Οι ψηλότεροι παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ!

Reading time8 λ

Σχεδόν λανθασμένα, το μπάσκετ συνδέεται με ένα άθλημα όπου το ύψος θεωρείται τεράστιο πλεονέκτημα. Δεν σημαίνει κάτι αυτό όμως. Γιατί το ύψος δεν είναι τα πάντα! Έτσι όμως είναι το stoixima basket.

Είναι γνωστό ότι στις ομάδες αρέσει το ύψος, καθώς οι πιο ψηλοί παίκτες μπορούν να κάνουν κρίσιμα μπλοκ και να αποτελέσουν πολύ καλούς αμυντικούς. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι και συχνά ασυντόνιστοι, πιο αργοί και μόνο μερικές φορές να έχουν την ευελιξία που απαιτείται για να κινούνται με χάρη στο γήπεδο με ρυθμό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί που διαθέτουν τον συνδυασμό ύψους και ποιότητας.

Λέει κάτι το ύψος; Σίγουρα, ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο θα μπορεί να ρίξει την μπάλα στο καλάθι με μεγαλύτερη ευκολία σε σύγκριση με τους πιο κοντούς, αλλά το ύψος σημαίνει ότι ένας αθλητής είναι και καλός; Για παράδειγμα, είναι ο ψηλότερος επαγγελματίας μπασκετμπολίστας ο καλύτερος στο άθλημα αυτή τη στιγμή;

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας που πέρασε από ποτέ

Ο ψηλότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ το άθλημα ήταν ο Σουλεϊμάν Αλί Νάνους. Δεν φαίνεται να γνωρίζουμε πολλά για αυτόν, παρόλο που είχε ύψος 245 εκατοστά (8 πόδια 0,4 ίντσες) και αγωνίστηκε για την εθνική ομάδα της Λιβερίας. Συμμετείχε επίσης σε μια ταινία στην οποία είχε έναν μικρό ρόλο και είναι ένας από τους μόλις 20 ανθρώπους στο ιατρικό ιστορικό που έχουν φτάσει σε αυτό το ύψος.

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο

Ο Κουν Μινγκ Μινγκ είναι ο ψηλότερος επαγγελματίας μπασκετμπολίστας στον κόσμο. Ένας Κινέζος αθλητής που έχει ύψος 236 cm (7 ft 9 in). Αν και έπαιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο NBA κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Έπαιξε για πολλές ομάδες δευτεροβάθμιων πρωταθλημάτων αφού έμεινε χωρίς ντραφτ στο ΝΒΑ το 2005. Έπαιζε επίσης στο Μεξικό και την Ιαπωνία, πριν τελειώσει την καριέρα του στην Κίνα με τους Beijing Ducks. Απόλαυσε το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του στην πατρίδα του, καθώς ήταν πρωταθλητής 2x CBA. Εκτός του αθλήματος, αυτός και η σύντροφός του αναγνωρίζονται ως το ψηλότερο ζευγάρι στον κόσμο και έχουν επίσης συμμετάσχει σε πολλές ταινίες.

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας αυτή τη στιγμή

Ο Tacko Fall είναι αυτή τη στιγμή ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας, με ύψος 229 cm (7 ft 6 in). Με καταγωγή από τη Σενεγάλη, ο τεράστιος αυτός αθλητής έχει παίξει σε όλο τον κόσμο για μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του NBA. Οι πρώτοι του πόντοι στο ΝΒΑ ήρθαν από κάρφωμα στα… όρθια! Ο Fall έπαιξε κυρίως στην G League, ωστόσο, και εμφανίστηκε μόνο 37 φορές στην κορυφαία διοργάνωση της Αμερικής. Από αυτές τις εμφανίσεις, μόνο μία ήταν ως αρχή όταν ήταν μέρος των Κλίβλαντ Καβαλίερς το 2021/22. Κατάφερε επίσης να έχει μόνο 6,2 λεπτά κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι.

Τώρα αποκαλεί την Κίνα σπίτι του, καθώς παίζει για τους Xinjiang Flying Tigers στο CBA. Παίζοντας ως σέντερ, ο Fall υπέγραψε πρόσφατα μονοετές συμβόλαιο και εκεί προσπαθεί να βρει την μπασκετική του Ιθάκη.

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας στο ΝΒΑ

Με ύψος 231 cm (7 ft 7 in), ο Gheorghe Muresan ήταν ο πιο ψηλός μπασκετμπολίστας που έπαιξε ποτέ στο NBA. Ο Ρουμάνος αγωνίστηκε στους Washington Bullets και τους New Jersey Nets μεταξύ 1993 και 2000. Συμμετείχε σε πάνω από 300 αγώνες και σκόραρε 3.020 πόντους, με μέσο όρο λίγο λιγότερο από 10 ανά παιχνίδι (9,8). Αν και μπορεί να μην τον έβλεπαν ως αστέρι όπως ορισμένοι από τους σημερινούς παίκτες, του απονεμήθηκε το 1996 το βραβείο NBA του πιο Βελτιωμένου Παίκτη.

Μοιράζεται το ρεκόρ του ψηλότερου μπασκετμπολίστα NBA με τον Μανούτε Μπολ. Ο Σουδανός παίκτης αγωνίστηκε στους Bullets, τους Golden State Warriors, τους Philadelphia 76ers και τους Miami Heat κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης καριέρας του. Ο Μπολ έπαιξε σε πάνω από 600 παιχνίδια, σημειώνοντας 1.599 πόντους με μέσο όρο 2,6 ανά παιχνίδι.

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα είναι ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. Ο Σέρβος έχει ύψος 224 εκατοστά (7 πόδια 4 ίντσες).

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας από την Ευρώπη

Ο Samuel Deguara θεωρείται ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας της Ευρώπης. Ο Mαλτέζος σέντερ παίζει για την Tainan TSG GhostHawks στην Ταϊβάν. Έχει ύψος 230 εκατοστά (7 πόδια 6,5 ίντσες) και φέρεται να φοράει ρούχα μεγέθους UK 23 (43 εκατοστά). Ο Deguara θεωρήθηκε ως εξαιρετικός ριμπάουντερ, καθώς και αποτελεσματικός πασέρ αν και η καριέρα του δεν ήταν κα΄τι το εξαριετικό.

Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αν και ουσιαστικά δεν κατάφερε ποτέ τα καταφέρει να παίξει στο ΝΒΑ. Αν και δεν έχει παγκόσμια φήμη, έχει παίξει στην Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λιθουανία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και την Ταϊβάν.

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας στο NCAA

Αυτή τη στιγμή, ο Jamarion Sharp είναι ο ψηλότερος παίκτης στην ιστορία του ΝCAA με ύψος 226 εκατοστά! Είναι ο ψηλότερος παίκτης της κατηγορίας  και θεωρείται επίσης ένας από τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Σάρα ήταν εντυπωσιακός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου του στο NCAA, καθώς είναι δύο φορές πρώτος σε μπλοκ στη σεζόν του NCAA (2022, 2023) και έχει αναδειχθεί αμυντικός παίκτης της χρονιάς στο Conference USA σε δύο περιπτώσεις (2022, 2023). Θα είναι αναμφίβολα ένας παίκτης που οι ομάδες του NBA θα κοιτάξουν προσεκτικά τους επόμενους μήνες και ένας παίκτης που οι οπαδοί του πρωταθλήματος μπορεί να συνηθίσουν στο μέλλον.

Οι ψηλότεροι μπασκετμπολίστες ποτέ στην ιστορία

Έχουμε ήδη αποκαλύψει ότι ο Suleiman Ali Nashnush ήταν ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας που έπαιξε ποτέ, αλλά η λίστα με τους ψηλότερους στην ιστορία του παιχνιδιού είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πιο ψηλοί παίκτες που έχουν εμφανιστεί στα παρκέ είναι οι:

  • Suleiman Ali Nashnush (245 εκ. ή 8 πόδια 0,5 ίντσες)
  • Sun Ming Ming (236 cm ή 7 ft 9 in)
  • Gheorghe Mureşan (231 εκ. ή 7 πόδια 7 ίντσες)
  • Manute Bol (231 cm ή 7 ft 7 in)
  • Samuel Deguara (231 cm ή 7 ft 7 in)
  • Yao Ming (229 cm ή 7 ft 6 in)
  • Tacko Fall (229 cm ή 7 ft 6 in)

Ποιοι είναι οι κορυφαίοι μπασκετμπολίστες;

Όταν συζητάμε για τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες, γίνεται φανερό ότι το ύψος δεν είναι προϋπόθεση για να βρεθεί ένας αθλητής στην κορυφή του αθλήματος. Εάν σας κάνουν αυτή την ερώτηση, πιθανότατα θα σκεφτείτε αμέσως τα ακόλουθα αστέρια που παίζουν αυτήν τη στιγμή:

  • ΛεΜπρόν Τζέιμς (206 εκ. ή 6 πόδια 9 ίντσες)
  • Στεφ Κάρι (188 εκ. ή 6 πόδια 2 ίντσες)
  • Joel Embiid (213 εκ. ή 7 πόδια 0 ίντσες)
  • Γιάννης Αντετοκούνμπο (213 εκ. ή 7 πόδια 0 ίντσες)
  • Nikola Jokić (211 εκ. ή 6 πόδια 11 ίντσες)
  • Τζέιμς Χάρντεν (196 εκ. ή 6 πόδια 5 ίντσες)

Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε ύψος 198 εκατοστά (6 πόδια 6 ίντσες) όταν έπαιζε, ενώ ο Γουίλτ Τσάμπερλεν 216 εκατοστά (7 πόδια 1 ίντσες), ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ είχε ύψος 218 εκατοστά (7 πόδια 2 ίντσες).

Παίζει ρόλο το ύψος;

Βλέποντας τη λίστα με τους καλύτερους παίκτες που παίζουν στο NBA αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι το ύψος παίζει ρόλο. Πολλοί κορυφαίοι παίκτες έχουν ξεπεράσει τα 2,13μ με πολλούς από αυτούς να αναδεικνύονται MVP τα τελευταία χρόνια. Ο Embiid ας πούμε αναδείχθηκε MVP για την κανονική περίοδο 2022/23.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ακραίες τιμές όσον αφορά την ποιότητα. Οι παίκτες του στοιχήματος θα πρέπει να το έχουν υπόψη όταν κάνουν τα στοιχήματα και τις προβλέψεις τους στο ΝΒΑ. Ο Steph Curry αναγνωρίζεται ευρέως ως ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία της διοργάνωσης και ας είναι κοντός!

Το ύψος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη εάν τοποθετείτε στοιχήματα σε αγορές όπως είναι τα ριμπάουντ, καθώς οι ψηλότεροι παίκτες μπορούν να φτάσουν πρώτοι στην μπάλα σε αυτήν την περίπτωση. Ένα άλλο στοίχημα που μπορεί να έχει νόημα είναι όταν υποστηρίζετε τους ψηλότερους παίκτες στα μπλοκ, καθώς έχουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα.

Το ύψος δεν είναι το παν

Αν και το ύψος μπορεί να είναι πλεονεκτημα, δεν πρέπει να θεωρείται το καλύτερο και το πιο βασικό προσόν όταν στοιχηματίζετε στο μπάσκετ. Το επίπεδο δεξιοτήτων, ικανότητας και ποιότητας πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή όταν παίρνετε τις αποφάσεις και τις επιλογές σας, καθώς το ύψος δεν εγγυάται ποτέ την επιτυχία στο γήπεδο.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιος είναι ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας;

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών είναι ο Σουλεϊμάν Αλί Νασνούς. Ο Λιβεριανός είχε ύψος 245 εκατοστά (8 πόδια 0,4 ίντσες) και υψωνόταν πάνω από όλους.

Ποιος είναι ο ψηλότερος επαγγελματίας μπασκετμπολίστας;

Ο ψηλότερος επαγγελματίας μπασκετμπολίστας στην ιστορία είναι ο Σουν Μινγκ Μινγκ. Έπαιξε για διάφορες ομάδες σε όλο τον κόσμο, με το ύψος του να είναι 236 εκατοστά (7 ft 9 in) να του έχει προσφέρει ελκυστικές πρόταση για πολλούς. Ο πιο ψηλός παίκτης είναι ο Tacko Fall, ο οποίος παίζει στην Κίνα για την ομάδα Xinjiang Flying Tigers. Έχει ύψος 229 cm (7 ft 6 in)!

Ποιος είναι ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας στο ΝΒΑ;

Ο πιο ψηλός μπασκετμπολίστας στο ΝΒΑ αυτή τη στιγμή είναι ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. Ο Σέρβος έχει ύψος 224 εκατοστά και παίζει στους Χιούστον Ρόκετς.

Ποιοι είναι οι πιο ψηλοί παίκτες που έχουν παίξει στο ΝΒΑ;

Το ρεκόρ του ψηλότερου παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ κατέχουν από κοινού δύο αθλητές. Οι Gheorghe Mureşan και Manute Bol (231 cm ή 7 ft 7 in) κατέχουν αυτό το ρεκόρ, ενώ ο Yao Ming μόλις έχασε τα 229 cm (7 ft 6 in).

Ποιος είναι ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας κολεγίου αυτή τη στιγμή;

Ο Jamarion Sharp είναι ο ψηλότερος παίκτης στο κολεγιακό μπάσκετ αυτή τη στιγμή, με τον σέντερ της Ole Miss να έχει ύψος 226 cm (7 ft 5 in)! Είναι ένας παίκτης που θα μπορούσε να γίνει τεράστιος σταρ στο ΝΒΑ, δεδομένων των όσων έχει ήδη πετύχει στο NCAA!

Ποιος είναι ο ψηλότερος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας;

Ο Samuel Deguara λέγεται πως είναι ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας από την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Έχει ύψος 230 εκατοστά και παίζει στους Tainan TSG GhostHawks στην Ταϊβάν.

Παίζει πλεονέκτημα το ύψος όταν παίζεις στο μπάσκετ;

Μπορεί να είναι επωφελές σε ορισμένες αγορές στοιχημάτων NBA και άλλα πρωταθλήματα μπάσκετ. Τα μπλοκ και τα ριμπάουντ θα μπορούσαν να είναι πολλά υποσχόμενα στοιχήματα όταν ασχολείστε με την άμυνα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την δεξιότητα και την ικανότητα. Ο Στεφ Κάρι είναι ένας από τους πιο κοντούς παίκτες και θεωρείται ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ.