Τι μάθαμε από την φάση των ομίλων ενόψει της μάχης για την κούπα στο Euro 2024;

Reading time6 λ

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπαίνει στα νοκ άουτ παιχνίδια του με αμέτρητες αγορές για στοίχημα.

Στο Euro 2024 το πρόγραμμα περνάει στην επόμενη φάση του. Είναι ώρα για τα νοκ άουτ και στον ορίζοντα εμφανίζεται ο τίτλος. Με το θέαμα να είναι του υψηλότερου επιπέδου, οι μεγάλες συγκινήσεις δεν σταματούν και η τελική ευθεία αναμένεται συναρπαστική. Στην πλατφόρμα της Betsson, στοίχημα και ποδόσφαιρο αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό με εξαιρετικές επιλογές για ποντάρισμα σε αμέτρητες αγορές με ασυναγώνιστες αποδόσεις.

Στο Euro 2024 οι όμιλοι μας έδειξαν πως τα φαβορί που υπήρχαν στα χαρτιά πριν από την έναρξη δεν μοιάζουν ανίκητα και πως υπάρχει περιθώριο για εκπλήξεις ως το φινάλε του μεγάλου ποδοσφαιρικού ραντεβού. Οι τιμές βρίσκονται, πλέον, πολύ κοντά μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μας προϊδεάζουν για το πόσο ανοικτή είναι η κούρσα. Το πρώτο φαβορί είναι πλέον η Γαλλία με 5,00** Την ακολουθεί η Ισπανία με 5,50**. Συναντάμε την Αγγλία στο 5,75** και τη Γερμανία στο 6,00**, ενώ λίγο πιο πίσω βρίσκεται η Πορτογαλία στο 7,00**.

EURO 2024 ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

Πριν από την έναρξη της διοργάνωσης η στατιστική υπηρεσία Opta έδινε 19,9% πιθανότητες στην Αγγλία για να κατακτήσει το τρόπαιο. Το ποσοστό πλέον έχει πέσει στο 17,22%, ενώ την ίδια στιγμή η Γαλλία βρίσκεται στο 18,21% και η Γερμανία στο 18,34%. Στο Euro 2024 οι αγώνεςτης πρώτης φάσης προκάλεσαν ανακατατάξεις.

Κι αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός πως καμία από τις μεγάλες ομάδες δεν έδειξε την εικόνα ενός άτρωτου συνόλου, που δεν έχει αδυναμίες στην πανοπλία του. Έπειτα, ομάδες όπως η Albania στο Euro 2024 απέδειξαν πως έχουν κλείσει την «ψαλίδα» που τις χώριζε στο παρελθόν με τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις με αποτέλεσμα εκείνα τα σύνολα που έχουν μια ξεκάθαρη ιδέα, έχουν δουλέψει σκληρά και διαθέτουν ξεκούραστους παίκτες έπειτα από μια κουραστική σεζόν, μπορούν να ελπίζουν στην έκπληξη.

Στο Euro 2024 οι αποδόσεις είναι άκρως ελκυστικές και ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς παίκτες καθώς το τουρνουά μπαίνει στην καθοριστική του φάση και οι ομάδες θα τα δώσουν όλα για να σηκώσουν το τρόπαιο στις 14 Ιουλίου στο «Olympiastadion» του Βερολίνου. Έτσι, όπως έχουν αλλάξει τα δεδομένα των πιθανοτήτων το ενδεχόμενο να φτάσουν στον τελικό η Γερμανία και η Γαλλία δίνεται στο 3,00** στην πλατφόρμα της Betsson.

Στο μεταξύ, από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η προαναφερθείσα πηγή δίνει 13,68% στην Ισπανία να κατακτήσει την κούπα για πρώτη φορά μετά το 2012, ενώ η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο έχει 11,45%. Κι αυτό παρόλο που από όλες τις ομάδες εκείνες έκαναν μάλλον τις πιο πειστικές εμφανίσεις στη φάση των ομίλων. Για το νικητή του Euro 2024, όμως, αυτό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που φάνηκαν στον αγωνιστικό χώρο.

Ένα από τα μαθήματα έχει να κάνει με την πίστη. Η Γερμανία, για παράδειγμα, δείχνει να έχει αυτό το στοιχείο, όπως και η Ιταλία. Στην Αγγλία, πάλι, αμφισβητείται πως οι παίκτες ακολουθούν με κλειστά τα μάτια τον προπονητή Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και η Γαλλία ακόμη μοιάζει να μην έχει δοκιμαστεί σε αυτόν τον βαθμό για να εξακριβωθεί πόσο πολύ το θέλει. Το σίγουρο είναι πως στο εσωτερικό της πιστεύουν, όπως ανέφερε κι ο σούπερσταρ της, Κιλιάν Εμπαπέ, ότι «το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι πιο δύσκολο από το Μουντιάλ».

EURO 2024 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΡ

Μια από τις σημαντικές λεπτομέρειες που μπορεί να καθορίσει πολλά στο Euro 2024 είναι και το πρόγραμμα. Αυτό είτε βοήθησε κάποιες ομάδες είτε τις έβαλε σε δύσκολη θέση στους ομίλους (π.χ. Κροατία) με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να δείξουν όλες τις δυνατότητές τους. Οπότε έχει δημιουργηθεί και η αίσθηση πως είτε κάποιες μπορεί να έχουν άσους κρυμμένους στα μανίκια τους και θα τους ρίξουν στον αγωνιστικό χώρο την κατάλληλη στιγμή στα νοκ άουτ, ενώ υπάρχει και η εντύπωση πως σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν συγκροτήματα που σφυρηλατήθηκαν στα δύσκολα, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.

Επιπλέον, κάτι άλλο που έμεινε από όσα είδαμε στην φάση των ομίλων είναι πως οι ομάδες βασίζονται στον πλουραλισμό στην επίθεση. Κανένα από τα μεγάλα φαβορί δεν εξαρτάται μονάχα από έναν παίκτη για να κάνει τη διαφορά, αλλά ποντάρουν στο σύνολο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολλοί που να έχουν στείλει την μπάλα στα δίχτυα πολλαπλές φορές στο Euro 2024. Η Γερμανία για παράδειγμα έχει δύο παίκτες που έχουν σημειώσει από δύο τέρματα, τον Τζαμάλ Μουσιάλα και τον Νίκλας Φίλκρουγκ. Κι ο ένας είναι μεσοεπιθετικός κι ο άλλος είναι αναπληρωματικός στράικερ.

Εξάλλου, ο τρόπος παιχνιδιού που ακολουθούν οι περισσότερες εθνικές και είναι εμπνευσμένος από τις σύγχρονη προσέγγιση που διδάσκουν προπονητές όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Γιούργκεν Κλοπ και ο Μίκελ Αρτέτα, μεταξύ άλλων, δίνει πάτημα σε πολλούς παίκτες να γίνουν επικίνδυνοι, αλλά και να βάλουν τις αντίπαλες άμυνες υπό μεγάλη πίεση. Είναι μια εξήγηση γιατί έχουμε παρακολουθήσει τόσα πολλά αυτογκόλ ως τώρα στα γήπεδα της Γερμανίας. Αν μη τι άλλο και σε αυτή τη διοργάνωση ακολουθείται η τάση που είδαμε και στο προηγούμενο Euro, όπου καταγράφηκαν 11 αυτογκόλ στο σύνολο – αριθμός ρεκόρ για το θεσμό.

Ο τρόπος επίθεσης και ο πλουραλισμός στις επιλογές μαζί με το υψηλό τεχνικό επίπεδο μας έχει χαρίσει συναρπαστικά ματς και μόλις ένα που έληξε χωρίς να επιτευχθεί γκολ. Αναμφίβολα αυτό είναι κάτι εντυπωσιακό, καθώς αναδύθηκε κι άλλος ένας παράγοντας που οι ομάδες λαμβάνουν υπόψη τους. Το πώς χρησιμοποιούν τους αστέρες τους.

Πλέον, δεν υπάρχουν «ηλιοκεντρικές επιθέσεις» όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από έναν παίκτη. Όσες έχουν σούπερσταρ γνωρίζουν πως οι αντίπαλοι σχεδιάζουν και επιδιώκουν να τους βγάλουν από το παιχνίδι. Αυτό, όμως, συνήθως δημιουργεί μια βαρύτητα με την άμυνα να προσαρμόζεται πάνω τους και να αφήνει άλλους παίκτες για να κάνουν τη διαφορά. Αυτό έχει φανεί στα ματς της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας στην φάση των ομίλων με τους Χάρι Κέιν, Κιλιάν Εμπαπέ και Κριστιάνο Ρονάλντο να μη βρίσκονται συνεχώς σε πρώτο πλάνο, αλλά να «ανοίγουν» χώρους για άλλους τραβώντας πάνω τους δύο και τρεις παίκτες, αναλόγως τις περιστάσεις.

Για την ώρα, πάντως, από αυτή την προσέγγιση ο Χάρι Κέιν μοιάζει να μην έχει επωφεληθεί ιδιαίτερα. Ο Άγγλος επιθετικός μετράει μόλις ένα γκολ στο Euro 2024 κι έχει πάρει πάνω του ελάχιστες ευκαιρίες, παρόλο που ήταν ο κορυφαίος σκόρερ σε επίπεδο συλλόγων στην Ευρώπη με την Μπάγερν Μονάχου.

Έτσι, αλλάζουν και τα δεδομένα για τους σκόρερ. Κοντά στους Χάρι Κέιν, που δίνεται στο 7,50** στην πλατφόρμα της Betsson, και Κιλιάν Εμπαπέ – 10,00** – βρίσκονται παίκτες που δεν είναι καθαρόαιμοι επιθετικοί όπως οι Μουσιάλα (10,00), Κάι Χάβερτς (15,00), Τζουντ Μπέλιγχαμ (15,00).

Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει ο Κιλιάν Εμπαπέ στη συνέχεια του τουρνουά. Ο Γάλλος σούπερσταρ χτύπησε στο πρώτο ματς στο πρώτο κι έχασε το δεύτερο παιχνίδι. Επανήλθε στον τρίτο αγώνα της ομάδας του απέναντι στην Πολωνία κι άνοιξε λογαριασμό στο Euro 2024 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι. Για να δούμε αν αυτή ήταν μονάχα η αρχή στην προσπάθειά του Κιλιάν Εμπαπέ να πάρει το Χρυσό Παπούτσι.

Με τις ισορροπίες να παρουσιάζονται λεπτές και τα δυνατά σύνολα να εμφανίζονται ως ο «βασιλιάς» του τουρνουά πάνω κι από το ατομικό ταλέντο, η φόρμα και το μομέντουμ ενδεχομένως να αποτελέσουν τους καθοριστικούς παράγοντες που θα κρίνουν ποια ομάδα θα πάρει το τρόπαιο.

Euro 2024 – Φάση των «16»

**Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ