Πρέμιερ Λιγκ 2024/2025: Οι πιο σπουδαίες αναμετρήσεις της σεζόν

Reading time11 λ

Η σεζόν 2024/25 της Πρέμιερ Λιγκ ξεκινά και υπάρχουν πολλά που ανυπομονούμε να δούμε στην επερχόμενη διοργάνωση.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια, όμως στην κούρσα για τον τίτλο μπορεί να την απειλήσουν και πάλι η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ. Σίγουρα, υπάρχουν εκ νέου εξαιρετικές επιλογές για στοίχημα στην Πρέμιερ Λιγκ και τα δυνατά προγνωστικά εξαργυρώνονται σε ασυναγώνιστες αποδόσεις στο στοίχημα online στην πλατφόρμα της Betsson.

Άλλες ομάδες, όπως οι Νιουκάστλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άστον Βίλα, Τσέλσι και Τότεναμ, θα δώσουν τη μάχη για την Ευρώπη, ενώ οι τρεις ομάδες που προβιβάστηκαν φέτος θα είναι ανάμεσα σε εκείνες που θα προσπαθήσουν να μείνουν στην κατηγορία.

Σε αυτό το άρθρο έχουμε διαλέξει 10 από τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις της σεζόν (μία για κάθε μήνα). Σημειώνουμε ότι οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής ενδέχεται να αλλάξουν.

Ίπσουιτς εναντίον Λίβερπουλ (17 Αυγούστου)

Το πρώτο σαββατοκύριακο του πρωταθλήματος, η Λίβερπουλ θα περάσει στην εποχή του Άρνε Σλοτ με ένα παιχνίδι εναντίον της Ίπσουιτς, που ανέβηκε στην κατηγορία μόλις φέτος. Η αντικατάσταση του Γιούργκεν Κλοπ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και η φετινή σεζόν μπορεί να αποδειχθεί μεταβατική για τη Λίβερπουλ, η οποία παρόλα αυτά θα θέσει ως ελάχιστο στόχο την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Υπό την καθοδήγηση του Σλοτ, οι «Κόκκινοι» θα παίξουν με διαφορετικό στιλ και την πρώτη γεύση από το σύστημά του θα την πάρουμε σε αυτήν την άνιση αναμέτρηση που θα λάβει χώρα στις 17 Αυγούστου στο Πόρτμαν Ρόουντ. Ο Ολλανδός έρχεται στην ομάδα με καλές προπονητικές περγαμηνές, όμως ως χαρακτήρας διαφέρει από τον Κλοπ. Ακόμη κι έτσι όμως, οι οπαδοί θα τον στηρίξουν από την αρχή.

Η Ίπσουιτς φαινόταν ότι θα προχωρήσει σε «διαζύγιο» με τον δικό της τεχνικό, τον Κίραν ΜακΚένα, πριν καν ξεκινήσει η σεζόν, όμως ο πρώην προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τελικά ανανέωσε το συμβόλαιό του. Η ομάδα πέτυχε δύο διαδοχικούς προβιβασμούς και βρέθηκε από τη Λιγκ 1 στην Πρέμιερ Λιγκ, όμως μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η Ίπσουιτς είναι πραγματικά έτοιμη για τη μεγάλη κατηγορία.

Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Άρσεναλ (22 Σεπτεμβρίου)

Η Άρσεναλ πλησίασε πολύ στην κατάκτηση του τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ για δύο συνεχόμενες σεζόν. Το 2022/23, οι «Κανονιέρηδες» τερμάτισαν μόλις πέντε βαθμούς πίσω από την πρώτη ομάδα. Και πέρυσι ολοκλήρωσαν τη σεζόν μόλις έναν βαθμό κάτω από την κορυφή του πίνακα. Και στις δύο περιπτώσεις, η ομάδα που ξεπέρασε την Άρσεναλ ήταν η Μάντσεστερ Σίτι.

Αυτή η αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί νωρίς μέσα στη σεζόν, δεν πρόκειται να καθορίσει το αποτέλεσμα της κούρσας για τον τίτλο και δεν είμαστε καν σίγουροι αν οι δύο ομάδες θα είναι οι βασικές διεκδικήτριες του τίτλου. Ακόμη κι έτσι, όμως, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στο Στάδιο Έτιχαντ όταν η Σίτι θα αναμετρηθεί με την Άρσεναλ για πρώτη φορά στη σεζόν αυτή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πλευρά των «Κανονιέρηδων» ήταν η καλύτερη από τις δύο ομάδες στις μεταξύ τους αναμετρήσεις πέρυσι, παρόλο που έχασαν τελικά τον τίτλο.

Το πλεονέκτημα της έδρας μάλλον κάνει τη Σίτι το φαβορί σε αυτό το παιχνίδι, ανάλογα βέβαια και με το πώς θα τα πάει στις πρώτες εβδομάδες του πρωταθλήματος. Μια νίκη για την Άρσεναλ θα έδειχνε τις προθέσεις και τις προοπτικές της, όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σύλλογος από το βόρειο Λονδίνο δεν έχει νικήσει στο Έτιχαντ από το 2015 και έπειτα.

Λέστερ εναντίον Νότιγχαμ Φόρεστ (26 Οκτωβρίου)

Οι δύο ομάδες δεν ήταν και οι πιο αγαπημένες μεταξύ τους, ακόμη και προτού ο Στίβεν Κούπερ, μέχρι πρότινος προπονητής της Νότιγχαμ Φόρεστ, διοριστεί τεχνικός της Λέστερ για τη σεζόν 2024/25. Οι «Αλεπούδες» χρειάζονταν νέο προπονητή μετά την αποχώρηση του Έντσο Μαρέσκα, που πέρυσι οδήγησε την Λέστερ στην άνοδο αλλά φέτος την άφησε για την Τσέλσι.

Αυτή η σεζόν μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη για την Λέστερ. Σύμφωνα με αναφορές, η ομάδα αντιμετωπίζει ενδεχόμενο ποινής αφαίρεσης βαθμών λόγω παλαιότερης παραβίασης των κανόνων της Πρέμιερ Λιγκ περί κέρδους και βιωσιμότητας. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τις πιθανότητες παραμονής της στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού ίσως αναγκαστεί να πάρει μέρος και η Νότιγχαμ Φόρεστ, που φέτος προπονεί από την αρχή ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Η Φόρεστ έχει κινηθεί στη ζώνη του υποβιβασμού για δύο σεζόν στη σειρά και οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι και φέτος θα δυσκολευτεί πολύ να ανέβει προς τα μέσα του πίνακα βαθμολογίας. Αυτό το ντέρμπι των δύο ομάδων από τα Ιστ Μίντλαντς μπορεί να είναι από τα πιο ενδιαφέροντα του Οκτωβρίου.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Τσέλσι (2 Νοεμβρίου)

Τόσο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και στην Τσέλσι επικρατεί απογοήτευση για την απόδοσή τους στη σεζόν 2023/24, παρά τις κάποιες επιτυχίες που είχαν και οι δύο σύλλογοι. Η Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε τη σεζόν νικώντας τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ενώ η Τσέλσι έκανε ένα δυνατό φίνις στο πρωτάθλημα καταφέρνοντας, έστω και οριακά, να είναι στην πρώτη εξάδα.

Μετά από τέτοια υποτονική απόδοση, η Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι επέλεξαν να αντιδράσουν με διαφορετικό τρόπο η καθεμία. Η πρώτη αποφάσισε να συνεχίσει με τον Έρικ Τεν Χαχ, αν και προσέλαβε ορισμένους νέους βοηθούς προπονητές για να τον υποστηρίξουν. Η δεύτερη απέλυσε τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο και στη θέση του προσέλαβε, όπως αναφέραμε και πιο πριν, τον Έντσο Μαρέσκα από την Λέστερ.

Αυτός ο αγώνας του Νοεμβρίου θα μας δώσει μια ιδέα για το πώς πάνε τα σχέδια βελτίωσης της απόδοσης για τη Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι. Και οι δύο ομάδες θα έχουν ως στόχο μια θέση στην πρώτη τετράδα, όμως, ο Τεν Χαχ μπορεί να βρεθεί υπό πίεση αν τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Ο Μαρέσκα, ως νεοφερμένος, θα έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο να διορθώσει την κατάσταση.

Νιούκαστλ εναντίον Άστον Βίλα (28 Δεκεμβρίου)

Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, γνωστή στην Αγγλία ως «Μπόξινγκ Ντέι», δηλαδή «Ημέρα των δώρων», είναι μια παραδοσιακή ημερομηνία της εορταστικής περιόδου σε κάθε σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ. Ο συγκεκριμένος αγώνας μπορεί να μεταφερθεί από τις 26 για τις 27 ή τις 28 Δεκεμβρίου, όμως, όποτε και αν διεξαχθεί, αυτή η Χριστουγεννιάτικη αναμέτρηση υπόσχεται συγκινήσεις.

Η Νιούκαστλ και η Άστον Βίλα είναι οι δύο ομάδες που αμφισβητούν περισσότερο την πρωτοκαθεδρία των λεγόμενων «μεγάλων έξι» του πρωταθλήματος, δηλαδή μιας ελίτ που αποτελείται από τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Τσέλσι, την Λίβερπουλ, την Άρσεναλ και την Τότεναμ. Η Νιούκαστλ τερμάτισε στην τέταρτη θέση το 2022/23 και το ίδιο κατάφερε η Άστον Βίλα πέρυσι. Στην επερχόμενη σεζόν, στόχος και των δύο συλλόγων θα είναι η πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Νιούκαστλ διέλυσε με 5-1 την Άστον Βίλα στην πρώτη αγωνιστική της περσινής σεζόν, όμως η τελευταία είχε συνολικά πέρυσι την πιο επιτυχημένη πορεία μεταξύ των δύο. Έτσι, παρόλο που δεν είναι εύκολο να δοθούν προγνωστικά για τις μεμονωμένες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο αυτών ομάδων, η συγκεκριμένη αναμέτρηση θα είναι σημαντική τόσο για τη Νιούκαστλ όσο και για τη Βίλα, που θέλουν να κλονίσουν την πρωτοκαθεδρία της ελίτ για άλλη μια φορά.

Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (4 Ιανουαρίου)

Η πιο διάσημη αντιπαλότητα στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι εκείνη ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και στην αυγή του 2025 θα έχουμε μία ακόμη σύγκρουση μεταξύ τους. Αν και η Γιουνάιτεντ κυριάρχησε στην Πρέμιερ Λιγκ στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, η Λίβερπουλ ήταν η ομάδα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ τους, από τότε που ο Γιούργκεν Κλοπ ήρθε στο Άνφιλντ πριν από εννέα χρόνια.

Το πλεονέκτημα της έδρας έχει αποδειχτεί καθοριστικός παράγοντας σε πρόσφατες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων. Η Γιουνάιτεντ δεν έχει νικήσει στο Άνφιλντ μετά το 2016, οπότε σχεδόν σίγουρα θα είναι το αουτσάιντερ όταν θα αντιμετωπίσει ξανά τον προαιώνιο εχθρό της με το νέο έτος. Ο Άρνε Σλοτ θα ήθελε να πάρει μια νίκη εναντίον της Γιουνάιτεντ για να εδραιώσει τη θέση του στο Μέρσεϊσάιντ.

Ο Έρικ Τεν Χαχ τα κατάφερε καλά εναντίον της Λίβερπουλ στην περυσινή σεζόν, οδηγώντας την ομάδα του σε νίκη στο Ολντ Τράφορντ για το Κύπελλο Αγγλίας, σε ισοπαλία 2-2 στον εντός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος και σε μία ακόμη ισοπαλία με 0-0 στο Άνφιλντ. Ο Ολλανδός θα ήθελε πολύ να πάρει και πάλι ένα καλό αποτέλεσμα στην επόμενη επίσκεψη της ομάδας του στην έδρα της Λίβερπουλ, όμως η Γιουνάιτεντ θα αντιμετωπίσει, όπως πάντα, πολύ εχθρική ατμόσφαιρα.

Τότεναμ εναντίον Μάντσεστερ Σίτι (25 Φεβρουαρίου)

Η Τότεναμ ήταν η ομάδα που έδωσε τον ρυθμό στην Πρέμιερ Λιγκ στην αρχή της περυσινής σεζόν, καθώς ο τότε νέος της προπονητής Άγγελος Ποστέκογλου επηρέασε θετικά την απόδοση της ομάδας αμέσως μετά την άφιξή του από τη Σέλτικ. Όμως, οι «Σπερς» τελικά ξέμειναν από δυνάμεις και κατάφεραν να τερματίσουν μόλις στην πέμπτη θέση, χάνοντας έτσι την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η επιστροφή σε αυτήν την ευρωπαϊκή διοργάνωση θα είναι ο στόχος της ομάδας εφέτος.

Περιέργως, η Μάντσεστερ Σίτι, παρά τις τόσες επιτυχίες της τα τελευταία χρόνια, δεν έχει καλό ιστορικό στο στάδιο της Τότεναμ. Η Σίτι κατάφερε να πετύχει μια άνετη νίκη εκτός έδρας επί των «Σπερς» το 2023/24, όμως στις τρεις προηγούμενες επισκέψεις της στο γήπεδο της Τότεναμ στο βόρειο Λονδίνο γνώρισε την ήττα.

Ο Ποστέκογλου θεωρείται από μερικούς σχολιαστές πιθανός μετέπειτα προπονητής της Σίτι, καθώς το μέλλον του Γκουαρδιόλα είναι αβέβαιο την στιγμή που γράφεται το άρθρο. Προς το παρόν, όμως, ο Ελληνοαυστραλός εστιάζει την προσοχή του αποκλειστικά στην Τότεναμ, και μια νίκη εναντίον της Σίτι τον Φεβρουάριο θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες της ομάδας του να εξασφαλίσει μια από τις τέσσερις πρώτες θέσεις της τελικής κατάταξης, άρα μια θέση και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Άρσεναλ εναντίον Τσέλσι (15 Μαρτίου)

Η Άρσεναλ έχει να κερδίσει τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ από τη σεζόν 2003/04, όταν οι «Ανίκητοι» του Αρσέν Βενγκέρ παρέμειναν αήττητοι επί μία ολόκληρη σεζόν. Οι «Κανονιέρηδες» θέλουν όσο τίποτε άλλο να αγκαλιάσουν και πάλι το τρόπαιο και ήταν τεράστια απογοήτευση όταν το έχασαν για ελάχιστους βαθμούς πέρυσι. Ο στόχος τους για το 2024/25 θα είναι να βρεθούν ξανά στην κορυφή.

Η Τσέλσι δεν φαίνεται έτοιμη ακόμα να διεκδικήσει τον τίτλο, αλλά μετά από τόσα χρήματα που έχουν ξοδέψει για νέους παίκτες οι «Μπλε» τα τελευταία δύο χρόνια, είναι φέτος σχεδόν υποχρεωμένοι να μειώσουν την απόσταση που τους χωρίζει από την κορυφή. Και για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να αρχίσουν να νικούν άλλα μέλη των «μεγάλων έξι», συμπεριλαμβανομένης της Άρσεναλ.

Η Άρσεναλ διέλυσε την Τσέλσι με 5-0 στην τελευταία αναμέτρηση μεταξύ τους στο «Στάδιο Έμιρεϊτς». Συνολικά, οι «Μπλε» έχουν κερδίσει μόνο σε μία από τις τελευταίες 10 αναμετρήσεις με τους Λονδρέζους αντιπάλους τους, τους οποίους ωστόσο συνήθως νικούσαν στις αρχές της δεκαετίας του 2020. Μια νίκη μέσα στο γήπεδό τους τον Μάρτιο θα ενισχύσει τη θέση του Έντσο Μαρέσκα, που φέτος θα δούμε στην πρώτη του σεζόν στο τιμόνι της Τσέλσι.

Μπρένφορντ εναντίον Μπράιτον (19 Απριλίου)

Η Μπρένφορντ και η Μπράιτον είναι δύο από τις καλύτερα διοικούμενες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Τα τελευταία χρόνια, και οι δύο ομάδες έχουν επιτυχίες μεγαλύτερες από εκείνες που αντιστοιχούν στο μέγεθός τους, που οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην υιοθέτηση της χρήσης δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων. Αυτό τους έχει δώσει τη δυνατότητα να κάνουν ορισμένες εκπληκτικές μεταγραφές και, σε συνδυασμό με την καλή δουλειά που έχουν κάνει οι προπονητές τους, να τερματίσουν σε υψηλότερες θέσεις από ό,τι πολλοί περίμεναν.

Ωστόσο, υπάρχει μια ορισμένη αίσθηση ότι και δύο ομάδες δεν βρίσκονται πλέον στο αποκορύφωμα της απόδοσής τους. Η Μπρέντφορντ χρειάστηκε πέρυσι να δώσει περισσότερες δυνάμεις στη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία σε σύγκριση με το 2022/23, ενώ η Μπράιτον τερμάτισε κάτω από το μέσο της βαθμολογίας, καθώς η εποχή του Ρομπέρτο ντε Τζέρμπι έφτασε στη δύση της.

Οι «Γλάροι» τώρα προπονούνται από τον Φαμπιάν Χιούρτζελερ, ηλικίας μόλις 31 ετών. Η Μπρέντφορντ, από την άλλη, κατάφερε να κρατήσει τον Τόμας Φρανκ, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τα πάνε αυτοί οι δύο σύλλογοι στη σεζόν 2024/25.

Λίβερπουλ εναντίον Άρσεναλ (10 Μαΐου)

Ο Μάιος είναι η εποχή όπου η Πρέμιερ Λιγκ «κατεβάζει ρολά»: Ο μήνας όπου κρίνεται ο τίτλος και οι προκρίσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως και γίνονται γνωστές και οι ομάδες που θα υποβιβαστούν. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι τόσο η Λίβερπουλ όσο και η Άρσεναλ ελπίζουν να είναι ακόμη στο παιχνίδι για τον τίτλο όταν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο «Άνφιλντ» στα μέσα του μήνα.

Ο Μάικ Αρτέτα, πρώην παίκτης της Έβερτον, σίγουρα θέλει όσο τίποτε άλλο να κερδίσει μέσα στο «Άνφιλντ» φέτος. Όμως, τόσο ο ίδιος, όσο και γενικότερα η Άρσεναλ, δυσκολεύονται με αυτόν τον στόχο: Η τελευταία φορά που οι «Κανονιέρηδες» απέσπασαν τη νίκη μπροστά στους οπαδούς της Λίβερπουλ ήταν στη σεζόν του 2012.

Όσο για τη Λίβερπουλ, ο στόχος της θα είναι να παραμείνει το «Άνφιλντ» πραγματικό οχυρό στη μετά Κλοπ εποχή. Όταν θα γίνει αυτό το παιχνίδι τον Μάιο, θα ξέρουμε ακριβώς προς τα πού βαδίζει η ομάδα του Σλοτ και πόσα έχουν αλλάξει στη Λίβερπουλ μετά την αποχώρηση του Κλοπ. Και, ποιος ξέρει, αυτός ο αγώνας μπορεί ακόμη και να κρίνει ποια από τις δύο ομάδες θα κερδίσει τελικά το στοίχημα κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ για το 2024/25.

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ