Πεπ Γκουαρντιόλα: Στα 32 δεν… καίγεται

Reading time4 λ

Πρωταθλητής Αγγλίας στέφθηκε ξανά ο Πεπ Γκουαρντιόλα και τώρα έχει σειρά το στοίχημα της Ευρώπης.

Έστω κι αν καθυστέρησε για τρεις ημέρες, η στέψη της Μάντσεστερ Σίτι ως νέα βασίλισσας της Premier League, ο τίτλος επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (12/05). Αυτός ήταν ο τρίτος τίτλος πρωταθλήματος επί των ημερών του Πεπ Γκουαρντιόλα για τη Μάντσεστερ Σιτι και ο έβδομος συνολικά στην ιστορία της.

Ωστόσο, ακόμα πιο εξωπραγματικά είναι τα κατορθώματα του Καταλανού τεχνικού, που έφτασε τις 31 κούπες στην καριέρα του. Και είναι δεδομένο ότι δε θα… καεί στην 32η, που μπορεί να έρθει το βράδυ της 29ης Μαΐου όταν η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει την Τσέλσι στον τελικό του UEFA Champions League.

Τρίτος σε τίτλους στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Μόνο και μόνο ο αριθμός των τροπαίων που έχει σηκώσει ο Γκουαρντιόλα προκαλεί ίλιγγο. Ωστόσο είναι ακόμα πιο μεγάλο το επίτευγμα του, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτούς τους 31 τίτλους τους έχει κατακτήσει σε μόλις 12 χρόνια προπονητικής θητείας. Ο 50χρονος τεχνικός, που ξεκίνησε την ονειρεμένη πορεία του το καλοκαίρι του 2008 στην Μπαρτσελόνα, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση της λίστα με τους πολυνίκεις προπονητές στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Προπορεύεται ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που χρειάστηκε 39 χρόνια καριέρας για να κατακτήσει 49 τρόπαια με τις Σεντ Μίρεν, Αμπερντίν και φυσικά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεύτερος είναι ο ενεργός ακόμα Μιρτσέα Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός μετρά 33 κούπες στην 40χρονη πορεία του στους πάγκους, με Ντιναμό Βουκουρεστίου, Ραπίντ Βουκουρεστίου, Γαλατάσαραϊ, Μπεσίκτας, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ζενίτ, απολογισμός που ενδεχομένως να αυξηθεί, αφού η Ντιναμό Κιέβου, στην οποία βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2020, κυριαρχεί στην Ουκρανία.

Το ποντάρισμα στο γεγονός ότι ο Γκουαρντιόλα θα ξεπεράσει τους δύο σπουδαίους προπονητές, αν συνεχίσει να κατακτά τίτλους με την τωρινή συχνότητα, αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Στον τεχνικό ηγέτη της Μάντσεστερ Σίτι αντιστοιχούν δυόμιση κούπες ανά σεζόν, κάτι που –έστω και με… μπακαλίστικους υπολογισμούς- σημαίνει ότι ενδεχομένως το 2028 η συλλογή του θα περιλαμβάνει 50 τρόπαια.

Στην Μπαρτσελόνα τα πήρε όλα…

Όταν στις 8 Μαΐου του 2008, ο άλλοτε αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρντιόλα, έπαιρνε το χρίσμα της τεχνικής ηγεσίας των Μπλαουγκράνα, μετά από μόλις μια σεζόν στη δεύτερη ομάδα. Ουδείς όμως θα φανταζόταν τη μυθική συνέχεια της καριέρας του. Στις τέσσερις σεζόν που έμεινε στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας, ο Γκουαρντιόλα σάρωσε όλους τους πιθανούς τίτλους που μπορεί να κατακτήσει ένας σύλλογος.

Μέχρι το τέλος του 2009 για την ακρίβεια, όταν είχε ήδη αναγάγει σε… επιστήμη το επονομαζόμενο «τίκι-τάκα» στυλ παιχνιδιού, κατέκτησε τα πάντα! Το νταμπλ στην Ισπανία και μάλιστα με χαρακτηριστικό το θρίαμβο με 6-2 στο Classico Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα για τη LaLiga. Το UEFA Champions League, επικρατώντας με 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό της Ρώμης. Το UEFA Super Cup κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Το ισπανικό Supercopa απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και τέλος το Μουντιάλ Συλλόγων με αντίπαλο την Εστουδιάντες.

Ο Πεπ ήταν ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του αθλήματος που κατέκτησε έξι τίτλους σε ένα ημερολογιακό έτος!

Ο συνολικός απολογισμός του, ως τις 25 Μαΐου του 2012 που ηγήθηκε της Μπαρτσελόνα ήταν 14 τίτλοι. Τρία πρωταθλήματα Ισπανίας, δύο κύπελλα, τρία Σούπερ Καπ, δύο UEFA Champions League, δύο UEFA Super Cup και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

Μόνιμος πρωταθλητής Γερμανίας

Επόμενος σταθμός του Γκουαρντιόλα, έπειτα από ένα χρόνο ανάπαυσης, ήταν η Μπάγερν. Η συμφωνία του με την ομάδα του Μονάχου ανακοινώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013 και 1η πρώτη Ιουλίου, ανέλαβε τα ηνία των Βαυαρών που προέρχονταν από το «τρεμπλ» που είχε πετύχει ο Γιούπ Χάινκες, με την κατάκτηση της Bundesliga, του DFB Pokal και του UEFA Champions League.

Ως το Μάιο του 2016 που παρέμεινε στην Μπάγερν, ο Γκουαρντιόλα πληγώθηκε από την Ευρώπη, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ την ημιτελική φάση του UEFA Champions League. Ήταν, όμως, μόνιμος πρωταθλητής Γερμανίας.

Οι Βαυαροί κατέκτησαν και τα τρία πρωταθλήματα επί των ημερών του, ενώ πρόσθεσαν ακόμα δύο Κύπελλα, το UEFA Super Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2013. Συνολικά, ο Καταλανός τεχνικός κέρδισε επτά τρόπαια στο Μόναχο.

Ο κορυφαίος στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι

Πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο του με την Μπάγερν, ο Γκουαρντιόλα έκανε γνωστό την 1η Φεβρουαρίου 2016 ότι το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς θα μετακόμιζε στη Μάντσεστερ Σίτι. Στην αγγλική ομάδα έμελε να περάσει τα περισσότερα χρόνια του σε έναν σύλλογο, αφού εφέτος συμπληρώνει πενταετία, ενώ έχει συμβόλαιο με τους Πολίτες έως το 2023.

Τι κι αν η πρώτη του σεζόν στην Αγγλία (2016-17) ήταν στείρα και για πρώτη φορά στην προπονητική του καριέρα έμεινε δίχως τίτλο; Ο Γκουαρντιόλα έβαλε μπροστά τις μηχανές και στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν κατέκτησε τρεις φορές την Premier League, τέσσερις το Λιγκ Καπ, μία το Κύπελλο και δύο το Κομιούνιτι Σίλντ. Είναι μακράν ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου, μετρώντας 10 κούπες και πλέον ευελπιστεί ότι στις 29 Μαΐου θα επιστρέψει και στο θρόνο της Ευρώπης.

Ο μεγάλος τεχνικός έκλεισε τα 50 χρόνια του μόλις φέτος στις 18 Ιανουαρίου. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει, για πολλά χρόνια ακόμα, να προσθέτει τρόπαια στο ήδη πολύ πλούσιο βιογραφικό του.