Η επιστροφή του θεάματος

Reading time6 λ

Δύο μήνες μετά την έναρξη της, η Super League μοιάζει να κερδίζει το στοίχημα του καλού ποδοσφαίρου.

Η βαθμολογία της UEFA φέρνει την Ελλάδα στη 19η θέση. Οι παθογένειες δεν έχουν γιατρευτεί, το κλίμα παραμένει τοξικό. Όμως, είναι αλήθεια ότι η Super League της φετινής περιόδου έχει καταφέρει να πείσει ότι κάτι αλλάζει στο επίπεδο του πρωταθλήματος. Παιχνίδια που καθηλώνουν τους πάντες με την εξέλιξή τους και με το θέαμα που προσφέρουν. Όπως για παράδειγμα το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ την προηγούμενη Κυριακή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Μια αναμέτρηση με συγκλονιστική εξέλιξη, που κράτησε τους φιλάθλους που βρέθηκαν στις εξέδρες, αλλά και τους τηλεθεατές, με κομμένη την ανάσα. Ρυθμός έντονος, κάτι που δε συνηθιζόταν στα μεγάλα ματς των προηγούμενων ετών. Σπουδαίες ευκαιρίες εκατέρωθεν και άριστη διαιτησία, που δεν άφηνε την παραμικρή αμφιβολία. Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που τα είδαμε στις εννέα πρώτες αγωνιστικές της Super League.

Ανατροπές, εκπλήξεις, αύξηση στα γκολ και σασπένς στην κορυφή

Ματς όπως το ΟΦΗ-ΑΕΚ 3-3, το ΠΑΟΚ-Βόλος 4-4, στα οποία τα αουτσάιντερ πήραν αποτελέσματα από τους μεγάλους, παρότι βρέθηκαν να χάνουν με τρία γκολ διαφορά, δύσκολα θα ξεχαστούν. Στο πρώτο δίμηνο μετράμε επίσης εκπλήξεις που πολλά χρόνια είχαν να γίνουν, με τέτοια συχνότητα, στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ματς ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 0-1, Ολυμπιακός-Ατρόμητος 0-0 και Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ 2-2.

Η ανάκαμψη της Super League στο κομμάτι της ποιότητας και του θεάματος αποτυπώνεται και από τους αριθμούς. Σε εννέα αγωνιστικές ως τώρα έχουν σημειωθεί 159 τέρματα, δηλαδή 2,52 ανά ματς. Στο ίδιο διάστημα της περασμένης περιόδου μετρούσαμε μονάχα 1,38 γκολ, με τον μέσο όρο να φτάνει στα 2,19.

Το πρωτάθλημα μοιάζει να έχει τρεις ισχυρούς διεκδικητές, τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, τον κυπελλούχο ΠΑΟΚ και την ενισχυμένη ΑΕΚ. Οι δύο από «δελφίνους» συγκρούονται αμέσως μετά τη διακοπή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός την Κυριακή 21 Νοεμβρίου είναι δεδομένο ότι θα προσφέρει σασπένς και ενδεχομένως να βάλει… φωτιά στη μάχη της κορυφής.

Σε συναρπαστικό μονοπάτι και η Betsson Super League 2

Την ίδια στιγμή, μπήκε σε τροχιά και η Betsson Super League 2. Παρά τις έξι αναβολές στην έναρξη και τις εκκρεμότητες που ακόμα υπάρχουν, φάνηκε από το ξεκίνημα ότι πρόκειται να παρακολουθήσουμε έναν άκρως ενδιαφέροντα μαραθώνιο. Η εκκίνηση του πρώτου ομίλου μας προσέφερε ένα χορταστικό ντέρμπι, το Ολυμπιακός Β-ΠΑΟΚ Β’, ματς που είχε εντυπωσιακή διακύμανση και τον Ολυμπιακό Β’ να επικρατεί με 3-1.

Υπήρξαν δύο ακόμα μεγάλα θρίλερ, όπως τα Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός Βόλου και Απόλλων Λάρισας-Τρίκαλα στα οποία σημειώθηκαν 10 γκολ συνολικά και τα οποία δεν ανέδειξαν νικητή, αφού είχαμε ισοπαλίες 2-2 και 3-3 αντίστοιχα. Είδαμε έκπληξη στο Πιερικός-Ξάνθη, αφού ένα εκ των μεγάλων φαβορί της Betsson Super League 2, η Ξάνθη, περιορίστηκε στη μοιρασιά με το τελικό 1-1. Με λευκή ισοπαλία ολοκληρώθηκε και το ντέρμπι της αγωνιστικής, Ηρακλής-Νίκη Βόλου, ενώ στα ματς Αναγέννηση Καρδίτσας-Θεσπρωτός και Βέροια-Αλμωπός Αριδαίας, οι οικοδέσποινες ήταν φαβορί, αλλά πέτυχαν δύσκολες νίκες, αμφότερες με 1-0.

Όχι πως στον δεύτερο όμιλο ήταν λιγότερη η αγωνία της πρεμιέρας, αφού τα πέντε ματς κρίθηκαν στο γκολ! Μόνο στο Κηφισιά-Παναθηναϊκός Β’ είχαμε σχετικά άνετη επικράτηση, με την πρωτάρα Κηφισιά να κερδίζει με 2-0. Στο Λεβαδειακός-Αστέρας Βλαχιώτη, το μεγάλο φαβορί του γκρουπ, ο Λεβαδειακός, χρειάστηκε να ανατρέψει το σκορ στο δεύτερο μέρος για να επικρατήσει με 2-1.

Στο Ρόδος-Εργοτέλης, οι Ροδίτες επικράτησαν με 1-0. Με το ίδιο σκορ νίκησαν στο Επισκοπή-Καραϊσκάκης οι επισκέπτες από την Άρτα. Στο Ηρόδοτος-Διαγόρας υπήρξαν διακυμάνσεις, με τον Διαγόρα να παίρνει το τρίποντο με 2-1. Το ΑΕΚ Β’-Καλαμάτα κρίθηκε με 1-0 υπέρ των γηπεδούχων με τέρμα στο 86ο λεπτό, ενώ στο Αιγάλεω-Χανιά οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε 1-1 σκοράροντας στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων!

Έρχονται σπουδαίες μάχες

Προσδοκίες, δημιούργησε, λοιπόν, η πρώτη αγωνιστική της Betsson Super League 2 και αναμένεται ανάλογη συνέχεια στη δεύτερη στροφή. Εκεί, όπου υπάρχουν σπουδαία παιχνίδια. Στον Βόρειο Όμιλο θα αναμετρηθούν το προσεχές σαββατοκύριακο (13-14/11) Νίκη Βόλου-Βέροια, ομάδες με μεγάλες προσδοκίες. Υπάρχει ματς με… άρωμα Α’ Εθνικής, Ολυμπιακός Βόλου-Ηρακλής, ενώ αρκετά βλέμματα προσελκύει και το ντέρμπι της Λάρισας, ΑΕΛ-Απόλλων Λάρισας.

Στον Νότιο όμιλο, δεσπόζει το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι δεύτερων ομάδων, Παναθηναϊκός Β’-ΑΕΚ Β’. Ξεχωρίζει ακόμη η μάχη Διαγόρας-Λεβαδειακός, που είχαν τεθεί αντιμέτωποι στα πλέι-οφ της περασμένης περιόδου. Άκρως ενδιαφέρον αναμένεται το ματς ΟΦ Ιεράπετρας-Καλλιθέα, με τις δύο ομάδες να κάνουν το ντεμπούτο τους στο πρωτάθλημα, ενώ το μενού περιλαμβάνει και δύο κρητικά ντέρμπι, Εργοτέλης-Επισκοπή και Χανιά-Ηρόδοτος, τα οποία θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα. Σημειώνουμε ότι το ματς Τρίκαλα-Ολυμπιακός Β’ αναβλήθηκε λόγω υποχρεώσεων παικτών του Ολυμπιακού Β’ στις εθνικές ομάδες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής:

Σάββατο 13 Νοεμβρίου

15:00   Καβάλα-Αναγέννηση Καρδίτσας           Betsson Super League 2

15:00   Νίκη Βόλου-Βέροια                               Betsson Super League 2

15:00   ΠΑΟΚ Β’-Πανσερραϊκός                      Betsson Super League 2

15:00   Ζάκυνθος-Αιγάλεω                                 Betsson Super League 2

15:00   Καραϊσκάκης-Κηφισιά                           Betsson Super League 2

15:00   ΟΦ Ιεράπετρας-Καλλιθέα                      Betsson Super League 2

Κυριακή 14 Νοεμβρίου

15:00   ΑΕΛ-Απόλλων Λάρισας                        Betsson Super League 2

15:00   Αλμωπός Αριδαίας-Απόλλων Πόντου   Betsson Super League 2

15:00   Θεσπρωτός-Πιερικός                              Betsson Super League 2

15:00   Ολυμπιακός Βόλου-Ηρακλής                 Betsson Super League 2

15:00   Αστέρας Βλαχιώτη-Ρόδος                      Betsson Super League 2

15:00   Διαγόρας-Λεβαδειακός                           Betsson Super League 2

15:00   Εργοτέλης-Επισκοπή                              Betsson Super League 2

15:00   Παναθηναϊκός Β’-ΑΕΚ Β’                     Betsson Super League 2

15:00   Χανιά-Ηρόδοτος                                     Betsson Super League 2