Κροατία, με νεύρα από «ατσάλι»

Reading time5 λ

Η εμπειρία της Κροατίας… μετράει στο Παγκόσμιο και προσφέρεται σε ελκυστική απόδοση για κατάκτηση

Η Κροατία έχει φτάσει στην ημιτελική φάση στο Παγκόσμιο όπου θα αναμετρηθεί με την Αργεντινή (13/12, Lusail Iconic Stadium). Είναι η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της στις τέσσερις καλύτερες ενός Παγκοσμίου. Αουτσάιντερ για ακόμη μια διοργάνωση, αλλά με μεγάλη εμπειρία και στο στοιχημα Νικητής στο παγκοσμιο προσφέρεται στο 8,00. Στην πλατφόρμα της Betsson, θα βρείτε και άλλες συναρπαστικές επιλογές για ποντάρισμα σε μια τεράστια γκάμα αγορών με ασυναγώνιστες αποδόσεις. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα για παιχνίδι στο live.

Αυτό που εντυπωσιάζει στην Κροατία είναι τα… ατσάλινα νεύρα της. Δεν χάνει ποτέ την ψυχραιμία της, δεν το βάζει ποτέ κάτω. Έχει ένα πλάνο και το εκτελεί ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Η Κροατία δεν έχει κανένα φόβο. Δεν φοβάται να πάει τα νοκ άουτ παιχνίδια στην παράταση ή και στα πέναλτι. Έχει μεγάλη υπομονή. Από το 2008 μέχρι σήμερα οκτώ από τα εννιά νοκ άουτ παιχνίδια που έχει δώσει σε μεγάλα τουρνουά κρίθηκαν είτε στην παράταση είτε στα πέναλτι. Μονάχα ένα δεν πήγε στον έξτρα χρόνο ή στη διαδικασία των πέναλτι – ο χαμένος τελικός στο Παγκόσμιο του 2018 από τη Γαλλία με 4-2.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ

Μπήκε στη διοργάνωση με ισοπαλία 0-0 με το Μαρόκο. Έπειτα, έπαιξε πολύ καλύτερα και νίκησε με 4-1 τον Καναδά και ακολούθως έφερε και πάλι 0-0 με το Βέλγιο. Πήρε τη δεύτερη θέση του Group G και αντιμετώπισε την Ιαπωνία στη φάση των «16». Τη νίκησε με 3-1 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) και πήρε την πρόκριση για τους «8». Εκεί ξεπέρασε στα πέναλτι τη Βραζιλία (4-2, 0-0 κ.δ., 1-1 παρ.). Δέχθηκε γκολ στο 105’+1′, αλλά ισοφάρισε στο 117′ και στα πέναλτι πήρε την πρόκριση. «Ξέρουμε πως όταν φτάσουμε στα πέναλτι, οι αντίπαλοι μας φοβούνται», είπε ο μπακ Μπόρνα Σόσα.

ΑΠΟ ΤΟ 2018 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το μεγάλο στοίχημα της Κροατίας στο παγκόσμιο ήταν να εκμεταλλευτεί την εμπειρία της γνωρίζοντας πως δεν είναι η ίδια ομάδα που έφτασε στον τελικό στην προηγούμενη διοργάνωση το 2018.

Στα 4,5 χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος δεν απέδωσε στο αναμενόμενο επίπεδο. Άλλωστε, έπρεπε να γίνει ανανέωση στο εθνικό συγκρότημα και υπήρχαν φωνές που ζητούσαν την απομάκρυνση του προπονητή Ζλάτκο Ντάλιτς, ιδίως μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το καλοκαίρι του 2021.

Ωστόσο, γύρισε ο… διακόπτης και προτού πάει στο Παγκόσμιο εξασφάλισε μια θέση στο Final 4 του UEFA Nations League παίζοντας στον ίδιο όμιλο με τη Δανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Όλες τους είναι ομάδες υψηλού επιπέδου.

Παμε να δούμε το στοιχημα στο παγκοσμιο, γενικά, αλλά και ως προς τις εξαιρετικές αποδόσεις στην αναμέτρηση της Κροατίας με τη Βραζιλία για τους «8». Εκεί όπου οι Κροάτες θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να κάνουν την έκπληξη και να περάσουν.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΟΜΑΔΑ, ΑΛΛΑ…

Μετά την πρεμιέρα της Κροατίας στο Παγκόσμιο όπου έμεινε στο 0-0 με το Μαρόκο και δεν έπαιξε καθόλου καλά, ο προπονητής Ζλάτκο Ντάλιτς «ξεφούσκωσε» τις προσδοκίες. «Αυτή η ομάδα δεν είναι εκείνη του 2018», είπε. Έτσι, η συμμετοχή της στο παγκοσμιο ήταν ένα στοιχημα για το γκρουπ των παικτών να δείξουν την αξία τους. Κι αυτό έκαναν.

Αυτό που έπαιξε ρόλο για φτάσουμε στην πτώση της αποδοσης στο στοιχημα Νικητής στο παγκοσμιο και να ανέβει θέσεις στο κουπονι ήταν οι δηλώσεις του προπονητή του Καναδά. «Άναψαν τη φωτιά» του ανταγωνισμού στους παίκτες της Κροατίας. «Τον ευχαριστούμε πολύ γιατί μας έδωσε έξτρα κίνητρο», δήλωσε ο μέσος Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ Ο ΜΟΝΤΡΙΤΣ

Η Κροατία είναι πολλά περισσότερα από τον 37χρονο ηγέτη της Λούκα Μόντριτς. Έχει παίκτες σε όλες τις γραμμές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά – τον Γιόσκο Γκβάρντιολ στην άμυνα, τους Μαρτσέλο ΜπρόζοβιτςΜατέο Κόβατσιτς και Λόβρο Μάγερ στη μεσαία γραμμή, τους Νίκολα ΒλάσιτςΜίσλαβ Όρσιτς και Αντρέι Κράμαριτς στην επίθεση. Και φυσικά υπάρχει και ο άλλος… παλιός ο Ιβάν Πέρισιτς που μετράει δέκα γκολ σε μεγάλα τουρνουά με τη φανέλα της Κροατίας και δείχνει πως έχει ατσάλινα… νεύρα, χωρίς να επηρεάζεται από την πίεση. Πάνω από όλα, όμως, η Κροατία είναι ανταγωνιστική.

Και περιμένουν από τον Λούκα Μόντριτς να διατηρήσει το επίπεδο της υψηλής απόδοσής του στο Παγκόσμιο. Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης έκανε ένα σπουδαίο ματς με τη Βραζιλία και οι Κροάτες ελπίζουν να συμβεί το ίδιο κι απέναντι στην Αργεντινή. Η ομάδα του θα τον έχει μεγάλη ανάγκη αφού η ικανότητά του να επιβάλλει το ρυθμό που θέλει σε κάθε παιχνίδι μπορεί να αλλάξει τη ροή του ματς και να… ξεφουσκώσει το πάθος με το οποίο παίζουν οι Αργεντινοί.

Αυτή θα είναι η 3η αναμέτρηση των δύο ομάδων στο θεσμό. Στο Παγκόσμιο του 1998 η Αργεντινή νίκησε την Κροατία με 1-0. Στο Παγκόσμιο του 2018 η Κροατία επικράτησε με 3-0. Συνολικά έχουν παίξει πέντε φορές και η Κροατία έχει δύο νίκες, όσες και η Αργεντινή, ενώ ένα ματς έληξε ισόπαλο.

Στο παγκοσμιο του 2022 το στοιχημα της Κροατίας είναι πως αφού πήρε την πρόκριση επί της Βραζιλίας, τώρα μπορεί να τα καταφέρει και απέναντι στην Αργεντινή ώστε να παίξει σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό. Μπορεί να μην είναι η ομάδα του 2018, αλλά έχει οδηγό εκείνη την πορεία όταν κανείς δεν περίμενε από τους Κροάτες να φτάσουν πολύ μακριά. Κι όμως, αψήφησαν τις πιθανότητες. Αυτό θέλουν να κάνουν και πάλι.