Ουκρανία-Γαλλία, ξεκαθάρισμα ή θρίλερ

Reading time5 λ

Η σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Γαλλία για τον τέταρτο όμιλο βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στο κουπόνι.

Η μάχη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 έχει ανάψει για τα καλά και στην ευρωπαϊκή ζώνη αναμένονται σήμερα σπουδαίες μάχες. Πολλές από αυτές μπορούν να ξεκαθαρίσουν αρκετά για τη διεκδίκηση των απευθείας εισιτηρίων για το Κατάρ ή να μετατρέψουν σε θρίλερ τη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει στο σπουδαίο ματς Ουκρανία-Γαλλία του τέταρτου γκρουπ, που αρχίζει στις 21:45 στο Κίεβο.

Η Ουκρανία αυτοκτόνησε την Τετάρτη στο Καζακστάν, αφού έχασε στις καθυστερήσεις τους τρεις βαθμούς. Με τέσσερις ισοπαλίες σε ισάριθμους αγώνες μέχρι τώρα, καλείται να κερδίσει τους παγκόσμιους πρωταθλητές, αν θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες της για την πρώτη θέση. Βέβαια και οι Γάλλοι στραβοπάτησαν κόντρα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Παραμένουν, όμως, στην κορυφή και σε απόσταση τεσσάρων βαθμών από την οικοδέσποινα κι αν φύγουν με θετικό αποτέλεσμα από την ουκρανική πρωτεύουσα, τότε δύσκολα θα χάσουν την απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Νωρίτερα, στις 16:00 παίζουν για τον ίδιο όμιλο Φινλανδία-Καζακστάν. Αμφότερες έχουν συγκεντρώσει μόλις δύο βαθμούς κι αναζητούν την πρώτη τους νίκη, ώστε να συνεχίσουν να ελπίζουν τουλάχιστον για τη δεύτερη θέση, που ενδεχομένως να οδηγήσει στα μπαράζ.

Σημαντικά ματς βρίσκουμε και στο όγδοο γκρουπ, με το Σλοβακία-Κροατία στις 21:45 να κλέβει την παράσταση. Οι δύο ομάδες απέσπασαν εκτός έδρας ισοπαλίες την Τετάρτη, σε Σλοβενία και Ρωσία αντίστοιχα, όμως η μεταξύ τους κόντρα μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων. Οι αήττητοι Σλοβάκοι προσδοκούν να πατήσουν τουλάχιστον στη δεύτερη θέση, ενώ οι φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ θέλουν να κρατηθούν στην κορυφή. Σπουδαίο είναι και το παιχνίδι Κύπρος-Ρωσία στις 19:00. Η Κύπρος καλείται να ξεχάσει τη βαριά ήττα της στη Μάλτα, να ανακτήσει το στιβαρό πρόσωπο των πρώτων αγωνιστικών και να πάρει μια νίκη που θα την κρατήσει ζωντανή. Βέβαια, οι Ρώσοι, οι οποίοι έμειναν στη λευκή ισοπαλία με την Κροατία, κυνηγούν το τρίποντο που ενδεχομένως να τους φέρει στο ρετιρέ. Παράξενο ματς το Σλοβενία-Μάλτα, με τις δύο ομάδες να ισοβαθμούν στους τέσσερις πόντους. Θεωρητικά οι Σλοβένοι, που κόλλησαν στην ισοπαλία με τη Σλοβακία, είναι το φαβορί, αλλά η Μάλτα προέρχεται από τον θρίαμβο επί της Κύπρου που έχει ανυψώσει το ηθικό της.

 Ιδιαίτερο σασπένς θα έχουν οι αγώνες του έκτου ομίλου. Ξεχωρίζει το Ισραήλ-Αυστρία, που αναμένεται να καθορίσει πολλά στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης. Το Ισραήλ πέρασε εύκολα από τα Νησιά Φερόε και θέλει να κάνει την πρώτη εντός έδρας επιτυχία του για να βρεθεί στο δεύτερο σκαλοπάτι. Η Αυστρία, που με τη σειρά της νίκησε στη Μολδαβία, θέλει να χτίσει ένα σερί και να κάνει ένα σημαντικό βήμα για τα μπαράζ. Βέβαια, ίδιο στόχο έχει στο Σκωτία-Μολδαβία η οικοδέσποινα. Οι Σκωτσέζοι μπορεί να έφυγαν ηττημένοι από τη Δανία, αλλά έχουν την ευκαιρία να ανακάμψουν κόντρα στην ουραγό του γκρουπ. Όσο για το Νησιά Φερόε-Δανία, η πρωτοπόρος Δανία έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια να διατηρήσει τη διαφορά των πέντε βαθμών από τους διώκτες της και να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την απευθείας πρόκριση.

Στον έβδομο όμιλο, που εξελίσσεται με δραματικό τρόπο, τα πιο πολλά βλέμματα θα κατευθυνθούν στο ματς Ολλανδία-Μαυροβούνιο. Οι Ολλανδοί έφυγαν με έναν βαθμό από τη Νορβηγία και τώρα επιδιώκουν το πρώτο τρίποντο στην τρίτη εποχή του Λουίς Φαν Χάαλ για να διατηρηθούν σε απόσταση βολής από την κορυφή. Πάντως, οι Μαυροβούνιοι, έκλεψαν στις καθυστερήσεις την ισοπαλία στην Τουρκία και βρίσκονται στο κόλπο της πρόκρισης. Αν καταφέρουν την υπέρβαση τότε θα μετατραπούν σε διεκδικητές ακόμα και της πρωτιάς. Στην αναμέτρηση Λετονία-Νορβηγία, οι φιλοξενούμενοι είναι το θεωρητικό φαβορί κι ας μην αξιοποίησαν κόντρα στους Ολλανδούς τα κέφια του Χάαλαντ. Πάντως, οι Λετονοί είναι απρόβλεπτοι. Προέρχονται από τη νίκη επί του Γιβραλτάρ, ενώ το Μάρτη είχαν κάνει ζημιά στην Τουρκία. Το πρόγραμμα του γκρουπ συμπληρώνει το Γιβραλτάρ-Τουρκία, όπου οι πρωτοπόροι Τούρκοι χρειάζονται απλά σοβαρότητα για να πάρουν τους τρεις βαθμούς.

Στην αναμέτρηση Σερβία-Λουξεμβούργο που γίνεται στις 19:00 στο Βελιγράδι εντοπίζεται το ενδιαφέρον στον πρώτο όμιλο. Οι Σέρβοι, που κέρδισαν εύκολα το φιλικό με το Κατάρ, θα επιδιώξουν ακόμα μια εύκολη νίκη για να πιάσουν στην κορυφή την Πορτογαλία. Ωστόσο, το Λουξεμβούργο δε μοιάζει πλέον αμελητέα ποσότητα. Επικράτησε του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έχει ήδη ένα σπουδαίο διπλό στο ενεργητικό του, αυτό στην Ιρλανδία. Στο Ιρλανδία-Αζερμπαϊτζάν που διεξάγεται την ίδια ώρα, οι δύο ομάδες θέλουν να κερδίσουν τους πρώτους τους βαθμούς.

16:00   Φινλανδία-Καζακστάν                     Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

19:00   Ιρλανδία-Αζερμπαϊτζάν                   Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

19:00   Κύπρος-Ρωσία                                 Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

19:00   Λετονία-Νορβηγία                           Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

19:00   Σερβία-Λουξεμβούργο                    Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

19:00   Σλοβενία-Μάλτα                              Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Γιβραλτάρ-Τουρκία                          Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Ισραήλ-Αυστρία                              Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Νησιά Φερόε-Δανία                         Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Ολλανδία-Μαυροβούνιο                  Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Ουκρανία-Γαλλία                             Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Σκωτία-Μολδαβία                            Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου

21:45   Σλοβακία-Κροατία                           Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου