμετωπίσει πολύ έντονο ανταγωνισμό. Ο Τζαμαϊκανός Χάνσλε Πάρτσμεντ κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο σε αυτό το αγώνισμα πριν από τρία χρόνια, σημειώνοντας μάλιστα εντυπωσιακή επίδοση 12,93 δευτερολέπτων, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε και τον έκτο τίτλο της καριέρας του στο Ντάιαμοντ Λιγκ το 2023.

Ένας ακόμη δρομέας, που θα προσπαθήσει να πιέσει τους Ζόια και Πάρτσμεντ, είναι ο αργυρός Ολυμπιονίκης του 2020 Γκραντ Χόλογουεϊ. Ο 26χρονος εντυπωσίασε πρόσφατα με τις επιδόσεις του στους προκριματικούς των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, σημειώνοντας χρόνο 12,92 στις προκριματικές σειρές, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ σεζόν για το 2024. Επιπλέον, ο Αμερικανός σπρίντερ κέρδισε δύο διαδοχικούς τίτλους στα 110 μέτρα μετ’ εμποδίων στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε από αυτόν μια καλή εμφάνιση στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Μαραθώνιος

Ο μαραθώνιος παραμένει σταθερά ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμά τους από την πρώτη κιόλας σύγχρονη Ολυμπιάδα του 1896.

Στις τέσσερις τελευταίες Ολυμπιάδες, κυρίαρχη στο αγώνισμα του μαραθωνίου είναι η Κένυα, έχοντας κερδίσει το Χρυσό Μετάλλιο τρεις φορές. Στους προσεχείς Αγώνες, η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί, καθώς το δίδυμο των Ελιούντ Κιπτσόγκε και Μπενσόν Κιπρούτο είναι ανάμεσα στα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι.

Ο Κιπρούτο αναδείχθηκε σε μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στον Ολυμπιακό μαραθώνιο μετά τη θριαμβευτική του νίκη στον μαραθώνιο του Τόκιο τον Μάρτιο. Ο 33χρονος σημείωσε νέο ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διαδρομή, τερματίζοντας σε δύο ώρες, δύο λεπτά και 16 δευτερόλεπτα (2:02:16).

Ωστόσο, η Ολυμπιακή συμμετοχή του Κιπρούτο το 2024 θα είναι και η πρώτη του, καθώς απέτυχε να προκριθεί σε προηγούμενες Ολυμπιάδες. Με βάση τη φόρμα του, πάντως, θα είναι ανάμεσα στην ομάδα που θα οδηγήσει την κούρσα του Παρισιού, καθώς έχει κερδίσει αξιοσημείωτες διοργανώσεις μαραθωνίου στο Σικάγο, τη Βοστόνη και την Πράγα από το 2021 και έπειτα.

Ο συμπατριώτης του Κιπρούτο, ο Κιπτσόγκε, έχει μεγάλη εμπειρία στους Ολυμπιακούς και είναι το μεγάλο φαβορί στις αποδόσεις για το Χρυσό Μετάλλιο στον Ολυμπιακό μαραθώνιο του 2024 στο Παρίσι. Ο Κιπτσόγκε έχει κερδίσει δύο διαδοχικά χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Ρίο και του Τόκιο και, αν και βρίσκεται πλέον στα 39 του χρόνια, θα γράψει ιστορία αν καταφέρει να νικήσει και στο Παρίσι, καθώς θα γίνει ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που θα έχει κερδίσει το Χρυσό Μετάλλιο σε τρεις διαδοχικές Ολυμπιάδες.

Παρόλο που τερμάτισε 10ος φέτος στον μαραθώνιο του Τόκιο, αυτός ο Κενυάτης δρομέας μεγάλων αποστάσεων δεν έχει δείξει σημάδια κάμψης, ειδικά μετά τις νίκες του στον μαραθώνιο του Βερολίνου το 2022 και το 2023.

Άλμα εις ύψος

Ο τελικός του άλματος εις ύψος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες στιγμές των Αγώνων, καθώς ο Ιταλός Τζιανμάρκο Ταμπέρι και ο αθλητής του Κατάρ Μουτάζ Εσσά Μπαρσίμ πάλεψαν σκληρά μεταξύ τους για το χρυσό μετάλλιο και ισοβάθμισαν με επίδοση 2,37 μέτρα. Τελικά, κανένας από τους δύο μονομάχους δεν κατάφερε να περάσει τα 2,39 μέτρα που θα τον αναδείκνυαν νικητή έναντι του άλλου, και έτσι οι δύο αθλητές έγιναν οι πρώτοι μετά το 1912 που μοιράστηκαν ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Καθώς οι Ολυμπιακοί του 2024 πλησιάζουν, οι Ταμπέρι και Μπαρσίμ είναι ξανά τα δύο ισάξια φαβορί στις αποδόσεις για το Χρυσό Μετάλλιο. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να μοιραστούν το μετάλλιο και στο Παρίσι.

Ο Ταμπέρι θα έρθει στους Ολυμπιακούς σε πολύ καλή κατάσταση και έχει τις δυνατότητες να πιάσει σπουδαία απόδοση στη μεγάλη σκηνή των Αγώνων. Μετά το χρυσό μετάλλιο που πήρε στο Τόκιο, ο 31χρονος Ιταλός κέρδισε πολλούς ακόμη μεγάλους τίτλους, ανάμεσα στους οποίους δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024 ο Ταμπέρι σημείωσε και επίδοση που ισοφάρισε το προσωπικό του ρεκόρ και αποτέλεσε νέο ρεκόρ αγώνων, με 2,37 μέτρα.

Αλλά και ο Μπαρσίμ έχει σταθερά καλή απόδοση μετά τη νίκη του στο Τόκιο και έχει κάνει μεγάλα άλματα σε πρόσφατα τουρνουά. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022, όπου κέρδισε τον τίτλο, ο Μπαρσίμ πέρασε τα 2,37 μέτρα. Νίκησε, επίσης, στους Πανασιατικούς Αγώνες του 2024 με άλμα 2,35 μέτρων.

Ωστόσο, ο 32χρονος αθλητής από το Κατάρ δυσκολεύτηκε πολύ να ακολουθήσει τις επιδόσεις του Ταμπέρι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 και τερμάτισε τρίτος με καλύτερο άλμα στα 2,33 μέτρα, οπότε ο Ιταλός είναι μάλλον οριακά το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Άλμα εις μήκος

Στο άλμα εις μήκος ανδρών, μπορεί να δούμε μάχη για το Ολυμπιακό χρυσό ανάμεσα στον νυν κυρίαρχο του αθλήματος Μίλτο Τεντόγλου και τον ανερχόμενο Γουέιν Πίνοκ.

Ο Έλληνας αθλητής Μίλτος Τεντόγλου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, κάνοντας στον τελικό άλμα 8,41 μέτρων. Αυτή ήταν μόνο μία από τις πολλές εξαιρετικές επιδόσεις του 26χρονου, που βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο άλμα εις ύψος εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Μετά το πρώτο Ολυμπιακό του μετάλλιο, ο Τεντόγλου νίκησε ακόμη σε δύο κορυφαίες διοργανώσεις για πρώτη φορά στην καριέρα του, με τίτλο στην Ντάιαμοντ Λιγκ του 2022 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023. Τον Ιούνιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο Έλληνας αθλητής έκανε και το καλύτερο άλμα της καριέρας του, πετώντας στα 8,65 μέτρα και δείχνοντας ότι είναι πανέτοιμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Ο Τζαμαϊκανός Πίνοκ πίεσε αρκετά τον Τεντόγλου στις πρόσφατες διοργανώσεις, στήνοντας έτσι το σκηνικό για έναν γεμάτο ένταση τελικό φέτος το καλοκαίρι στο Παρίσι. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 ο Πίνοκ κατέκτησε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον Τεντόγλου, με άλμα 8,50 μέτρων – μόλις 2 εκατοστά λιγότερο από τον Έλληνα αντίπαλό του.

Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι η πρώτη για τον Πίνοκ, που είναι πιθανό να πιέσει και πάλι σκληρά τον Τεντόγλου στον τελικό του άλματος εις μήκος. Ωστόσο, η πρόσφατη αγωνιστική κατάσταση του Τεντόγλου αλλά και οι προηγούμενες επιτυχίες του σε μεγάλες διοργανώσεις δείχνουν ότι μπορεί να κρατήσει γερά και να κατακτήσει το δεύτερο διαδοχικό Ολυμπιακό του μετάλλιο.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ |