Σαββατοκύριακο με ντέρμπι φωτιά!

Reading time5 λ

Ένα σαββατοκύριακο με σπουδαία ντέρμπι είναι αυτό που έρχεται, τα οποία έχουν «καυτές» λεπτομέρειες.

Σε φουλ ρυθμούς θα κινηθούν τα κορυφαία πρωταθλήματα από εδώ και πέρα μέχρι τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το πρώτο δείγμα μετά τη διακοπή είναι εντυπωσιακό, αφού στο πρόγραμμα υπάρχουν τρία σπουδαία ντέρμπι. Δεσπόζει Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της αγγλικής Premier League, που διεξάγεται την Κυριακή (2/10) στις 16:00, σπουδαίο είναι το Ίντερ-Ρόμα της ιταλικής Serie A, (Σάββατο 1/10 στις 19:00), ενώ και στην ελληνική Super League έχουμε τη μάχη κορυφής ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός την Κυριακή (2/10) στις 21:30.

Σε καθένα από αυτά τα μεγάλα ματς υπάρχουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες δεν αποκλείεται να παίξουν σημαντικό ρόλο εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου.

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΘΗΤΗ

Η σύγκρουση Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δίνει εδώ και πολλά χρόνια ένα ξεχωριστό χρώμα στο πρωτάθλημα αγγλίασ. Πόσο μάλλον όταν το βαθμολογικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι έχει πάντα το βλέμμα της στην κορυφή του πρωταθλήματος, από την οποία απέχει μόλις έναν βαθμό πριν την έναρξη της ένατης αγωνιστικής, την ώρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να χτίσει πάνω στο σερί τεσσάρων νικών, για να πλησιάσει κι άλλο το ρετιρέ. Στο φετινό ντέρμπι του «Έτιχαντ», όμως, υπάρχει και μια ξεχωριστή κόντρα. Αυτή του δάσκαλου Πεπ Γκουαρντιόλα με τον μαθητή Έρικ Τεν Χαγκ.

Ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι με τον ομόλογό του της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνυπήρξαν για μια διετία στη Μπάγερν. Όταν το 2013 ο Γκουαρντιόλα μετακινήθηκε στον βαυαρικό σύλλογο, έχοντας πριν μια χρονιά αγρανάπαυσης έπειτα από τα κατορθώματά του με την Μπαρτσελόνα, το ίδιο δρομολόγιο έκανε και ο Τεν Χαγκ, ο οποίος είχε δουλέψει στην Γκόου Αχέντ Ιγκλς. Μόνο που ο Καταλανός αναλάμβανε τη «ναυαρχίδα» της Μπάγερν, ενώ ο Ολλανδός τη δεύτερη ομάδα. Οι δύο τους, βέβαια, είχαν τακτική επαφή για μια διετία, πριν ο Τεν Χαγκ αποχωρήσει για να επιστρέψει στην πατρίδα του για την Τβέντε.

Όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε συνεντεύξεις του, η επιρροή που είχε στην μετέπειτα καριέρα του αυτή η διετής συνεργασία με τον Γκουαρντιόλα ήταν καθοριστική. «Έμαθα πολλά από αυτόν. Η φιλοσοφία του είναι εντυπωσιακή. Αυτό το επιθετικό και ελκυστικό στυλ τον έχει οδηγήσει στο να κερδίσει πολλά. Αυτή είναι η δομή που προσπαθώ να εφαρμόσω κι εγώ» έλεγε ο Τεν Χαγκ προ τριετίας.

Το έργο των Κόκκινων Διαβόλων, βέβαια, δε θα είναι εύκολο. Κι αυτό διότι οι Πολίτες είναι αήττητοι στην έδρα τους από τις 19 Φεβρουαρίου 2022, όταν έχασαν από την Κρίσταλ Πάλας. Από τότε η Μάντσεστερ Σίτι «τρέχει» ένα αήττητο σερί εννέα αγώνων δίχως ήττα στο «Έτιχαντ», το οποίο ξεκίνησε με την εμφατική επικράτηση με 4-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 6 Μαρτίου, όταν και βρέθηκαν για τελευταία φορά αντιμέτωπες οι δύο «άσπονδες» συμπολίτισσες.

Η ΠΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗ «ΠΛΗΓΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Μια από τις παραδοσιακές κόντρες της Serie A αποτελεί το Ίντερ-Ρόμα, το οποίο έχει μάλιστα και σπουδαίο βαθμολογικό διακύβευμα. Κι αυτό διότι τόσο η Ίντερ έχει μείνει πίσω στη μάχη της κορυφής μετά την ήττα από την Ουντινέζε, όσο και η Ρόμα έχει «εκτροχιαστεί» έπειτα από την εντός έδρας αποτυχία με την Αταλάντα. Φυσικά, το πρόσωπο του ματς είναι ο προπονητής των φιλοξενούμενων, Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος αντιμετωπίζει για τέταρτη φορά μια από τις ομάδες που «σημάδεψαν» την καριέρα του.

Ο «Special One», θήτευσε για μια διετία στην Ίντερ, από το καλοκαίρι του 2008 έως εκείνο του 2010 και πήρε τα… πάντα. Ο απολογισμός του ήταν δύο πρωταθλήματα Ιταλίας, ένα κύπελλο, ένα σούπερ καπ και φυσικά το τρόπαιο του UEFA Champions League τον Μάιο του 2010 στη Μαδρίτη, όταν κέρδισε στον τελικό την Μπάγερν. Ωστόσο, η «γεύση» που άφησαν στον Μουρίνιο οι συναντήσεις με την παλιά του αγάπη -την οποία συνάντησε για πρώτη φορά την περασμένη σεζόν όταν ανέλαβε τη Ρόμα- ήταν «πικρή».

Τρεις φορές αντάμωσε την περασμένη σεζόν ο Πορτογάλος τεχνικός τους Νερατζούρι και υπέστη ισάριθμες ήττες. Έχασε με 3-0 στη Ρώμη στις 4 Δεκεμβρίου στο πρώτο ματς πρωταθλήματος. Ακολούθησε ο αποκλεισμός στο κύπελλο λόγω της ήττας με 2-0 στο Μιλάνο στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ… τρίτωσε το κακό, χάνοντας ξανά στο «Τζιουζέπε Μεάτσα» στις 23 Απριλίου (3-1) στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου του Καμπιονάτο.

Βέβαια και για τη Ρόμα συνολικά, οι αναμετρήσεις με την Ίντερ δεν κρύβουν ιδιαίτερα ευχάριστα αποτελέσματα εσχάτως. Η τελευταία φορά που οι Τζιαλορόσι κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Νερατζούρι ήταν στις 26 Φεβρουαρίου 2017, όταν και νίκησαν με 3-1 μέσα στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Από τότε έχουν διεξαχθεί 11 αγώνες, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, με την Ίντερ να έχει το πάνω χέρι, μετρώντας πέντε νίκες. Οι τέσσερις μάλιστα, σημειώθηκαν στις ισάριθμες τελευταίες μονομαχίες με τους Ρωμαίους.

ΜΕ… ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Όλα τα βλέμματα στην έκτη αγωνιστική της Super League είναι λογικό να στρέφονται στο μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός. Αφενός διότι οι δύο ομάδες φιγουράρουν στις δύο πρώτες θέσεις τους πρωταθλήματος, αφετέρου διότι ξυπνούν οι μνήμες από τον πρόσφατο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου το Τριφύλλι κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Δικεφάλου του Βορρά. Για τους γηπεδούχους, η διατήρηση του εντός έδρας «απόλυτου» θα σημάνει και μείωση στον πόντο της διαφοράς από τους πρωτοπόρους Πράσινους, που θα κυνηγήσουν το «έξι στα έξι», κάτι που δεν έχουν πετύχει από τη σεζόν 2009-10, όταν και κατέκτησαν το τελευταίο τους πρωτάθλημα.

Όμως, οι επισκέψεις του Παναθηναϊκού στην Τούμπα έχουν πάψει προ πολλού να είναι ευχάριστες. Η τελευταία φορά που το Τριφύλλι κατάφερε να φύγει με τη νίκη από το «άντρο» του ΠΑΟΚ ήταν στις 31 Μαΐου 2017, όταν κέρδισε με 3-2 στην τελευταία αγωνιστική των πλέι-οφ της περιόδου 2016-17. Από τότε έχουν μεσολαβήσει δέκα αγώνες στη Θεσσαλονίκη, στους οποίους ο Δικέφαλος του Βορρά σημείωσε επτά νίκες. Επιπλέον, στις επτά από αυτές τις δέκα αναμετρήσεις, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους.

Την ίδια στιγμή, για τον προπονητή του ΠΑΟΚ, τον Ραζβάν Λουτσέσκου, οι κόντρες με τον Παναθηναϊκό έχουν ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει να επιδείξει 12 νίκες σε 18 αγώνες με αντιπάλους τους Πράσινους, είτε με την Ξάνθη, η οποία υπήρξε η πρώτη ομάδα της ελληνικής καριέρας του, είτε με τον ΠΑΟΚ. Ως γηπεδούχος, μάλιστα, ο Λουτσέσκου έχει εντυπωσιακά κατορθώματα. Σε οκτώ αγώνες έχει πανηγυρίσει έξι νίκες και μόλις μία ήττα. Μάλιστα, στις δύο θητείες του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο 53χρονος προπονητής έχει κερδίσει και τα τέσσερα ματς στα οποία φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό με συνολικό σκορ 10-1.

Οι στατικές και όχι μόνο ιδιαιτερότητες των τριών μεγάλων ντέρμπι αυτού το σαββατοκύριακου, μοιάζουν κάπως με… σχέδια επί χάρτου. Η ποδοσφαιρική αλήθεια θα φανεί στο χορτάρι. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι σε Μάντσεστερ, Μιλάνο και Θεσσαλονίκη μας περιμένουν σπουδαίες μάχες με θέαμα και σασπένς.