Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θέλει ένα μετάλλιο

Reading time4 λ

Ο Έλληνας σούπερ σταρ ποντάρει στην συγκέντρωσή του για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα

Είναι σύνηθες να μην αντιλαμβανόμαστε τους αστέρες των δημοφιλέστερων σπορ ως αθλητές. Για παράδειγμα, όταν ένας ποδοσφαιριστής, o Λιονέλ Μέσι, έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το Champions League και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποιος ο λόγος να θέλει να δώσει το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ίδιο ισχύει και με τους σταρ του NBA και φυσικά τους τενίστες. Μεταξύ αυτών κι ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ωστόσο, όλοι αυτοί είναι πάνω απ’ όλα αθλητές και ενδεχομένως τίποτα δεν θα τους γέμιζε περισσότερο από το να δοξαστούν στο μεγαλύτερο αθλητικό event του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς αγώνες. Τι κι αν στην περίπτωση του Έλληνα τενίστα μετά το ραντεβού στο Τόκιο θα έχει, εκτός απροόπτου, τη δυνατότητα να διεκδικήσει το πρώτο Grand Slam της καριέρας του στο US Open.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει πάει στο Τόκιο αναζητώντας ένα μετάλλιο. Ακόμη κι αν ο ίδιος αναφέρει πως δεν έχει βάλει τέτοιον στόχο. Πρόσφατα, όμως, είχε εκφράσει την προτίμησή του. «Θα προτιμούσα να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες φορώντας το εθνόσημο παρά ένα Grand Slam», δήλωσε. Ο πατέρας του Απόστολος έδωσε μια διαφορετική διάσταση: «Νομίζω πως όλοι όσοι έχουν έρθει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στοχεύουν στο χρυσό μετάλλιο. Είναι ένα όνειρο για τον Στέφανο». Μια επιθυμία που του γεννήθηκε από μικρός καθώς παρακολουθούσε τη διοργάνωση. Μια εμπειρία που ήθελε να ζήσει όπως και κάθε αθλητής άλλωστε. Είτε είναι το νούμερο τέσσερα της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις ή συμμετέχει σε οποιοδήποτε άλλο ολυμπιακό αγώνισμα. «Μου αρέσει η διοργάνωση, μου αρέσει που όλοι είμαστε μαζεμένοι σε ένα χωριό (σ.σ. Ολυμπιακό Χωριό), είναι η πρώτη μου εμπειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κλίμα που επικρατεί είναι κάτι μοναδικό. Είναι μεγάλη τιμή και για μένα που μπορώ και εκπροσωπώ τα ελληνικά χρώματα», τόνισε.

Έχει δύο μονοπάτια για να φτάσει στα μετάλλια. Φυσικά φορώντας το εθνόσημο τώρα που λύθηκε και η παρεξήγηση με την Ελληνική Ομοσπονδία Τένις. Το ένα είναι μέσω του ατομικού. Το άλλο είναι μέσω του μικτού διπλού όπου έχει σχηματίσει ένα δυνατό δίδυμο με τη Μαρία Σάκκαρη. Αν και έχουν παίξει μαζί μονάχα σε μια διοργάνωση, το Hoffmann Cup στην Αυστραλία πριν από δύο χρόνια, είναι τέτοιο το επίπεδό τους που οι διοργανωτές τους έβαλαν στη δεύτερη θέση του ταμπλό – δηλαδή είναι το δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου! Οι δύο Έλληνες πρωταθλητές τρέφουν μεγάλο σεβασμό ο ένας προς τον άλλον και έχουν μεγάλη διάθεση να φτάσουν ψηλά σ’ ένα απαιτητικό φορμάτ. «Το διπλό είναι εντελώς διαφορετικό γιατί δύο άτομα πρέπει να λειτουργήσουν σαν ομάδα και η στρατηγική παίζει πολύ μεγάλο ρόλο», εξήγησε ο Τσιτσιπάς. Η έννοια του χώρου στην πίστα, επίσης, αλλάζει. Η Σάκκαρη «κυνηγάει» κι εκείνη ένα μετάλλιο. Στο ατομικό δεν τα κατάφερε και αποκλείστηκε από την Ελίνα Σβιτολίνα στο γ’ γύρο. Της μένει το διπλό και θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία στο έπακρο.

Ο Στέφανος Τσιστιπάς, σιγά σιγά μοιάζει να βρίσκει τον εαυτό του μετά τις μέτριες ως κακές εμφανίσεις στο Roland Garros. Στη νίκη του με 2-0 επί του Φράνσις Τιαφό έκανε λόγω για την ικανοποίησή του με τη συγκέντρωση και την αφοσίωση που έδειξε στη διάρκεια του ματς η οποία τον βοήθησε ν’ ανεβάσει το επίπεδο της απόδοσής του. Κάτι που από τις 13 Ιουνίου όταν και ηττήθηκε με 3-2 σετ από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Τουρνουά Παρισιού ξεκάθαρα του έλειπε. Αν μη τι άλλο ήταν και δικαιολογημένος.

Η Covid-19 έχει αλλάξει τη σεζόν σε όλα τα αθλήματα, έτσι και στο τένις. Οι διοργανώσεις είναι συμπυκνωμένες, τα περιοριστικά μέτρα καταβάλλουν ψυχολογικά τους αθλητές και ένας μαραθώνιος διεξάγεται σε ρυθμό… σπριντ. Έπειτα, υπήρχαν και άλλα προσωπικά ζητήματα που βίωσε και αναμφίβολα τον επηρέασαν. Απροετοίμαστος πήγε στο Wimbledon και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, ενώ δεν ήταν καλός ούτε στο Hamburg European Open το τελευταίο τουρνουά που έπαιξε προτού πάει στο Τόκιο. Επιπλέον, στην περίπτωσή του ξεχνιέται, ενώ είναι μόλις 22 ετών και καλείται να «χτίσει» και να διατηρήσει το στάτους του, το αγωνιστικό και γιατί όχι και το οικονομικό. Για παράδειγμα, δεν έχει την πολυτέλεια του Νόβακ Τζόκοβιτς, του Ράφα Ναδάλ ή του Ρότζερ Φέντερερ να μένει για καιρό εκτός των courts. Ο Τζόκοβιτς, να αναφέρουμε πως ουσιαστικά έλειψε από τα περισσότερα τουρνουά αφότου κατέκτησε το Australian Open και μέχρι να παίξει στο Τουρνουά του Παρισιού. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να ξεκουραστεί νοητικά και σωματικά. Έκτοτε κατέκτησε και το Τουρνουά Παρισιού και το Wimbledon.

Αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία ο Τσιτσιπάς αγωνίζεται σε τρίτη διαφορετική επιφάνεια μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα. Από τη χωμάτινη επιφάνεια στη Γαλλία, στο γρασίδι του Wimbledon στα σκληρά γήπεδα του Ariake Tennis Park. Και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Από τη… ζέστη στο Παρίσι, στη δροσιά του Λονδίνου, στον… συνδυασμό καύσωνα, υγρασίας και… βροχής στο Τόκιο!

Η πρόκληση δεν είναι εύκολη, αλλά ο Τσιτσιπάς παλεύει για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε αθλητή και έχει τη δυνατότητα να το πετύχει στην πρώτη του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.