Οι κορυφαίοι σκόρερ της EuroLeague

Reading time6 λ

«Βρέχει» καλάθια στη EuroLeague

Τι μπορεί να κάνει έναν φίλαθλο να παρακολουθήσει έναν αγώνα μπάσκετ; Είναι τα καρφώματα των πανύψηλων παικτών; Μήπως οι μαγικές ασίστ που οι πιο ταλαντούχοι καλαθοσφαιριστές του κόσμου επιτυγχάνουν; Μπορεί να είναι τα εντυπωσιακά τρίποντα από τα 7 ή και παραπάνω μέτρα; Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα με γρήγορο ρυθμό, διαρκείς εναλλαγές στο σκορ και πολλές συγκινήσεις, όπως θα καταλάβεις όταν διαβάσεις τον ολοκληρωμένο στοιχηματικό οδηγό για το μπάσκετ. Θεωρείται όμως ένα «δίκαιο» σπορ επειδή συνήθως η καλύτερη ομάδα παίρνει τη νίκη. Για να συμβεί αυτό, όμως, είναι απαραίτητο ένα συγκεκριμένο συστατικό: οι πόντοι.

Όλα τα παραπάνω συγκεντρωτικά αποτελούν μέρος του θεάματος. Χωρίς, όμως, τον μεγάλο παίκτη που θα μπει στο γήπεδο και θα κάνει τη διαφορά με τα καλάθια του, τον σούπερ σταρ που θα κάνει το διχτάκι να κουνηθεί και θα προσθέτει πόντους στην αντίπαλη μπασκέτα, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει καμία ομάδα. Το ίδιο και οι φίλαθλοι, που ψάχνουν να βρουν ήρωες στα μεγάλα παιχνίδια στο στοίχημα μπάσκετ και γράφουν ιστορία που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

Τέτοιοι ήρωες είναι οι μεγάλοι σκόρερ. Και τέτοιους σκόρερ έχουν οι μεγάλες διοργανώσεις, όπως είναι οι πρώτοι σκόρερ της EuroLeague. Μιλάμε για μία ομάδα all star που έχει γράψει τη δική της ιστορία στα παρκέ και φέρνει τον κόσμο στα γήπεδα, όπως και τους τίτλους. Κι όταν μιλάμε για τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα, αναφερόμαστε σε παίκτες που μάχονται στο ανώτατο επίπεδο. Τόσο ψηλά όσο και η ίδια η διοργάνωση, που αποτελεί το πιο σημαντικό επαγγελματικό τουρνουά σε επίπεδο συλλόγων στην Ευρώπη. Η EuroLeague έχει αλλάξει μορφή κατά καιρούς, αλλά από το 2000-2001 όταν πήρε τη σημερινή της μορφή, οι τεράστιοι χαρισματικοί αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα μίας εκ των ομάδων που έπαιξαν για τη διοργάνωση, είναι πολλοί.

Οι πρώτοι σκόρερ όλων των εποχών

Με το φινάλε του Final Four της Ευρωλίγκας στο τέλος Μαΐου 2024, τα πράγματα στη λίστα της διοργάνωσης ήταν πια απόλυτα ξεκάθαρα. Ο Μάικ Τζέιμς της Μονακό είχε ήδη γίνει στη EuroLeague πρώτος σκόρερ, ξεπερνώντας τον Βασίλη Σπανούλη που είχε ως φέτος την πρωτιά. Ο βετεράνος Έλληνας σούπερ σταρ δεν είδε όμως μόνο έναν, αλλά δύο παίκτες να τον προσπερνούν αφού πλέον δεύτερος είναι ο Νάντο Ντε Κολό της Βιλερμπάν.

Οι δύο πρωτοπόροι της λίστας είναι, φυσικά, ακόμη ενεργοί στην EuroLeague και μπορούν να επεκτείνουν το σερί τους, ενώ ο Σπανούλης που έχει αποσυρθεί μπορεί να πέσει ακόμη πιο χαμηλά, με τους Σέρχιο Γιουλ της Ρεάλ και Γιαν Βέσελι της Μπαρτσελόνα να τον ακολουθούν. Είναι λογικό στη λίστα με τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα να κυριαρχούν κοντύτεροι παίκτες, αφού έχουν πλεονέκτημα στο σουτ, όπως συμβαίνει και στο NBA. Η κατάταξη αυτή τη στιγμή (με πλάγια γράμματα όσοι έχουν ήδη αποσυρθεί) έχει ως εξής:

  1. Μάικ Τζέιμς 4623 πόντοι (16,39 μ.ό.)
  2. Νάντο Ντε Κολό 4481 πόντοι (15,19 μ.ό.)
  3. Βασίλης Σπανούλης 4455 πόντοι (12,44 μ.ό.)
  4. Χουάν Κάρλος Ναβάρο 4152 πόντοι (12,18 μ.ό.)
  5. Σέρχιο Γιουλ 3951 πόντοι (9,71 μ.ό.)
  6. Γιαν Βέσελι 3831 πόντοι (10,88 μ.ό.)
  7. Σέρχιο Ροντρίγκες 3772 πόντοι (9,31 μ.ό.)
  8. Κώστας Σλούκας 3697 πόντοι (9,55 μ.ό.)
  9. Γιώργος Πρίντεζης 3599 πόντοι (9,60 μ.ό.)
  10. Νίκολα Μίροτιτς 3537 πόντοι (14,38 μ.ό.)

Οι Έλληνες της λίστας

Μία γρήγορη ματιά στη λίστα θα δείξει ότι η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στον πίνακα των κορυφαίων σκόρερ της EuroLeague. Τρεις παίκτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη δεκάδα, ένας εκ των οποίων συνεχίζει. Ο Κώστας Σλούκας δεν είναι μόνο πρωταθλητής Ευρώπης αυτή τη στιγμή, κάτοχος τεσσάρων τροπαίων με τρεις διαφορετικές ομάδες, αλλά έχει τη δυνατότητα να φτάσει πολύ ψηλά στη λίστα, ακόμη και στην πρώτη τριάδα ξεπερνώντας τον πρώην συμπαίκτη του, Βασίλη Σπανούλη.

Ήδη έχει προσπεράσει τον επίσης παλιό συμπαίκτη, Γιώργο Πρίντεζη, ενώ ο Νικ Καλάθης είναι ο επόμενος Έλληνας της λίστας. Βρίσκεται στην 15η θέση, με 3236 πόντους έως σήμερα (9,04 μ.ό.) και θεωρείται σίγουρο ότι στη φετινή σεζόν στο στοίχημα EuroLegaue θα ξεπεράσει τουλάχιστον δύο ακόμη παίκτες που προπορεύονται.

EuroLeague 2023-2024 πρώτοι σκόρερ

Παρότι φέτος ο Τζέιμς έπιασε κορυφή στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών, δεν ήταν και ο πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας 2023-2024. Τερμάτισε δεύτερος με 700 πόντους, πίσω από τον Μάρκους Χάουαρντ της Μπαρτσελόνα, που πέτυχε συνολικά 759 πόντους. Οι Κίναν Έβανς της Ζαλγκίρις και Σέιν Λάρκιν της Εφές είχαν από 587 πόντους έκαστος, ενώ ο Ματίας Λεσόρ του Παναθηναϊκού έκλεισε την πεντάδα με 570 πόντους.

Ο πρώτος Έλληνας που βρίσκουμε στη λίστα είναι ο Σλούκας στην 22η θέση με 432 πόντους και ακολουθεί ο Κώστας Μήτογλου με 428. Ο ψηλός του Παναθηναϊκού επιβεβαιώνει ότι ακόμη και οι ψηλότεροι παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ μπορούν να σκοράρουν συχνά. Στην πρώτη δεκάδα οι ελληνικές ομάδες εκπροσωπούνται από τον Κέντρικ Ναν του Παναθηναϊκού με 561 πόντους και τον Άλεκ Πίτερς του Ολυμπιακού με 524.

Οι πρώτοι στις ασίστ της EuroLeague

Επειδή κανείς δεν μπορεί να βάλει καλάθι χωρίς να πάρει πάσα, χρειάζεται μία αναφορά στους κορυφαίους στις ασίστ της Ευρωλίγκας, εκεί όπου η Ελλάδα κυριαρχεί με παίκτες που σπάνε τα ρεκόρ! Ο Νικ Καλάθης είναι με τεράστια διαφορά πρώτος με 2085 ασίστ, μπροστά από τον Σέρχιο Ροντρίγκες που έχει 1874 ασίστ και έχει πια αποσυρθεί. Ο Κώστας Σλούκας είναι τρίτος με 1700 ασίστ, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης είναι τέταρτος με 1607. Την πεντάδα κλείνει ο Μίλος Τεόντοσιτς του Ερυθρού Αστέρα με 1439, ενώ ένατος στην πρώτη δεκάδα είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης που έχει κρεμάσει τα παπούτσια του και μετράει 1255 ασίστ.

Συχνές ερωτήσεις

Μία απλή καταγραφή αριθμών για τον πρώτο σκόρερ της Ευρωλίγκας δεν θα ήταν από μόνη της αρκετή, χωρίς μερικές ακόμη λεπτομέρειες.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague;

Στις 7 Μαρτίου 2024 ο Μάικ Τζέιμς ξεπέρασε τον Βασίλη Σπανούλη και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Ευρωλίγκας, με 4457 πόντους. Στο τέλος της σεζόν 2023-2024 τελείωσε με 4623.

Ποιος ήταν ο πρώτος σκόρερ της προηγούμενης σεζόν στη EuroLeague;

Ο Μάρκους Χάουαρντ ήταν ο πρώτος σκόρερ της EuroLeague τη σεζόν 2023-2024, με 759 πόντους σε 39 αγώνες συνολικά.

Ποιοι θα ήταν πρώτοι σκόρερ στη EuroLeague με το νέο format;

Η EuroLeague αλλάζει από τη σεζόν 2024-2025, με 34 αγώνες (αντί για 30) συνολικά. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολούθησε ο αναλυτής δεδομένων Ντάριους Γκαρουόλις, η σειρά θα ήταν ως εξής: Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Βασίλης Σπανούλης, Νάντο Ντε Κολό, ο Πάουλιους Γιανκούνας, Σέρχιο Γιουλ. Ο Μάικ Τζέιμς θα ήταν έκτος στη λίστα.

Πόσοι πρώτοι σκόρερ της Ευρωλίγκας είναι ακόμη ενεργοί;

Η λίστα των πρώτων σκόρερ της EuroLeague αλλάζει διαρκώς αφού παίκτες αποσύρονται και νέοι παίκτες εμφανίζονται. Αυτή τη στιγμή, οι έξι από τους δέκα κορυφαίους σκόρερ της Ευρωλίγκας συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Ποιος ο ρόλος ενός πρώτου σκόρερ της EuroLeague σε μία ομάδα;

Είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει να έχει κάποια ομάδα τον πρώτο σκόρερ της Ευρωλίγκας στο ρόστερ της, είτε σε μία σεζόν είτε γενικά. Ένας γεννημένος νικητής με έφεση στο σκοράρισμα είναι αυτό που αναζητά κάθε σύλλογος, αν και για κάθε κορυφαίο σουτέρ, πρέπει να υπάρχει και τουλάχιστον ένας κορυφαίος πασαδόρος για να μοιράζει τις ασίστ στους συμπαίκτες του.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ