Οι «σούπερ ομάδες» δεν αποτελούν εγγύηση επιτυχίας
Το μεγάλο στοίχημα της Παρί Σεν Ζερμέν και το μάθημα του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος
Ο Λιονέλ Μέσι γύρισε και κοίταξε απορημένος τους συμπαίκτες του καθώς ο προπονητής Μαουρίσιο Ποτσετίνο έδωσε εντολή για να γίνει αλλαγή με τον Ασράφ Χακίμι. Αυτό συνέβη στο 76ο λεπτό του αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν με την Λιόν (νίκη με 2-1, 19/9) για την Ligue 1. Τελικά, αποδείχθηκε πως χτύπησε στο γόνατο. Λίγες μέρες πριν, στη νίκη επί της Ρεμς (2-0 εκτός έδρας, 29/8) καθώς ο Αργεντινός έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη νέα του ομάδα, ήταν ο Νεϊμάρ που σήκωσε τα φρύδια και κοίταξε προς τον πάγκο καθώς άφησε τη θέση του στον Μέσι. Μεσολάβησε ο τραυματισμός του Κιλιάν Εμπαπέ κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ (1-1 εκτός έδρας, 15/9) στην πρεμιέρα της «μαγικής» επιθετικής τριάδας στο UEFA Champions League.
H Παρί Σεν Ζερμέν ακόμη βρίσκεται στο στάδιο των υποσχέσεων. Το «πάγωμα» του Financial Fair Play –τόσο στην UEFA όσο και στο γαλλικό ποδόσφαιρο – το περιθώριο για να δώσει υψηλούς μισθούς και οι συγκυρίες της έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια «super team». Μια υπέρ ομάδα, τουλάχιστον στα χαρτιά. Γιατί εκτός του Λιονέλ Μέσι πρόσθεσε τον καλύτερο δεξιό αμυντικό της περασμένης σεζόν στην ευρωπαϊκή ελίτ, τον Ασράφ Χακίμι. Τον καλύτερο παίκτη του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, τον τερματοφύλακα Τζανλουΐτζι Ντοναρούμα. Έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς όλων των εποχών, τον Σέρχιο Ράμος. Έναν βασικό κεντρικό μέσο από την Λίβερπουλ, τον Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ και τον πολλά υποσχόμενο αριστερό μπακ Νούνο Μέντες.
Ο κόουτς Ποτσετίνο τώρα έχει τη δύσκολη αποστολή να ταιριάξει όλα τα κομμάτια του παζλ και να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα παίξει σύμφωνα με το ταλέντο του και τις ικανότητές του. Πέραν των προαναφερθέντων, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει στο ρόστερ της και άλλους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές στην πλειονότητά τους να βρίσκονται στο top 50 των καλύτερων στις θέσεις τους. Άλλοι, πάλι, αν δεν είναι μέσα στο top 10 κινούνται στα… πέριξ. Ωστόσο, τα πρώτα βήματα είναι γεμάτα εμπόδια. Ο Μέσι κι ο Νεϊμάρ άργησαν να μπουν στη δυναμική της ομάδας. Η φυσική τους κατάσταση δεν είναι καλή όπως και του Εμπαπέ. Επίσης, πρέπει να μάθουν να παίζουν όλοι μεταξύ τους και κυρίως να βάλουν τους εγωισμούς τους κάτω από το καλό της ομάδας. Παράλληλα, ο Μέσι έμαθε το ποδόσφαιρο σ’ ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η αλήθεια είναι πως όσο λείπει εκείνος στην Μπαρτσελόνα, άλλο τόσο πρέπει να του λείπει και εκείνου η ομάδα της καρδιάς του και η πόλη που μεγάλωσε ο ίδιος και τα παιδιά του.
Στη Γαλλία και στο πρωτάθλημα της Ligue 1, με ζόρι ή χωρίς, λογικά θα καταφέρει να επιστρέψει στην κορυφή απ’ όπου την έριξε την περασμένη σεζόν η Λιλ. Η η πρωταθλήτρια βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και αποδυναμωμένη. Η Μονακό παλεύει να βρει το ρυθμό της μετά από αρκετές προσθήκες. Η Λιόν έχει αλλάξει προπονητή και να προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια νέα φιλοσοφία. Η Μαρσέιγ έκανε πολλές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι και μοιάζει να έχει.. ταβάνι την έξοδο στο UEFA Champions League. Καμία τους δεν παρουσιάζεται, επί του παρόντος, ικανή ν’ αντέξει στο «μαραθώνιο» των 38 αγωνιστικών με αντίπαλο το ταλέντο της Παρί Σεν Ζερμέν. Το επόμενο… κεφάλαιο αυτού του βιβλίου θα γραφτεί το Σάββατο στο ματς Παρί Σεν Ζερμέν-Μονπελιέ στο «Παρκ ντε Πρενς».
Η διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν, πάντως, θέλει όσο τίποτε άλλο το UEFA Champions League. To γαλλικό πρωτάθλημα θεωρείται στόχος που πρέπει να επιτευχθεί ούτως ή άλλως. Τα δύο τελευταία χρόνια έφτασε στον τελικό (2019, ήττα με 1-0 από την Μπάγερν Μονάχου) και στα ημιτελικά (αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι). Γι’ αυτό και απέκτησε τόσο καλούς παίκτες με παρέμβαση των επενδυτών της QSI, ενώ το αρχικό πλάνο του αθλητικού διευθυντή Λεονάρντο έμοιαζε να είναι διαφορετικό.
Το UEFA Champions League, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό επίπεδο και ως επί το πλείστον απρόβλεπτο ιδίως στις νοκ άουτ φάσεις του θεσμού. Αυτή τη σεζόν, υπάρχει και η επιπρόσθετη διαφορά της κατάργησης του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ. Κανείς δεν ξέρει πώς θα επηρεάσει την έκβαση της διοργάνωσης από τους «16» και έπειτα. Γι’ αυτό και στο εσωτερικό του κλαμπ περιμένουν πως και πως το ματς Παρί Σεν Ζερμέν-Μάντσεστερ Σίτι την Τρίτη για τη δεύτερη αγωνιστική του α’ γκρουπ του UEFA Champions League. Εκτιμούν πως αυτό το ματς είναι το πρώτο μεγάλο τεστ στη σεζόν και θα δείξει πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται σε σύγκριση με μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Μια από τις αρετές που διαχρονικά παίζει σημαντικό ρόλο στο τουρνουά είναι η ενότητα, να κινούνται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν γίνεται πραγματικότητα το κλισέ: «όλοι μαζί μια γροθιά». Αυτό, συνήθως επιτυγχάνεται με το χρόνο και τη σταθερότητα σε μια ομάδα. Σπανίως γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη εκτός κι αν έχει προηγηθεί μια μεγάλη αλλαγή – όπως για παράδειγμα συνέβη με την Τσέλσι την περασμένη σεζόν που άλλαξε τεχνικό και πήρε το UEFA Champions League.
Τα μαθήματα του παρελθόντος
Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν αποτελεί ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία super team που βλέπει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το «φαινόμενο» είναι ολοένα και πιο έντονο μετά την αλλαγή της χιλιετίας. Περίπου την ίδια περίοδο «ξεπετάχτηκαν» διάφορες υπέρ-ομάδες παράλληλα με την εκτόξευση των ποσών από τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Η Ρεάλ Μαδρίτης των «γκαλάκτικος», διάφορες προσπάθειες του πρώην ιδιοκτήτη της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι, ακόμη και η Λάτσιο. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν κατάφερε να πάρει το UEFA Champions League με τους Ζινεντίν Ζιντάν, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Φίγκο και Ρονάλντο στην ίδια ομάδα. Ούτε η Ίντερ πέτυχε σημαντικά πράγματα με την «τριπλέτα» Ρονάλντο – Κριστιάν Βιέρι – Ρομπέρτο Μπάτζο. Η Λάτσιο με τους Μαρσέλο Σάλας, Αλεσάντρο Νέστα, Σίνισα Μιχάιλοβιτς, Ντιέγκο Σιμεόνε, Πάβελ Νέντβεντ, Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, έκανε το νταμπλ στην Ιταλία το 2000, αλλά έπειτα «διαλύθηκε».
Στη συνέχεια, διάφορες εκδοχές της Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς έμαθαν από την… ανάποδη το UEFA Champions League. Ούτε η Μπαρτσελόνα των «τεσσάρων φανταστικών»: Ροναλντίνιο, Σαμουέλ Ετό, Τιερί Ανρί και Λιονέλ Μέσι, τα κατάφερε τη σεζόν 2007-08. Ακόμη και η Ρεάλ Μαδρίτης που το 2009 ενισχύθηκε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Κακά, τον Καρίμ Μπενζεμά και τον Τσάμπι Αλόνσο με αποστολή να ρίξει την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα από το θρόνο της απέτυχε. Πολλά χρόνια μετά κατάφερε να βρει την ταυτότητά της και να «χτίσει» οργανικά.
Η Μάντσεστερ Σίτι επίσης απέτυχε σε διάφορες προσπάθειές της. Όπως και πολλές ομάδες της Παρί Σεν Ζερμέν από το 2011 και μετά. Η τελευταία πραγματική «super team» που σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο ήταν η Μπαρτσελόνα το 2015. Στην επίθεσή της έπαιζαν ο Λιονέλ Μέσι, ο Νεϊμάρ κι ο Λουΐς Σουάρες. Μπορεί το know how του Μέσι και του Νεϊμάρ να δείξει το δρόμο στην Παρί Σεν Ζερμέν αυτή τη σεζόν; Η απάντηση θα δοθεί στη διάρκεια μιας συναρπαστικής αγωνιστικής περιόδου γεμάτη πλούσιες προσφορές για στοίχημα στην πλατφόρμα της Betsson.