Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, μία αιώνια κόντρα με τεράστια ιστορία

Reading time4 λ

Οι τελικοί στο Ελληνικό Πρωτάθλημα μπάσκετ ξεκινούν την Κυριακή από το «ΣΕΦ» με το  Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Το περίφημο ντέρμπι των «αιωνίων» είναι για 20η φορά ζευγάρι τελικών στα play offs για το Ελληνικό πρωτάθλημα, περισσότερες φορές από κάθε άλλο ζευγάρι. Στις 19 προηγούμενες, το σκορ επιτυχιών ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό είναι 12-7 υπέρ των «πράσινων». Στην πλατφόρμα της Betsson προσφέρονται πολλά ειδικά στοιχήματα σε ασυναγώνιστες αποδόσεις για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα για live στοιχημα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Η σειρά ξεκινά την Κυριακή 4 Ιουνίου και ολοκληρώνεται όταν μια από τις δύο ομάδες φτάσει στις τρεις νίκες. Θα ακολουθήσουν το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στις 8/6 και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στις 11/6.

ΟΙ 19 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα της έδρας 11 φορές και τις 6 κατέκτησε τον τίτλο. Περισσότερες από τις μισές φορές (10) χρειάστηκε να φτάσουμε στο 5ο παιχνίδι για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Πέρυσι πάντως ο Ολυμπιακός «σκούπισε» τον αντίπαλο του κερδίζοντας με 3-0 τη σειρά, κάτι που έχει πετύχει και το 2015. Όμως και ο Παναθηναϊκός έχει «σκουπίσει» δύο φορές τον Ολυμπιακό στο παρελθόν, το 2006 και το 2013.

ΠΑΘΗ ΚΑΙ… ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΙ

Από εκεί και πέρα, πρόκειται και για ένα ζευγάρι όπου τρεις φορές η μία εκ των δύο ομάδων δεν κατέβηκε να αγωνιστεί, μία ο Παναθηναϊκός και δύο ο Ολυμπιακός, ενώ δύο φορές διακόπηκε η μεταξύ τους αναμέτρηση, εις βάρος κάποιας εκ των δύο ομάδων!

Αυτό που κάνει τον φετινό τελικό ξεχωριστό είναι ο έντονος φαβοριτισμός του Ολυμπιακού. Είναι αήττητος εντός Ελλάδος και έχασε την Euroleague για ένα σουτ. Έχει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και έχει χτίσει ένα εντυπωσιακό σερί απέναντι στον Παναθηναϊκό.

18 ΜΗΝΕΣ ΜΟΝΟ ΗΤΤΕΣ

Προπαραμονή Χριστουγέννων του 2021 ξεκίνησε ένα μεγάλο σερί νικών για τον Ολυμπιακό. Ανεξαρτήτως έδρας ή διοργάνωσης οι «κόκκινοι» μετρούν 13 συνεχόμενες νίκες κόντρα στον μεγάλο αντίπαλό τους.  Η τελευταία φορά που κέρδισε ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό ήταν στο «ΣΕΦ», στις 22 Νοεμβρίου του 2021, όταν τα κατάφερε με 76-81. Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά, κυρίως στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Χαρακτηριστικό είναι πως τότε μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης του ήταν ο Νεμάνια Νέντοβιτς.

ΤΟ ΣΕΡΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

ΣΕΖΟΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΑΓΩΝΑΣΣΚΟΡ
2022-23EuroLeagueΟλυμπιακός – Παναθηναϊκός 81-73
2022-23Basket LeagueΠαναθηναϊκός – Ολυμπιακός 74-76
2022-23Ημιτελικός ΚυπέλλουΟλυμπιακός – Παναθηναϊκός 81-65
2022-23EuroLeagueΠαναθηναϊκός – Ολυμπιακός 71-95
2022-23Basket LeagueΟλυμπιακός – Παναθηναϊκός 68-66
2022-23Super CupΠαναθηναϊκός – Ολυμπιακός 52-67
2021-22Τελικοί Basket LeagueΟλυμπιακός – Παναθηναϊκός 93-74
2021-22Τελικοί Basket LeagueΠαναθηναϊκός – Ολυμπιακός 72-78
2021-22Τελικοί Basket LeagueΟλυμπιακός – Παναθηναϊκός 74-61
2021-22Basket LeagueΠαναθηναϊκός – Ολυμπιακός 62-68
2021-22EuroLeagueΟλυμπιακός – Παναθηναϊκός 101-73
2021-22Τελικός ΚυπέλλουΠαναθηναϊκός – Ολυμπιακός 73-81
2021-22EuroLeagueΠαναθηναϊκός – Ολυμπιακός 65-84

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ακόμη και ο τρόπος που έφτασαν στον τελικό οι δύο ομάδες, δείχνει πόσο μεγάλο φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. «Σκούπισε» και τους δύο αντιπάλους του στα play offs ως τώρα, τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, τον Άρη και τον ΠΑΟΚ. Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός πέρασε εύκολα με 2-0 τον Κολοσσό, αλλά στα ημιτελικά με το Περιστέρι ζορίστηκε έντονα, παίρνοντας την πρόκριση με νίκη στον τελευταίο αγώνα. Εκμεταλλεύτηκε την έδρα του και με 3-2 πέρασε στον τελικό.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ο Ολυμπιακός διαθέτει σαφώς πιο «δεμένη» ομάδα, άλλωστε είναι πάνω κάτω οι ίδιοι άνθρωποι με αυτούς που κέρδισαν πέρυσι με 3-0. Στον πάγκο του, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ίσως ήταν από τους πιο υποτιμημένους Έλληνες τεχνικούς, βάσει των όσων έχει πετύχει στην καριέρα του. Εντός αγωνιστικού χώρου, μεγάλοι πρωταγωνιστές αναμένεται να είναι οι Βεζένκοφ, Σλούκας, ΜακΚίσικ στο επιθετικό κομμάτι, με τους Γουόκαπ και Παπανικολάου να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην άμυνα. Στα μείον, το γεγονός πως ο Κάναν δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους τελικούς, καθώς προτιμήθηκε να δηλωθούν οι ψηλοί Μπλακ και Μπολομπόι, για να δίνουν κάποιες ανάσες στον Φαλ.

Από την άλλη μεριά, ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει στον τελικό με προπονητή τον Χρήστο Σερέλη, που τον ανέλαβε προς το τέλος της σεζόν, με το βλέμμα όλων στο αύριο. Γενικά, τα τελευταία χρόνια, ο Παναθηναϊκός αλλάζει παίκτες και προπονητές σαν τα «πουκάμισα». Μάλιστα πήρε και κάποιους ειδικά για να «ματσαριστούν» με παίκτες του Ολυμπιακού. Μεγαλύτερο παράδειγμα ο Λι, ο οποίος αποκτήθηκε ως «εξολοθρευτής» του Σλούκα, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει όπως σχεδίαζαν στο πράσινο στρατόπεδο.

Όπως και να έχει, ο Ολυμπιακός είναι το πολύ μεγάλο φαβορί για να πάρει τον τίτλο, κάτι που φαίνεται και από τις κινήσεις του Παναθηναϊκού, ο οποίος περισσότερο ασχολείται με το τι θα γίνει του χρόνου, παρά με τη φετινή σειρά των τελικών.

Σε κάθε περίπτωση, «προσδεθείτε» και ετοιμαστείτε για τουλάχιστον τρεις αγώνες, με τους ουδέτερους να ελπίζουν σε αμφίρροπες, ενδιαφέρουσες και θεαματικές αναμετρήσεις.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ |