Premier League: Κάτι τρέχει με τη Σίτι
Το στοιχημα της κατάκτησης ακόμα ενός τίτλου από τη Μάντσεστερ Σίτι απειλείται από 105 παραβάσεις.
Σαν «κεραυνός εν αιθρία» ήχησε στις αρχές της εβδομάδας η είδηση ότι η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται από την Premier League για 105 παραβάσεις του κανονισμού του Financial Fair Play από το διάστημα 2009-2018. Μια υπόθεση που ήδη έχει προκαλέσει τριγμούς στο οικοδόμημα του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης, αφού είναι πρωτόγνωρη για τα αγγλικά δεδομένα, κι αν θα επηρεαστεί τελικά η μάχη για τον φετινό τίτλο, για τον οποίο οι Πολίτες είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο φαβορί, με την απόδοσή τους να βρίσκεται στο 2,75 στην Betsson, τη στιγμή που η πρωτοπόρος Άρσεναλ τιμάται στο 1,60.
Το δεδομένο είναι ότι η Μάντσεστερ Σίτι υπήρξε το επίκεντρο της πιο μεγάλης έρευνας που έχει διενεργήσει ποτέ η Premier League. Από τον Δεκέμβριο του 2018 «ξεψάχνιζε» η διοργανώτρια αρχή τα οικονομικά δεδομένα των Πολιτών και το πόρισμα αποφαίνεται ότι επί εννέα αγωνιστικές περιόδους, από το 2009 έως το 2018, ο σύλλογος έχει προβεί σε 105 παραβιάσεις του Financial Fair Play.
ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται ότι έχει διογκώσει τεχνητά τα χρήματα που εισέρχονται στον σύλλογο και ιδιαίτερα τις εμπορικές και χορηγικές συμφωνίες. Η Premier League ισχυρίζεται ότι τα έσοδα αυτά προέρχονταν στην πραγματικότητα από τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, τον Σεΐχη Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν και με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονταν οι περιορισμοί του Financial Fair Play.
Επιπλέον, οι Πολίτες φέρονται να έχουν μειώσει τεχνητά το κόστος λειτουργίας του συλλόγου. Κορυφαίο παράδειγμα η αμοιβή του προπονητή Ρομπέρτο Μαντσίνι, που θήτευσε στην ομάδα από το 2009 έως το 2013. Ο νυν τεχνικός της εθνικής Ιταλίας λάμβανε μόνο ένα μέρος του συμβολαίου του από τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ το υπόλοιπο πληρωνόταν από άλλη εταιρία συνδεδεμένη με την ιδιοκτησία του συλλόγου. Το τρίτο σκέλος των κατηγοριών αφορά παράνομες πληρωμές για απόκτηση παικτών ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Η «ΚΑΜΠΑΝΑ» ΤΗΣ UEFA ΚΑΙ Η… ΑΘΩΩΣΗ ΣΤΟ CAS
Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία είχαν έρθει στο φώς τον Νοέμβριο του 2018, όταν το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» είχε αποκαλύψει έγγραφα με τα οποία η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερνε να ξεπερνά τον σκόπελο του Financial Fair Play της UEFA. Είχαν εμφανιστεί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Σεΐχης Μανσούρ παρείχε διαρκώς οικονομικές «ενέσεις» σε χορηγικές συμφωνίες που προέρχονταν από το Άμπου Ντάμπι.
Τότε, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία διεξήγαγε έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία της Μάντσεστερ Σίτι τον Φεβρουάριο του 2020. Η… καμπάνα προέβλεπε αποκλεισμό δύο ετών από το UEFA Champions League και χρηματικό πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο αγγλικός σύλλογος προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) και έπεσε στα… μαλακά, αφού η ποινή μετατράπηκε σε πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.
ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ
Σε αντίθεση με την περίπτωση της Γιουβέντους, η οποία τιμωρήθηκε με αφαίρεση 15 βαθμών από τη φετινή Serie A, έπειτα από την απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Ιταλίας, εξαιτίας των ψευδών λογιστικών στοιχειών για την περίοδο 2019-2021, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η «καμπάνα» που θα επιβληθεί στη Μάντσεστερ Σίτι και πότε θα ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να ορίζει το ύψος της τιμωρίας
Ήδη υπάρχουν ψίθυροι από τις υπόλοιπες ομάδες, που ζητούν τον υποβιβασμό των Πολιτών. Όλα είναι ανοιχτά και μπορεί να υπάρξει είτε χρηματικό πρόστιμο, είτε αφαίρεση βαθμών, είτε υποβιβασμός και αφαίρεση των τίτλων που κατέκτησε ο σύλλογος στο επίμαχο διάστημα.
Η Μάντσεστερ Σίτι, πάντως, δηλώνει την έκπληξή της για τις κατηγορίες που τη βαραίνουν. Μάλιστα, ζητά την εξέταση της υπόθεση από ανεξάρτητη επιτροπή ώστε να μελετήσει τα αδιάσειστα στοιχεία που διαθέτει για να αποδείξει την αθωότητά της. Ωστόσο, μένει να φανεί αν θα καταφέρει να ξεφύγει ακόμα μια φορά από την… τσιμπίδα του νόμου.