Η σταθερότητα ευνοεί την Ατλέτικο Μαδρίτης

Reading time4 λ

Η πρωταθλήτρια της La Liga πόνταρε στη διατήρηση του «κορμού» της κι αυτό της δίνει προβάδισμα

H πρώτη σέντρα στην La Liga 2021-22 έγινε την περασμένη Παρασκευή με την αναμέτρηση Βαλένθια-Χετάφε και το ισπανικό πρωτάθλημα αναμένεται να προσφέρει συγκινήσεις για ακόμη μια σεζόν καθώς προβλέπεται και πάλι μια «κλειστή μάχη» μεταξύ των τριών «μεγάλων» για την κατάκτηση του τίτλου. Η πρωταθλήτρια Ατλέτικο Μαδρίτης έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα επί των αντιπάλων της, δηλαδή τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα – την σταθερότητα του ρόστερ της και την ηρεμία στο περιβάλλον της. Την ίδια στιγμή, η Σεβίλλη καραδοκεί για να εκμεταλλευτεί όποια ευκαιρία της παρουσιαστεί για να μπει κι εκείνη στην… κούρσα.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης διατήρησε τον «κορμό» της περασμένης σεζόν και πρόσθεσε τον μέσο Ροδρίγο Ντε Πολ που της δίνει τρέξιμο, δύναμη, αλλά και… γκολ. Έδωσε 35 εκατομμύρια ευρώ στην Ουντινέζε. Με τον Ντε Πολ στη «μηχανή» της η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε αποκτά πολλαπλές επιλογές στη μεσαία γραμμή, ενώ μέχρι το τέλος των μεταγραφών σκοπεύει ν’ αποκτήσει και έναν αναπληρωματικό στράικερ. Με λίγα λόγια, έχει πλήρες και αξιόπιστο ρόστερ και θα βασιστεί εκ νέου στα χέρια του κίπερ Γιάν Όμπλακ και στα γκολ του σέντερ φορ Λουΐς Σουάρες.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει νέο προπονητή τον Κάρλο Αντσελότι. Η μοναδική μεταγραφή της ήταν ο αμυντικός Ντάβιντ Άλαμπα, ενώ ως το κλείσιμο του μεταγραφικού «παραθύρου» θα επιδιώξει να πάρει έναν… σούπερ σταρ και δη τον Κιλιάν Εμπαπέ από την Παρί Σεν Ζερμέν. Αν δεν συμβεί αυτό θα βασιστεί σ’ ένα έμπειρο, αλλά και γερασμένο ρόστερ με τις αμφιβολίες για τους νεαρούς παίκτες της όπως ο Βινίσιους Ζούνιορ και άλλοι να μην έχουν «διαλυθεί» και φυσικά να υπάρχουν ερωτηματικά για την άμυνά της μετά την αποχώρηση του Σέρχιο Ράμος και την πώληση του Ραφαέλ Βαράν, των βασικών σέντερ μπακ της.

Η Μπαρτσελόνα ετοιμάζεται για μια σεζόν που θα μοιάζει… αιώνας, αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά και μάλιστα γρήγορα. Η αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στο κλαμπ με τους οπαδούς να είναι εναντίον των ακριβοπληρωμένων παικτών που αμείβονται με τεράστια ποσά, αλλά δεν δέχθηκαν καμία μείωση του μισθού τους με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συνεχίσει ο Αργεντινός σούπερ σταρ. Στο κλαμπ είναι σίγουροι πως ως το τέλος του Αυγούστου θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα νέα αποκτήματα (Μέμφις Ντεπάι, Σέρχιο Αγουέρο, Έρικ Γκαρθία, Έμερσον) παρά τα χρέη που αγγίζουν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο σύλλογος βρίσκεται σε κρίση και θα είναι θαύμα αν καταφέρει να πετύχει κάτι σ’ αυτές τις συνθήκες.

Πίσω από τις τρεις «μεγάλες» βρίσκονται η Σεβίλλη, η κάτοχος του Europa League Βιγιαρεάλ και η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Στόχος τους η έξοδος στο Champions League, με τη Σεβίλλη να έχει και μεγαλύτερες βλέψεις αν της παρουσιαστεί η δυνατότητα. Όλες τους έκαναν καλές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι και ως τώρα έχουν κρατήσει τους καλύτερους τους. Μετά από αυτές ακολουθεί μια σειρά ομάδων που διεκδικούν την έξοδό τους στο Europa League και στο Europa Conference League: η Μπέτις που έχτισε μια low cost, αλλά ανταγωνιστική ομάδα. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία έδειξε εξαιρετικά στοιχεία στα φιλικά της και η Θέλτα, που βασίζεται στην καλή δουλειά του τεχνικού της Εδουάρδο Κοουδέτ.

Έπειτα, είναι οι «γρίφοι» – ομάδες με τη δυνατότητα να μπουν στο γκρουπ των τριών που προαναφέραμε, αλλά τις περικυκλώνουν πολλές απορίες. Πρόκειται για τη Βαλένθια, τη Χετάφε και τη Γρανάδα. Όλες τους έχουν νέο προπονητή: η Βαλένθια τον Πέπε Μπορδαλάς, η Χετάφε τον πρώην του Ολυμπιακού, Μίτσελ, και η Γρανάδα τον άλλοτε υπηρεσιακό κόουτς της Εθνικής Ισπανίας, Ρόμπερτ Μορένο. Τα ρόστερ τους διαθέτουν ποιότητα, μα θα πρέπει να γίνουν γρήγορα «ομάδες». Μάλιστα και οι τρεις τεχνικοί ζήτησαν μεταγραφές ως το τέλος του μήνα.

Από εκεί και πέρα, αρχίζει το πρωτάθλημα της επιβίωσης. Όλες οι υπόλοιπες έχουν στόχο την παραμονή με την Λεβάντε να έχει τις καλύτερες πιθανότητες. Η Αλαβές και η Κάντιθ την ακολουθούν γιατί διαθέτουν ομοιογένεια σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν. Η Έλτσε είναι υποψήφια για να πέσει, όπως και η Οσασούνα, ενώ τη δική τους «μάχη» θα δώσουν οι ομάδες που ανέβηκαν από την Segunda Division, δηλαδή η Εσπανιόλ, η Μαγιόρκα και η Ράγιο Βαγεκάνο.

18:30 Θέλτα-Ατλέτικο Μαδρίτης La Liga

21:00 Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Σοσιεδάδ La Liga

23:15 Σεβίλλη-Ράγιο Βαγεκάνο La Liga