Οι πιο σημαντικοί νικητές του Μουντομπάσκετ όλων των εποχών

Reading time10 λ

Είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία του αθλήματος και για τα δυο φύλα. Είτε έχουν αναγνώριση από τους ειδικούς ως νικητές του Μουντομπάσκετ είτε έχουν επικρατήσει στο στοιχημα της κατάκτησης του ΝΒΑ σε διαδοχικές σεζόν, ορισμένες σημαντικές παρουσίες έχουν χαραχτεί μόνιμα στην αιώνια αίθουσα της δόξας.

Μία ευχάριστη αναδρομή στους καλύτερους παίκτες της ιστορίας καθώς αναφέρουμε μερικά από τα πιο ισχυρά ταλέντα που πρόσφεραν τη μεγαλύτερη ψυχαγωγία από τον 20ο και τον 21ο αιώνα. Θα εξερευνήσουμε τους MVP όλων των εποχών του NBA, τους νικητές του Μουντομπάσκετ και μερικούς από τους πιο σημαντικούς παίκτες.

Τιμώντας τους Θρύλους του Γηπέδου

Το πιο συνετό θα ήταν να ξεκινήσουμε με τους μεγαλύτερους θρύλους του Μπάσκετ όλων των εποχών. Η πρώτη μας αναφορά στην ιστορία των κορυφαίων παικτών θα επικεντρωθεί στα τρία πιο εμβληματικά ονόματα που πέρασαν ποτέ από τα παρκέ.

Kobe Bryant

Ο αείμνηστος Kobe Bryant δεν βρίσκεται στη λίστα των νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ αλλά ο θρύλος του Μπασκετ ήταν πρεσβευτής το 2019 στη διάρκεια του Τουρνουά στην Κίνα. Το είδωλο των LA Lakers κυριάρχησε στο ΝΒΑ στη διάρκεια μίας εξαιρετικής καριέρας δύο δεκαετιών, με 5 πρωταθλήματα και αναδείχθηκε all-star σε όλα εκτός από δύο στα εικοσι ενεργά του χρόνια.

Ο Bryant θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του μπάσκετ και είναι γνωστός για το επιτυχημένο παιχνίδι του, με μέσο όρο 25 πόντους, πέντε ριμπάουντ, 4,7 ασίστ και 1,4 κλεψίματα ανά παιχνίδι.

Pau Gasol

Ο Pau Gasol είναι από τους μεγαλύτερους νικητές Μουντομπάσκετ και δεν του έχει δοθεί ο σεβασμός που του αξίζει. Ο Ισπανός παίκτης ξεκίνησε την καριέρα του στη Βαρκελώνη πριν παίξει στις ΗΠΑ για τις ομάδες Memphis Grizzlies, LA Lakers, Chicago Bulls, San Antonio Spurs και Milwaukee Bucks.

Διάσημος για το εντυπωσιακό ύψος των 2,16 μέτρων, ο πάουερ φόργουορντ είχε ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο παιχνίδι στη διάρκεια της 23χρονης καριέρας του.Ο Kobe Bryant είπε κάποτε: «Είναι πολύ δύσκολο να βρείτε στην ιστορία του παιχνιδιού έναν τόσο σπουδαίο μεγάλο “αρχηγό” με τις ικανότητές του». Κάτι που σίγουρα αποτελεί έναν πολύ μεγάλο έπαινο.

LeBron James

Ο LeBron James έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών το Φλεβάρη του 2023 με το σκοράρισμα στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το κατόρθωμα του 40χρονου Abdul-Jabbar. Ακόμη και πριν από αυτό το συναρπαστικό κατόρθωμα, ο «King James» χαρακτηριζόταν από πολλούς ως ο καλύτερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών.Συνδυάζοντας τη σωματική δύναμη με τη δεξιότητα και τις ανώτερες ικανότητες παιχνιδιού, ο θρύλος που γεννήθηκε στο Οχάιο ήταν αδύνατο να σταματήσει τη δεκαετία του 2010.

Αν και δεν είναι μέλος στο κλαμπ των νικητών Μουντομπάσκετ, δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τις ικανότητες του Τζέιμς. Ο 19 φορές All-Star βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, αλλά η κληρονομιά του θα ζει για πάντα.

Νικητές του Μουντομπάσκετ: Οι καλύτεροι παίκτες που δίνουν λάμψη στον αγώνα

Η συμμετοχή στη λίστα με τους νικητές του Μουντομπάσκετ είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Μπορεί να μην βρείτε εκεί τους Kobe Bryant ή τον LeBron James, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι εμβληματικοί παίκτες. Πριν ξεκινήσει το στοιχημα για τους παίκτες στο Μουντομπασκετ 2023 ας δούμε την λίστα με τα κορυφαία ταλέντα όλων των εποχών, η οποία περιλαμβάνει τους:

Marc Gasol

Σας ακούγεται γνωστό το επώνυμο Gasol; Ο Pau και ο αδερφός του Marc είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωριστούν. Με αυτούς τους δύο παίκτες να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου του Μουντομπάσκετ του 2006 από την Ισπανία.Ο Marc, πέντε χρόνια νεότερος έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στον θρίαμβο της Ισπανίας το 2019, εξασφαλίζοντας τη θέση του στην κορυφή της λίστας των νικητών του Μουντομπάσκετ.

Με ύψος 2,11 μέτρα μπορεί να μην είναι όσο ψηλός όσο ο αδερφός του, αλλά, αντίθετα, υπερέχει αμυντικά. Με μέσο όρο 7,4 ριμπάουντ και 0,9 κλεψίματα ανά παιχνίδι στη διάρκεια της καριέρας των σχεδόν δύο δεκαετιών, ο Marc Gasol αξίζει κάθε μνεία που του απονέμεται

Dejan Bodiroga

Χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος παίκτης που έχει αγωνιστεί στις ΗΠΑ, ο Dejan Bodiroga, θα ήταν ικανός να παίξει σε οποιαδήποτε θέση παρά το ύψος των 2.05 μέτρων. Ο παίκτης από τη Γιουγκοσλαβία είναι ακόμα ένας ηγέτης στη λίστα νικητών Μουντομπάσκετ, βοηθώντας τη χώρα του να κατακτήσει τα τρόπαια το 1998 και το 2002.Έπαιζε κυρίως ως σμολ φόργουορντ αλλά ήταν γνωστός ως καταξιωμένος πόιντ φόργουορντ και γκαρντ.

Ο Bodiroga αποτελεί θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχει παίξει σε ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Παναθηναϊκός και η Μπαρτσελόνα κατά τη διάρκεια της καριέρας του 1989–2007. Ψηφίστηκε ως ο παίκτης της δεκαετίας 2000–2010 της EuroLeague, επιβεβαιώνοντας την σημαντική φήμη που κατείχε.

Ricky Rubio

Ο Ricky Rubio ήταν από τους νεότερους επαγγελματίες μπασκετμπολίστες στον κόσμο όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο σε ηλικία 14 ετών το 2005. Ο Ισπανός παίκτης έχει χτίσει μια λαμπρή καριέρα και αποτελεί σημαντικό μέλος των νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.

Ο Rubio προς το παρόν παίζει για τους Cleveland Cavaliers μετά από καιρό που αγωνίστηκε σε πολλές κορυφαίες ομάδες, όπως η Barcelona και οι Minnesota Timberwolves. Διάσημος για το ταλέντο του και τις αέρινες ντρίμπλες του, αυτός ο πλέι μέικερ είναι αδύνατο να μην αναφερθεί στη λίστα μας.

Ορίζοντας το μεγαλείο: Τι χαρακτηριστικά καθορίζουν έναν μπασκετμπολίστα ως τον καλύτερο;

Το να επιλέξουμε τον σπουδαιότερο και καλύτερο στους αγώνες, μπασκετμπολίστα όλων των εποχών είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αρκετοί μπασκεμπολίστες αξίζουν χωρίς αμφιβολία τον τίτλο, με τους νικητές Μουντομπάσκετ και τα είδωλα του NBA να έχουν σημαντική θέση.

Τι καθιστά όμως έναν παίκτη μπάσκετ τον καλύτερο; Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον συνομιλητή σας. Οι περισσότεροι οπαδοί συμφωνούν σε μερικά στοιχειώδη χαρακτηριστικά, όπως πολλά ατομικά και ομαδικά βραβεία, υψηλά επιθετικά και αμυντικά στατιστικά και γενική επίδραση στον τρόπο του παιχνιδιού της ομάδας του.

Κριτήρια για την κατάταξη των καλύτερων παικτών

Οι φανατικοί θαυμαστές του μπάσκετ έχουν πολλά σημαντικά κριτήρια για την κατάταξη των καλύτερων παικτών. Εκτός από τα ατομικά βραβεία και τα ομαδικά τρόπαια που αποτελούν προκλήσεις και στο stoixima basket, οι κορυφαίοι παίκτες πρέπει επίσης να διαθέτουν υψηλά στατιστικά σε ορισμένα από τα κριτήρια που αναφέρονται παρακάτω:

Οι πρωτοπόροι στα στατιστικά Μουντομπάσκετ 2023

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ διαγωνίζονται ορισμένοι από τους κορυφαίους παίκτες του μπάσκετ και το θέαμα που χαρίζουν είναι πλούσιο. Τα στατιστικά, δε, αποτυπώνουν ποιοι βοηθούν περισσότερο τις ομάδες τους να πετύχουν τους στόχους τους.

Πόντοι ανά παιχνίδι (PPG)

  • Luka Doncic (SLO)  26,4
  • Jordan Clarkson (PHI)        26,0
  • Lauri Markkanen (FIN)        24,8
  • Karl-Anthony Towns (DOM)           24,4
  • Shai Gilgeous-Alexander (CAN)      23,8

Ασίστ ανά παιχνίδι (APG)

  • Carlik Jones (SSD)  10,4
  • Tremont Waters (PUR)       9,2
  • Shea Ili (NZL)           7,6
  • Yuki Kawamura (JPN)         7,6
  • Yago Santos (BRA) 7,2

Κλεψίματα ανά παιχνίδι (SPG)

  • Ehab Amin (EGY)‎    2,6
  • Tremont Waters (PUR)       2,6
  • Luka Doncic (SLO)  2,4
  • Paul Stoll (MEX)       2,4
  • Bogdan Bogdanovic (SRB) 2,2

Μπλοκ ανά παιχνίδι (BPG)

  • Wenyen Gabriel (SSD)       2,6
  • Anas Mahmoud (EGY)        2,2
  • Giorgos Papagiannis (GRE)           1,8
  • Edy Tavares (CPV)  1,8
  • Yuta Watanabe (JPN)          1,8

Ριμπάουντ ανά παιχνίδι (RPG)

  • Edy Tavares (CPV)  12,4
  • Joshua Hawkinson (JPN)   10,8
  • Nikola Milutinov (SRB)        9,6
  • Bruno Caboclo (BRA)         9,2
  • Jonas Valanciunas (LTU)   9,2

Παίκτες που άλλαξαν το Μπάσκετ

Το να βρίσκεσαι στη λίστα των νικητών σε Μουντομπάσκετ αποτελεί σίγουρα έναν τρόπο αναγνώρισης και καθιέρωσης ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία, αλλά υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που πάνε ακόμα παραπέρα. Τι είναι καλύτερο από το να τα κερδίσεις όλα; Το να «Αλλάζεις το ίδιο το Παιχνίδι». Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα που επηρέασαν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το άθλημα:

Μάικλ Τζόρνταν

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι αδιαμφισβήτητα ο μπασκεμπολίστας που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών στο παιχνίδι. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση και δημοτικότητα του αθλήματος στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και 1990 και μετατράπηκε στον μεγαλύτερο θρύλο παγκοσμίως.

Τα εντυπωσιακά καρφώματα του Jordan έδωσαν έμπνευση σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια επιτυχία του box office «Air», ενισχύοντας στη συνέχεια την απήχηση της διάσημης μάρκας αθλητικών ειδών σε τεράστιο νέο κοινό. Επίσης, ήταν συνδημιουργός στα κορυφαία αθλητικά παπούτσια Air Jordan, κάτι που εγγυήθηκε μια μόνιμη θέση στην ιστορία του μπάσκετ.

Manu Ginobili

Ο Manu Ginobili απογοητεύτηκε πολύ στην Αργεντινή το 2002, χάνοντας με πολύ μικρή διαφορά μία θέση στη λίστα των νικητών Μουντομπάσκετ, μετά την ήττα από τη Γιουγκοσλαβία στην Ινδιανάπολη. Αυτός θα ήταν ο ιδανικός επίλογος σε μία καριέρα που έγινε σε τρεις ηπείρους, σε πέντε ομάδες στην Αργεντινή, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Μέρος της φήμης του Ginobili δημιουργήθηκε λόγω μιας διαδεδομένης πλέον κίνησης στο ΝΒΑ: «το Eurostep». Ο Αργεντινός άλλαξε πραγματικά το παιχνίδι στο πρωτάθλημα με τη μεγαλύτερη επιρροή του μπάσκετ, κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

Nikola Jokic

Ο Σέρβος Nikola Jokic αποτελεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ταλέντο στην Αμερική, βοηθώντας τους Denver Nuggets να κατακτήσουν το πρώτο τους πρωτάθλημα τον Ιούνιο του 2023. Κατά τη διάρκεια των Τουρνουά αναμενόμενα ονομάστηκε MVP.

Ο σέντερ ύψους 2.11 μέτρων επαναπροσδιόρισε τη θέση του σχετικά με το τι περίμεναν πολλοί ως πιθανό από τους παίκτες που διέθεταν το ύψος του. Με ψηλόλιγνη και «αέρινη» παρουσία στα παρκέ ο Jokic συνεχώς ξαφνιάζει τους κριτικούς με την ικανότητα του να καταφέρνει το απροσδόκητο με ιδιαίτερη τόλμη.

Αναγνωρίζοντας τις καλύτερες παίκτριες

Παρόλο που το μπάσκετ ανδρών είναι πολύ πιο δημοφιλής, το γυναικείο άθλημα αναπτύσσεται πλέον με μεγάλη ταχύτητα. Δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τους καλύτερους παίκτες του μπάσκετ όλων των εποχών χωρίς να αναφερθούμε και στις σημαντικότερες παίκτριες μπάσκετ. Μερικές από τις πιο επιτυχημένες παίκτριες στις οποίες αξίζει να αναφερθούμε, είναι:

Sue Bird

Η Sue Bird είναι αδύνατο να μην αναφερθεί στη λίστα με τους νικητές του Μουντομπάσκετ, έχοντας κατακτήσει τέσσερις φορές το τρόπαιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα για οποιοδήποτε παίκτη, γυναίκα ή άντρα και την εδραιώνει ως μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Η Bird βοήθησε τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ να κατακτήσει τρεις συνεχόμενους τίτλους το 2010, το 2014 και το 2018 για να συμπληρώσει με τη νίκη του 2022.

Breanna Stewart

Η Breanna Stewart έπαιξε δίπλα στην Bird το 2014 και το 2018, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της με ακόμα μια νίκη το 2022. Είναι άλλη μια από τις πιο επιτυχημένες νικήτριες του Μουντομπάσκετ, έχοντας κερδίσει πολλές διακρίσεις από τότε που ξεκίνησε την καριέρα της στο Seattle Storm το 2016. Η πέντε φορές all-star παίζει ως πάουερ φόργουορντ είναι διάσημη επίσης για τη φυσική της προσέγγιση στην άμυνα.

Alyssa Thomas

Η Alyssa Thomas είναι ακόμα μία παίκτρια των ΗΠΑ που βρέθηκε στη λίστα με τους κατόχους Μουντομπάσκετ μετά τη νίκη της το 2022. Η πάουερ φόργουορντ αποτελεί μία από τους τέσσερις παίκτες (άνδρες και γυναίκες) που σημείωσε σκορ 15+, 15+, 10+ χωρίς turnovers (απώλεια μπάλας) και εδραιώθηκε στην ιστορία του WNBA. Η Thomas ξεκίνησε την καριέρα της το 2014 και συνεχίζει δυναμικά, ενώ αυτή την στιγμή κάνει τη μεταγραφή της για την USK Praha στην Τσεχία.

Συχνές ερωτήσεις για το Μουντομπάσκετ

Ποιοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους νικητές του Μουντομπάσκετ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν τους περισσότερους τίτλους σε Μουντομπάσκετ, με πέντε τρόπαια η καθεμία.

Ποιοι είναι κορυφαίοι νικητές του Μουντομπάσκετ;

Μερικοί από τους νικητές του Μουντομπάσκετ με τη μεγαλύτερη βαθμολογία είναι οι Pau Gasol, Dejan Bodiroga και Stephen Curry.

Ποιος ηγείται στη λίστα με τις νικήτριες Μουντομπάσκετ στις γυναίκες;

Οι ΗΠΑ προηγούνται στη λίστα με τις νικήτριες σε Μουντομπάσκετ γυναικών καθώς έχουν κατακτήσει τέσσερα τρόπαια.

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ & ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ |